Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Selecţia naţională CELA , un program pentru scriitori şi traducători europeni

0
30 Jul 2017 12:37:04
Autor: Dana Mischie
Cineastul Lucian Georescu, fondator Cinepub, organizatorul selecţiei naţionale CELA
Cineastul Lucian Georescu, fondator Cinepub, organizatorul selecţiei naţionale CELA

„Creating Emerging Literary Artists” (CELA) este un program de doi ani pentru scriitori şi traducători europeni prin intermediul căruia aceştia pot trece frontierele ţării natale pentru a se afirma.

Sunt căutaţi trei prozatori români, publicaţi local (în volum propriu sau cel puţin un text publicat într-un volum colectiv) şi cinci traducători din română într-una din limbile autorilor CELA: spaniolă, italiană, olandeză, portugheză, olandeză. Traducătorii trebuie să facă dovada unei bune cunoaşteri a limbii respective şi a existenţei unor texte traduse profesional în limbile respective, după cum informează organizatorii selecţiei naţionale CELA, Cinepub. 

Scriitorii aleşi vor putea participa, la alegere, la unul dintre cele cinci workshopuri ale proiectului, cu o durată de două săptămâni. Acestea sunt: pedagogia scrisului creativ la Madrid – Escuela de Escritores  - pentru acei scriitori care vor să înveţe predarea scrierii creative; Despre vizibilitate – la Pisa – în cadrul Pisa Book Fair – pentru cei care vor să afle secretele „vânzării personale” în festivaluri şi networking de profil; Transmedia Storytelling – în Olanda, la Wintertuin, pentru cei care vor să experimenteze noi tehnici de scris şi noi modele transformaţionale ale textelor de ficţiune; Marketing de carte în Portugalia cu BookTailors; Tehnici de adaptare a prozei scurte într-un scenariu de scurt metraj de ficţiune, la Cinepub, în Bucureşti.

Traducătorii selecţionaţi vor avea obligativitatea traducerii de texte ale colegilor străini în limba în care s-au specializat şi vor participa la Pisa Book Fair şi alte festivaluri de gen în Olanda şi Belgia. Atât scriitorii cât şi traducătorii vor fi publicaţi într-un preview editorial (chapbook) şi vor fi introduşi, prin texte şi în persoană, în festivaluri de gen europene în cursul anului 2019.

„... absenţa oportunităţilor reale pentru autorii emergenţi de a se face cunoscuţi, cât şi lipsa pe care cinepub o resimte direct, acut, de traducători profesionişti, de bună calitate şi de înalt nivel filologic, ne-au făcut să ne alăturăm CELA, un proiect unic în miliardele de proiecte culturale europene actuale” a declarat profesorul şi cineastul Lucian Georgescu, fondator cinepub.ro.

CELA este susţinut de Programul Creative Europe al UE şi este un consorţiu care aduce împreună şapte parteneri din şase ţări: Booktailors (Portugalia), Cinepub (România), Escuela de Escritores (Madrid/Spania), Huis de Buren şi Passa Porta (Belgia), Pisa Book Festival (Italia) şi Wintertuin (Olanda).

Termenul limită pentru aplicaţii este 15.08.2017.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările