Start la Bookfest. Sărbătoarea cărţilor începe pe 1 iunie la Romexpo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lidia Bodea, vicepreşedinte al Asociaţiei Editorilor, E.S Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei în România şi Yoshino Naito, ataşat cultural, la conferinţa de presă a salonului de carte
Lidia Bodea, vicepreşedinte al Asociaţiei Editorilor, E.S Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei în România şi Yoshino Naito, ataşat cultural, la conferinţa de presă a salonului de carte

Salonul Internaţional de Carte Bookfest, care va avea loc în perioada 1-5 iunie, la Romexpo, va avea drept invitat de onoare Japonia, care va prezenta peste 60 de evenimente.  În jur de 200 de expozanţi vor participa la Bookfest.

„Suntem onoraţi să fim ţară invitată de onoare a ediţiei din acest an a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, mai ales că Japonia este o ţară care iubeşte cărţile. Statisticile spun că ţara noastră se află în topul mondial al cumpărătorilor de carte”, a mărturisit E.S. Domnul Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei în România la conferinţa de presă, citat de de Bookfest.ro.

Iubitorii de literatură niponă vor avea ocazia să se întâlnească la Bookfest cu scriitori îndrăgiţi precum Yōko Tawada sau Akira Mizubayashi, nume importante, cu volume traduse cu succes în limba română la editurile Polirom, respectiv Humanitas, care vor lua parte la lansări de carte şi sesiuni de şedinţe de autografe. Lista evenimentelor care au în centru Japonia şi invitaţii speciali prezenţi la Bookfest 2022 îl include şi pe scriitorul, muzicianul şi jurnalistul catalan Francesc Miralles, autorul volumului IKIGAI, o carte esenţială despre modul de viaţă japonez, tradusă cu succes la Editura Humanitas Fiction, precum şi prelegeri despre profunda legătură dintre Zen şi arta japoneză a tragerii cu arcul sau despre ceremonia ceaiului.

Doi autori japonezi contemporani importanţi vor intra în legătură cu iubitorii de literatură prezenţi la Bookfest prin intermediul conexiunii online. Este vorba despre Yōko Ogawa şi Hiromi Kawakami, scriitori apreciaţi de publicul autohton, cu romane traduse la Humanitas Fiction, respectiv Polirom.

Marii maeştri ai literaturii japoneze şi cărţile lor, Osamu Dazai, Yasunari Kawabata, Yukio Mishima sau Haruki Murakami, vor fi subiectul unor dezbateri şi mese rotunde la care sunt aşteptaţi să ia parte un număr impresionant de fani pe care aceşti scriitori i-au adunat în jurul cărţilor lor de-a lungul anilor.

O atenţie specială în programul ţării invitate este acordată tradiţiei manga, un subiect despre care vor fi organizate mai multe dezbateri diferite, unele dintre acestea în colaborare cu Mihai Covaliu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, alături de Mihai Grăjdeanu, autor şi profesor român de benzi desenate, iniţiatorul Olimpiadei de Benzi Desenate, sub egida COSR, iar altele în colaborare cu Mircea Mureşan, organizatorul East European Comic Con, în cadrul cărora vor fi analizate rolul şi potenţialul manga din perspective noi, cum ar fi sportul şi afacerile. De asemenea, vor fi organizate şi ateliere de manga, dedicate celor mai mici dintre cititori, aceştia având ocazia de a învăţa despre manga prin experienţă practică, de la compoziţie până la desenul propriu-zis.

Pentru a marca 1 iunie, Ziua Internaţională a Copilului, Japonia a pregătit, de asemenea, mai multe evenimente dedicate celor mai mici dintre cititori, între care un atelier de confecţionat koinobori din hârtie – zmeie sub formă de crap, cu care se decorează casele japoneze, pentru ca băieţii din casa respectivă să crească sănătoşi – şi un alt atelier de kamishibai – lectura unei poveşti, acompaniată de derularea unor imagini, potrivit bookfest.ro.

Filme la cinematograful Bookfest

De asemenea, la cinematograful Bookfest vor fi proietate filme japoneze, realízate de regizori renumiţi, precum Makoto Shinkai şi alţii.

afis Bookfest

Evenimentele din sfera cultural-artistică completează programul bogat al ţării invitate la Bookfest 2022. O ofertă variată de ateliere care au în centru Haiku, cea mai scurtă formă poetică din lume, Ikebana, aranjamentele florale japoneze care redau frumuseţea utilizând flori, crengi, frunze, folosind plantele şi spaţiul din jurul acestora, Nihonga, pictura în stil japonez ce foloseşte tehnici şi materiale diferite de cele din pictura occidentală, sau Nihon buyo, dansuri tradiţionale japoneze, dansate în costume tradiţionale – kimono – şi în acompaniamentul muzicii japoneze vechi, vor completa arhitectura programului.

După doi ani de absenţă, Salonul Internaţional de Carte Bookfest, cel mai important eveniment autohton de dimensiune internaţională dedicat cărţii, ajuns la cea de-a 15 a ediţie, revine în viaţa culturală a capitalei cu o ofertă impresionantă de carte şi cu un program de evenimente dintre cele mai diverse. Peste 200 de expozanţi şi un program bogat de evenimente îi aşteaptă pe cititori la ediţia din acest an a Bookfest. Evenimentele vor avea loc atât la standurile expozanţilor, cât şi la cele şase spaţii comune de evenimente, completate de o ofertă impresionantă de filme care vor rula cu acces gratuit la cinematograful Bookfest de-a lungul celor cinci zile.

Bookfest, prin desfăşurarea de forţe şi atenţia media de care se va bucura, reprezintă şi o ocazie de a atrage aşeza reflectoarele asupra unor teme de interes naţional.

Lidia Bodea, vicepreşedinta Asociaţiei Editorilor din România, a anunţat lansarea unei serii de „Dezbateri Bookfest” care vor avea loc încă din primele zile de târg şi care vor fi axate pe câteva dintre cele mai acute confruntări din cadrul societăţii româneşti actuale: „Ce ne facem cu România ne-educată?” (miercuri, 1 iunie, ora 14, scena AGORA), cu participarea unor nume cunoscute ca: Doru Căstăian, Emilia Şercan şi Valeriu Nicolaie şi moderată de Lidia Bodea; „De la Diavolul în istorie la Sfânta Rusie” (vineri, 3 iunie, ora 17, scena ARCA), moderată de Gabriel Liceanu, şi care îi va avea ca invitaţi pe Hari Bucur Marcu, Ioan Stanomir, Sorin Ioniţă şi dr. Gabriel Diaconu. Cea de-a treia Dezbatere Bookfest este programată sâmbătă, 4 iunie, de la ora 14, la scena ARCA, şi poartă titlul „S.O.S. Sănătatea copiilor: ghid pentru părinţi”; tema va fi dezbătură de psihologul Mircea Dragu, dr. pediatru Mihai Gafencu, preşedinte Salvaţi Copiii România, şi dr. psihiatru Eugen Hriscu, moderaţi de Lidia Bodea.

Bookfest va fi organizat în Pavilionul B2 al Complexului Expoziţional Romexpo în perioada 1-5 iunie. Salonul Internaţional de Carte Bookfest este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii şi al Ambasadei Japoniei din Bucureşti. Bookfest are ediţii locale în Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Braşov şi o altă ediţie internaţională la Chişinău.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite