SF-urile, cărţile de bucate şi volumele de dezvoltare personală sunt preferate de români în prag de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 125.000 de cititori au fost prezenţi la Romexpo, în Pavionul Central, în perioada 22-26 noiembrie
Peste 125.000 de cititori au fost prezenţi la Romexpo, în Pavionul Central, în perioada 22-26 noiembrie

La finalul Târgului de Carte Gaudeamus, care a adunat anul acesta 125.000 de vizitatori la Romexpo, cel mai mare succes le-au avut volumele de SF, de psihologie şi de dezvoltare personală, alături de cărţile cu bucate.

Dincolo de scandalurile, care au atins anul acesta  Târgul de Carte Gaudeamus, după lansarea volumelor semnate de Dan Voiculescu şi Adrian Năstate, la salonul de carte desfăşurat la Romexpo, cel mai mare succes le-au avut volumele de SF, de psihologie şi de dezvoltare personală, alături de cărţile cu bucate. Trofeul pentru „cea mai râvnită carte a târgului“, stabilit tot prin votul publicului, a revenit editurii Litera, pentru volumul „Testamentul lui Abraham“, de Igor Bergler, volum publicat de Editura Litera.

Cititori pasionaţi de invazii extraterestre

Unul dintre cele mai vândute titluri de science-fiction a fost „Problema celor trei corpuri“, de Liu Cixin (colecţia Nautilus SF, Editura Nemira), romanul câştigător al premiului Hugo în 2015. Volumul este un hard SF remarcabil,cu accente de thriller, despre iminenţa unei invazii şi o realitate virtuală care poate schimba soarta umanităţii.  De asemenea „Tobele toamnei“, volumul al doilea, de Diana Gabaldon (partea a IV- a din seria Outlander, colecţia Nautilus Fantasy) îmbină elegant fantasy, ficţiunea istorică şi o poveste de dragoste care trece dincolo de spaţiu şi timp.   „Belgravia“, de Julian Fellowes (colecţia Babel) redă povestea unui caz scandalos din Londra anilor 1840, scrisă de creatorul serialului Downton Abbey, care a readus epoca victoriană la modă. „ Bacalaureat“, de Ovidiu Eftimie (colecţia Nautilus SF)  este o nouă aventură din universul romanului Arhanghelul Raul, în care cele mai neaşteptate personaje stau în calea unei invazii extraterestre.

În „Greva păcătoşilor sau apocrifa unui evreu“, de Florin Chirculescu, un roman polifonic aflat pe primul loc în topul vânzărilor Editurii Nemira, istoria veche se împleteşte cu istoria recentă, iar prezentul românesc, sinonim cu corupţia şi criza, se îmbină cu trecutul oriental şi începuturile medicinei moderne.

„Codul sufletului“, încercare de descifrare

image

Cele mai vândute volume de ficţiune, la Grupul Editorial Trei, au fost cele care se află şi în topurile internaţionale de bestselleruri: „Un şir infinit de ţestoase“ de John Green, „Dinte pentru dinte“ de David Lagercrantz, „Fericirea îmi scapă printre degete“ de Agnès Martin Lugand, „Uitare“ de Arnaldur Indriðason, „Fiica ascunsă“ de Elena Ferrante, de la Editura Pandora M.
Colecţiile de psihologie au fost, de asemenea, apreciate de vizitatorii târgului, cele mai cumpărate cărţi fiind: „Omul şi simbolurile sale“ de C. G. Jung, „Vrăjitoare, giganţi şi oameni înspăimântători“ de Joseph H. Berke,  „Codul sufletului“ de James Hillman (nou colecţie Misterele inconştientului colectiv), „Şase studii de psihologie“ de Jean Piaget (colecţia Psihologia pentru toţi).
Pe primul loc în topul preferintelor s-a aflat, la Editura Curtea veche, şi anul acesta Geanina Staicu-Avram, cel mai mare vlogger culinar din Romania, cu a sa carte de bucate „Jamila Cuisine. Cele mai iubite retete. Vol. 2“. Volumul adună reţete binecunoscute şi premiere, propunându-şi să ajute pe toată lumea să descopere că gătitul nu este dificil.
Autorii români, cărţile pentru copii şi cărţile de Crăciun au fost vedetele acestui Gaudeamus. Cititorii români încep să fie din ce în ce mai interesaţi de literatura română, fie că vorbim de beletristică sau de cărţi pentru copii.

„Totodată, târgul a confirmat încă o dată că piaţa de carte pentru copii este în continuă creştere datorită părinţilor care recunosc importanţa lecturii în societatea de azi şi investesc din ce în ce mai mult în educaţia copiiilor lor acasă pe fondul nemulţumirii faţă de sistemul educaţional, a declarat Ana Nicolau, director Editura Nemira, pentru „Adevărul“. 

Ne bucurăm că şi în zona literaturii de copii autorii români sunt din ce în ce mai căutaţi: Enescu şi hora razelor de soare de Cristina Andone a fost bestseller anul acesta la Editura Nemi (parte a grupului Nemira) împreună cu Aventurile lui Sacha în castelul fermeca de Iulian Tănase“, a conchis Ana Nicolau.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite