Cărţi

articolul anterior articolul urmator

„SOS Legislaţia urbanismului. Modificări necesare“ , o dezbatere cu specialişti în ştiinţe juridice

0
10 Sep 2019 11:42:13
Autor: Dana Mischie
Dezbaterea are loc la Hotel Internaţional Bucureşti                                                         FOTO: Wikipedia
Dezbaterea are loc la Hotel Internaţional Bucureşti                                                         FOTO: Wikipedia

Miercuri, 11 septembrie, de la ora 18.00, la Hotel Internaţional, are loc o dezbatere pe tema ----------legislaţia urbanismului –, eveniment care are drept punct de plecare o apariţie editorială recentă: „Dreptul urbanismului. Practica judiciară“, de Cristina Titirişcă, Anca Stroiu şi Dumitru Dobrev, carte apărută la Editura Hamangiu, specializată în publicarea de volume din sfera juridică.

Dezbaterea „SOS legislaţia urbanismului. Modificări necesare” îi reuneşte, alături de autorii volumului, pe Nicuşor Dan, Mircea Duţu, directorul Institutului de Cercetări Juridice al Academiei Române şi Aurelian-Marian Murgoci-Luca, Preşedintele Judecătoriei Sectorului 5.

Lucrarea Dreptul urbanismului. Practica judiciară (vol. I. – Planuri urbanistice, avize, certificate de urbanism şi vol. II – Autorizaţia de construire) îşi propune să fie un instrument util în primul rând pentru practicienii dreptului, dar şi pentru auditorii de justiţie, studenţii şi masteranzii de la facultăţi de profil, precum şi pentru justiţiabilul fără studii juridice, confruntat cu fenomenul dezvoltării imobiliare haotice din ultimii ani.

„Problemele de urbanism au devenit în ultimii ani, în multe oraşe mari din România, familiare şi nespecialiştilor, nu doar profesioniştilor din domeniu. Construcţii haotice, fără respect pentru istoria comunităţii şi pentru viaţa privată a persoanelor, s-au aglomerat în zone protejate, lipite de monumente istorice sau la mici distanţe, de câţiva metri, de alte construcţii deja existente. Libera iniţiativă a fost adeseori confundată cu dreptul fiecăruia de a construi unde vrea şi cum vrea”, au declarat autorii volumului. 

cuprinde o analiză actuală a jurisprudenţei relevante, privită din perspectiva diferitelor reglementări aplicabile în domeniul urbanismului, cu incursiuni importante în dreptul mediului, şi examinează în principal practica Tribunalelor şi Curţilor de Apel – instanţe specializate în contenciosul urbanismului.

Accesul celor interesaţi de legislaţia urbanismului  este liber. 

Cristina Titirişcă este consilier parlamentar la Departamentul Legislativ al Camerei Deputaţilor; consilier la Curtea Constituţională; cadru didactic asociat la Academia de Studii Economice din Bucureşti – Facultatea de Administraţie şi Management Public. Are numeroase participări la conferinţe internaţionale, precum şi la diferite forme de pregătire profesională organizate în ţară sau în străinătate.

Anca Stroiu este avocat membru în Baroul Bucureşti cu o experienţă de peste 10 ani în domeniul juridic. Pe parcursul activităţii profesionale a acumulat expertiză inter alia în domenii precum: dreptul imobiliar şi dreptul urbanismului. Participă în mod constant cu lucrări la conferinţe, seminarii şi şcoli de vară organizate în România sau în străinătate şi publică articole academice în reviste de drept. În prezent, este şi studentă doctorand în anul III la Şcoala doctorala de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti cu proiectul de cercetare „Contenciosul administrativ şi Urbanismul”.

Dumitru Dobrev este, din ianuarie 1999, avocat, iar din aprilie 2005, cercetător ştiintific la Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române şi doctor în drept civil din noiembrie 2014; de asemenea, este practician în insolvenţă din decembrie 2005 şi consilier în proprietate industrială din mai 2006.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările