Cărţi

articolul anterior articolul urmator

„Shuggie Bain”, romanul de debut al lui Douglas Stuart, este câştigătorul Booker Prize 2020

0
20 Nov 2020 09:21:28
Autor: News.ro

„Shuggie Bain”, romanul de debut al scoţianului Douglas Stuart, despre un băiat din Glasgow care încearcă să îşi ajute mama care se luptă cu dependenţa şi sărăcia, a câştigat Booker Prize 2020, potrivit BBC.

Preşedinta juriului, Margaret Busby, a spus că decizia a fost unanimă şi că juraţilor le-a luat doar o oră să se hotărască asupra câştigătorului.

Cartea, a cărei acţiune e plasată în anii 1980, este „provocatoare, introspectivă şi captivantă... oricine o citeşte nu va mai simţi la fel”, a mai spus Busby.

Stuart, în vârstă de 44 de ani, s-a declarat „absolut uimit” că a câştigat. Autorul a dedicat cartea şi premiul mamei lui, care a murit din cauza alcoolismului când el avea 16 ani.

Romanul o are în centru pe Agnes Bain, care cade pradă disperării şi alcoolismului după ce mariajul i se destramă. Toţi mai puţin unul dintre copiii ei au fost îndepărtaţi de situaţia femeii şi acesta, Shuggie, face eforturi să o ajute în timp ce el însuşi are probleme personale.

Busby a mai spus că romanul este „destinat să fie un clasic” şi că este „plin de furie emoţională, o carte care te poate face să râzi la fel cum te face să plângi”.

Stuart, care a crescut în Glasgow şi trăieşte acum în New York, pentru a începe o carieră în design de modă, este al doilea scoţian care câştigă acest premiu, după James Kelman, în 1994, pentru „How Late it Was, How Late”.

El a început să scrie cartea - pe care o caracterizează drept „o poveste de dragoste care priveşte spre acea iubire necondiţionată, deseori testată pe care copiii o pot avea pentru părinţii defecţi” - în urmă cu zece ani. Despre procesul scrierii a spus că a fost unul eliberator.

Ceremonia, transmisă de la Roundhouse din Londra, a avut loc în format virtual şi a beneficiat de intervenţii ale ducesei de Cornwall şi fostului preşedinte american Barack Obama.

Kazuo Ishiguro, care a câştigat premiul în 1989 pentru „The Remains of the Day”, a fost de asemenea prezent, alături de câştigătoarele de anul trecut, Margaret Atwood şi Bernardine Evaristo.

Gaby Wood, director la Booker Prize Foundation, a spus că juriul de anul acesta a primit instrucţiuni clare să nu desemneze mai mult de un câştigător pentru premiul în valoare de 50.000 de lire sterline.

Lista scurtă a Booker Prize 2020 a fost compusă din: „The New Wilderness”, de Diane Cook (SUA), „This Mournable Body”, de Tsitsi Dangarembga (Zimbabwe), „Burnt Sugar”, de Avni Doshi (SUA), „The Shadow King”, de Maaza Mengiste (Etiopia-SUA), „Shuggie Bain”, de Douglas Stuart (Scoţia-SUA) şi  „Real Life”, de Brandon Taylor (SUA).

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările