„Totul despre femei“, la Teatrul Arte dell’Anima

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adriana Titieni, Corina Dănilă şi Crina Linţă, în spectacolul "Totul despre femei"
Adriana Titieni, Corina Dănilă şi Crina Linţă, în spectacolul "Totul despre femei"

Spectacolul „Totul despre femei“, reprezentat la Teatrul Arte dell’Anima din Bucureşti, spune povestea unor doamne, întruchipatede Adriana Titieni, Corina Dănilă şi Crina Linţă, la vârste şi ipostaze diferite.

 Un spaţiu mic, intim, cu scaune albe, te întâmpină la Teatrul Arte dell’Anima, de pe strada Făinari din Bucureşti. În luna martie, femeile îşi pot face cadou acest spectacol. Titlul poate fi înşelător. Nu e o comedie uşoară, care te face să râzi cu poftă, ci are numeroase momente dramatice.

Fiecare dintre cele trei actriţe din distribuţie, Corina Dănilă, Adriana Titieni şi Crina Linţă, interpretează cinci roluri diferite. Piesa are o structură inedită, în cadrul căreia poveştile de viaţă – toate despre femei – alternează şi interacţionează. O poveste este despre două surori care au întrerupt orice legătură din cauza unui bărbat pe care amândouă l-au iubit, între ele fiind mama lor, rămasă singură. Cea de-a doua poveste este despre alte două femei extrem de apropiate, până în momentul în care în relaţia lor intervine o criză, din cauza unei a treia femei ce apare în viaţa lor. Mai este jucată povestea unor secretare care lucrează la aceeaşi firmă, cea a trei fetiţe care merg împreună la grădiniţă şi povestea a trei bătrâne care trăiesc la azil.

Perspectivă realistă

teatrul dell anima

În această piesă, Miro Gavran, scriitor croat, tradus şi jucat în zeci de ţări, a reuşit să surprindă autentic, cu duioşie şi sensibilitate, realitatea femeii din lumea în care trăim. „Totul despre femei“ priveşte femeia realist, cu umor, cu ironie, în ipostazele de mamă, iubită, soră, prietenă. Spectacolul aduce o poveste de iubire, una de carieră şi una despre prietenie, plus un conflict puternic stârnit de trei fetiţe la grădiniţă. Mai există şi o luptă plină de gelozie între respectabilele nonagenare îndrăgostite.

Conceptul regizoral pleacă de la ideea că în fiecare femeie se ascund mai multe personaje – ea va fi într-un fel până la prima cafea a dimineţii, altfel la birou, alta în discuţia cu prietenele şi o cu totul alta în braţele iubitului.

Decupaje cinematografice

Teatrul dell Anima

Montarea este una dinamică, iar actriţele fac un tur de forţă să intre, timp de peste o oră,  în personaje atât de diferite, în scene succesive. Trecerea de la un personaj la altul şi, în consecinţă, de la o poveste la alta, este realizată filmic, prin schimbări de lumină, într-un decupaj cinematografic, şi prin folosirea unor simple accesorii – ochelari, păpuşi, eşarfe. În scenografia Ioanei Colceag, nu există schimbări de costume sau de decor, actriţele rămân tot timpul îmbrăcate în aceeaşi rochie.

În prima scenă, „Doar prieteni“, Lada (Adriana Titieni), o femeie foarte puternică şi disfuncţională emoţional, este cea care a ajutat-o pe Anita (Crina Linţă) să îşi înceapă propria viaţă şi să se desprindă de mama ei la vârsta de 31 de ani. Echilibrul este rupt de apariţia Stellei (Corina Dănilă), prietena neposesivă care o ajută pe Anita să se descopere pe sine cu adevărat.

În „Carieră“, trei secretare, colege de birou, sunt gata să facă absolut orice pentru a-şi atinge visul: postul de secretară şefă. În „Dragoste“, Jasna şi Nena sunt două surori care nu şi-au mai vorbit de opt ani. Una i-a furat iubitul celeilalte, s-a căsătorit cu el şi au făcut doi copii. Maria (Crina Liţă), mama lor, între cele două fete, este dispusă la orice sacrificiu pentru a le împăca. Replicile şfichiuitoare, ura aruncată în faţă sunt memorabile în interpretarea Adrianei Titieni,  care o joacă pe sora care trebuie să îşi admire nepoţii făcuţi de soră cu ex-iubitul ei.

Dacă în „Grădiniţă“, în aşteptarea serbării, trei fetiţe se luptă pentru supremaţia în micul lor grup, în „Azilul de bătrâni“ – în timp ce se pregătesc să joace în spectacolul dedicat zilei naţionale, trei bătrâne se ceartă pentru un bărbat, coleg de azil.

Teatru dell Anima

Este cu adevărat savuros momentul când bătrânele dansează rock pe muzica formaţiei Queen.

Repertoriu variat

Deschis în iulie 2015, Teatrul Arte dell’Anima găzduieşte spectacole de licenţă ale tinerilor actori şi proiecte independente, organizând şi concursuri destinate tinerilor regizori sau actori. În repertoriu se află nouă spectacole, după piese scrise de dramaturgi clasici, dar şi contemporani. Printre spectacole se numără „Conu Leonida faţă cu reacţiunea“ de I.L.Caragiale, „Copii răi“ de Mihaela Michailov, „O noapte furtunoasă“ de I.L. Caragiale, „Frumoasa călătorie a urşilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt“ de Matei Vişniec, „Lettice şi Leuşteanul“ de Peter Shaffer, „Lucruri pe care le ştiu ca fiind adevărate“ de Andrew Bovell.

Cap de afiş al teatrului rămâne acest spectacol, „Totul despre femei“, care ar putea fi încadrat în categoria comediei romantice. Însă, dincolo de acest registru, profunzimea şi forţa poveştilor duc acest spectacol într-o altă direcţie, o dramă realistă cu accente comice. Actriţele joacă uneori cu candoare, uneori uşor sarcastic, alteori puţin exagerat. Ce e important este că spectacolul nu se tranformă într-un manifest feminist şi îţi face bine să îl urmăreşti, atunci când vrei să te relaxezi. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite