Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Târg sau talcioc de carte?

2
18 Apr 2013 00:10:23
Lacrima Andreica
Sursa foto: www.gaudeamus.ro
Sursa foto: www.gaudeamus.ro

Mai bine cu carte, sufocaţi şi înghesuiţi, decât fără carte. Şi mai bine cu carte deja cunoscută şi fără mari noutăţi, decât cu rafturi goale. Deşi, de la o piaţă ca aceea a Clujului te-ai aştepta la mai mult.

Prima oprire: Gaudeamus, târgul de carte. Speram cu ardoare că voi găsi cărţile mult dorite la preţuri cu adevărat bune şi  că voi găsi noutăţi suficiente. Cărţi suficiente sunt, însă n-am găsit noutăţi răsunătoare ca titluri, aduse special pentru târgul de la Cluj. Spre deosebire de ultimul târg de carte la care am participat de data aceasta am găsit o editură inedită ca prezenţă, aparţinând minorităţii evreieşti. Orice cumpărător de carte a primit o carte gratuit. Şi nu i s-a oferit o carte fără trecere, de umplutură, ci carte de calitate. Prin coşurile cu reduceri ale altor edituri am găsit în cea mai mare parte cărţi care refuzaseră cu încăpăţânare să fie cumpărate prin librării ori pe la standurile stradale, dar cu siguranţă vor face deliciul vreunui colecţionar întârziat.

Pe la ora 17, târgul mustea de lume, la propriu. Oameni tineri în general, rareori oameni aflaţi la o a doua tinereţe. Înghesuială mare. Soarele care după o îndelungă perioadă de aşteptare îşi făcuse apariţia şi încălzea la cote insuportabile cortul care adăposteşte târgul de carte, sporind mirosuri îmbâcsite şi făcând nesuferite culoarele ticsite. În faţa standurilor editurilor mari nebunie. Dar marea majoritate iau, admiră, mai privesc şi pleacă. 

Alo, editura ce-aţi adus nou la târg?

Sunt un cititor înrăit. Nu îmi arog alt titlu. Mă mulţumesc să mă bucur de carte ori de câte ori o găsesc. Şi nu pot spune că la Gaudeamus nu găseşti carte. Problema e una mare când vine vorba de promovare. Dincolo de înghesuiala cronică de pe culoarele mult prea strâmte, înghesuială care nu-ţi permite un răgaz liniştit la atingerea ofertei fără ca cineva să nu te agaţe, să nu te târâie mai la stânga ori mai la dreapta în trecere, - pe mesele şi rafturile prezente, doldora de cărţi e imposibil să găseşti noutăţile editoriale. Ele nu sunt semnalate în nici un fel. Şi poate că nici nu există. Am regăsit aceleaşi titluri ca în toate librăriile respectabile din oraş, unde librari tineri te îmbie cu tot ce au mai nou şi mai interesant. Nu e cazul la târg. Nimeni nu te îmbie cu nimic. Vânzătorii sunt apatici, iar clienţii lasă cărţile din mâini ca fripţi atunci când fascinaţi de câte o reducere de 10-20% află că de fapt reducerea deja a fost aplicată, iar preţul afişat este încă prohibitiv pentru buzunarele greu încercate de criză ale oamenilor. 

Până una-alta carte este din belşug. Poate ar merita cartea un spaţiu mai generos, o mai elegantă abordare şi o mai bună promovare la fiecare stand. Ar merita şi cititorul reduceri bune şi oferte generoase de carte la preţuri imbatabile. Părerea mea de cititor înrăit. Cartea este o regină a spiritului. Merită să fie respectată mai ales într-un târg de profil. Dacă nu aici, atunci unde?

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

jula ion
19.04.2013, 13:05:46

Intre 18 si 45 de ani am putut stringe (si citi)ca simplu muncitor ce am fost peste 5000(cinci mii) de volume de pe la toate editurile si de la beletristica ,SF la cartile tehnice,de la Eminescu ,Sadoveanu la Norman Manea si Paunescu sau Sararu,de la Sienkievicz la Mario Soldati sau Romain Rolland ,de la Tolstoi la Alvin Toffler.Azi ma multumesc cu un Sudoku pe luna.Cati tineri mai citesc azi?Sau asa trebue sa arate noua societate a elitelor?

Lacrima Andreica
19.04.2013, 23:05:56

Mai citeste lumea, insa sunt foarte scumpe cartile. Si in bugetele reduse de inflatie pe care le avem, cartea devine un lux. Dar macar o carte pe luna tot se poate. Si am vazut multi tineri la targ, dar putini isi puteau permite sa cumpere...

Modifică Setările