Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Traducătoarea Arina Stoenescu, premiată de Academia Suedeză de Carte pentru Copii

0
12 Oct 2020 09:24:06
Autor: Otilia Andrei
Arina Stoenescu a obţinut premiu
Arina Stoenescu a obţinut premiu

Prestigiosul premiu Eldsjälspriset 2020 al Academiei Suedeze de Carte pentru Copii i-a revenit, anul acesta, româncei Arina Stoenescu. Juriul Academiei a argumentat că traducătoarea „munceşte neobosit dincolo de graniţele lingvistice şi culturale cu o abilitate specială de a transforma idei în realitate”.

Un rezultat al implicării sale (Arina Stoenescu n.a.) este proiectul Harap Alb în care este inclusă Biblioteca romilor pentru copii, o bibliotecă pentru copii, în Bucureşti cu o colecţie unică de carte pentru copii în limba romani. Arina este o promotoare a dreptului copiilor de a avea acces la cărţi în propria lor limbă, care totodată traduce şi editează cărţi de calitate la micro-editura sa Pionier Press. Astfel, ea este în toate privinţele o laureată demnă a premiului Eldsjälspriset 2020”, se mai arată în explicaţia juriului. Ceremonia de decernare a premiului Eldsjälspriset 2020 va avea loc ulterior în această toamnă.

Începând cu anul 1990, premiul Eldsjälspriset al Academiei Suedeze de Carte pentru Copii se acordă anual „unei persoane sau grup de persoane care, cu entuziasm şi energie deosebită, a lucrat activ pentru a aduce copiii şi tinerii în contact cu literatura de calitate sau care, într-un fel sau altul, a contribuit la trezirea interesului şi înţelegerii lor asupra importanţei limbii”.

În această vară, ICR Stockholm a colaborat cu laureata premiului, Arina Stoenescu, în cadrul proiectului „Citim împreună cu Harap Alb – Lecturi digitale de cărţi pentru copii şi discuţii despre literatura pentru copii”, care a prezentat o serie de lecturi multilingve pentru copii în format digital (în limbile română, suedeză, engleză şi romani- kelderash) şi discuţii despre literatura pentru copii cu scriitoare cunoscute şi apreciate din România.

Acestea pot fi accesate pe canalul YouTube al ICR Stockholm aici.

Arina Stoenescu (foto) este din 1987 stabilită în Suedia. Activează ca designer independent, editor, traducător şi cadru universitar. Interesul profesional este dedicat culturii pentru copii şi artei tipografierii. Momentan lucrează la teza de doctorat cu tema „Tipografiere şi politică în România comunistă 1948–1989” la catedra de istoria cărţii a Universităţii din Lund. Arina Stoenescu este fondatoarea micro-editurii Pionier Press înfiinţată în 1991 şi profilată pe carte bilingva pentru copii şi tineret. Colecţia de carte pentru copii Harap Alb reuneşte titluri publicate în colaborare cu Asociaţia Harap Alb, asociaţie care are ca scop realizarea proiectului de cultură literară pentru copii, Casa cu poveşti Harap Alb, inspirat de modelul suedez Junibacken de la Stockholm.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările