Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Svetlana Cârstean la Festivalul Internaţional de Poezie „Sha’ar”

0
16 Dec 2016 17:28:51
Autor: Doinel Tronaru
Poeta Svetlana Cârstean
Poeta Svetlana Cârstean

Svetlana Cârstean participă la Festivalul Internaţional de Poezie ”Shaar”, cel mai important eveniment de profil din Israel, în perioada 15-17 decembrie 2016 la Mitspe Ramon, în zona de sud a ţării. Ediţia din acest an va avea ca temă ”Imigraţia” şi va reuni în program atât poeţi din Israel, cât şi poeţi din străinătate.

Poeta reprezintă România cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv. Alături de ea, vor susţine recitaluri de poezie şi vor participa la mese rotunde alţi poeţi internaţionali precum Chris Abani (Nigeria, SUA), Efe Duyan (Turcia), Miroslav Kirin (Croaţia) şi Josep M. Rodríguez (Spania).

Printre evenimentele la care a participat Svetlana Cârstean se numără ”Babylonia” – lecturi de poezie susţinute de poeţii internaţionali şi cei israelieni, în limba maternă, joi, 15 decembrie, ora 19:00, şi ” Wherever you go, I go – about love without borders”, joi, 15 decembrie, ora 21:45.

Programul complet al evenimentelor: http://www.helicon.org.il/ hagira.html

Svetlana Cârstean (născută în 1969) este poetă şi traducătoare. A debutat în 1994, în cadrul volumului colectiv Tablou de familie, alături de T. O. Bobe, Răzvan Rădulescu, Mihai Ignat, Sorin Gherguţ şi  Cezar Paul-Bădescu. Volumul de debut individual, Floarea de menghină, a apărut în 2008, iar în 2013 a fost publicat în Suedia la editura Rámus, în traducerea poetei suedeze Athena Farrokhzad. Poemele sale au fost traduse în numeroase limbi. A lansat în 2015 volumul Gravitaţie, la Editura Trei. În aprilie 2016, volumul Trado, scris împreună cu Athena Farrokhzad, a fost lansat în Suedia, de către editura Albert Bonnier în colaborare cu editura Rámus, şi recent în România la Editura Nemira. În prezent coordonează şi colecţia de poezie Vorpal, tot de la editura Nemira.

„Printr-un straniu proces de neotenie literară, Svetlana Cârstean şi-a întârziat cu zece ani debutul, doar ca să se arate azi într-o haină mai originală şi mai strălucitoare. Căci ea aduce din amintirea unei poezii trecute (aromele anilor ’90) sofisticarea întunecată a «Florii de menghină», un poem arhetipal de mare forţă, dar o completează cu gestualismul şi nevoia de sinceritate a poeziei de după anul 2000, ce au produs «poemele în format electronic» din final. O poezie bogată şi atentă la detalii ce prevesteşte, pe lângă o viitoare poetă notorie, ş o viitoare prozatoare.” (Mircea Cărtărescu)

„Pe la începutul anilor ’90, încă studentă, Svetlana Cârstean scria Floarea de menghină, un excepţional poem despre lumea trecutului recent, comunist, cu tot sistemul ei de «menghine», privită prin ochii unui om foarte tânăr. Publicat astăzi, în alt context, poemul trebuie citit, ca şi întreaga carte în care e integrat, ca o puternică pledoarie pentru libertatea individuală, care înfloreşte, până la urmă, în pofida naturii mereu schimbătoare a constrângerilor («menghinelor»). Debutul întârziat al Svetlanei Cârstean aduce in literatura română o autoare cu o scriitură directă, dar şi rafinată, cu un ton satiric şi liric în acelaşi timp, combinaţie care o face inconfundabilă.” (Simona Popescu)

Festivalul Internaţional de Poezie ”Shaar” reprezintă una dintre principalele platforme culturale de promovare a poeziei în Israel. Organizat de către Helicon – Asociaţia pentru Sprijinirea Dezvoltării Poeziei, în colaborare cu Ministerul Israelian de Externe, festivalul este un eveniment interdisciplinar, care include anual în program atât poeţi israelieni şi internaţionali de prestigiu, cât şi tinere talente ale poeziei.

”Sha’ar” este denumirea în limba arabă pentru ”poezie” şi în limba ebraică pentru ”poartă”. Scopul festivalului este de a crea o punte pentru schimburi interlingvistice şi interculturale printr-o varietate de evenimente : lecturi de poezie, paneluri despre poezia internaţională, întâlniri profesionale cu editori de reviste literare, precum şi colaborări interdisciplinare între poezie şi muzică, dans, arte vizuale, arte video şi teatru.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările