Un motan şi mai multe păsări. Trei cărţi pentru copii nominalizate la premiile Uniunii Scriitorilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Annie Spratt pe Unsplash
Foto: Annie Spratt pe Unsplash

Ce poţi învăţa de la un motan care fuge de acasă pentru a desluşi cauzele pandemiei prin care trece lumea, de la un condor eliberat de la zoo, care descoperă că libertatea vine cu riscuri şi responsabilităţi, ori de la un pinguin plecat într-o expediţie in Delta Dunării?

Multe, atunci când ei sunt personaje în cărţi bine scrise şi ilustrate. Din fericire, literatura română pentru copii o duce foarte bine şi an de an apar cărţi excelente. 

Contribuie la asta atât scriitori care par a se fi dedicat literaturii pentru copii, cât şi scriitori cunoscuţi ca autori de literatură „serioasă”. Pun serioasă între ghilimele pentru că e o perspectivă pe care nu mi-o asum.

Literatura pentru copii este un lucru foarte serios şi, fără ea, nu am avea cititorii adulţi de mâine. 

Anul acesta, Uniunea Scriitorilor a nominalizat la categoria Cea mai bună carte pentru copii trei cărţi pentru vârste diferite, semnate de autori consacraţi. 

7-10 ani:

 Descoperim cu Apolodor, în Deltă, păsările-n zbor, volum semnat de Florin Bican şi ilustrat de Dan Ungureanu, este un superb album ce prezintă în planşe mari, pe câte două pagini, noi aventuri ale pinguinului Apolodor. 

Descoperim cu apolodor

Florin Bican l-a preluat pe Apolodor din cele două mari cărţi, clasice deja, ale lui Gellu Naum, la fel şi pe pisoiul Tiţ şi pe maimuţică, şi-i duce, în această carte, într-o expediţie în Delta Dunării, unde cunosc fel de fel de păsări, superb ilustrate cu mâna talentată a lui Dan Ungureanu. 

Copiii au astfel ocazia să înveţe care este, de pildă, diferenţa dintre o egretă şi un pelican sau ce mănâncă păsările - râme, ce greţos, constată cei trei aventurieri ai noştri, cu profil cam citadin… 

Tot de la Gellu Naum, din Cartea cu Apolodor, preia autorul şi structura prozodică a poemului - pentru că un poem este - ritmul, rima şi lungimea versului, astfel că putem vedea acest volum ca pe un adevărat sequel al îndrăgitelor cărţi naumiene - un regal de muzicalitate şi aventuri, aşa cum bine îi şade unei cărţi pentru copii. 

Florin Bican este traducător al unor cărţi clasice pentru copii, semnate de monştri sacri ai literaturii universale precum Lewis Carroll, T.S. Eliot, Dr. Seuss, Roald Dahl, Maurice Sendak, J.K. Rowling, şi autor el însuşi de carte pentru copii foarte apreciat. Naumianului Apolodor i-a mai dedicat o carte, Cartea albă cu Apolodor sau Apolododecameronul, ilustrată de acelaşi Dan Ungureanu. 

+8 ani

Silvestru si marele Dictator

Cum pisicile stăpânesc lumea, un erou roşcovan şi pufos, pasionat de citit filozofie pe telefon, precum motanul Silvestru, nu putea trece neobservat. 

Lucian Dan Teodorovici, unul dintre cei mai apreciaţi prozatori români contemporani (autor, între altele, al romanelor „Matei Brunul" şi „Circul nostru vă prezintă:”) , a scris romanul pentru copii Silvestru şi Marele Dictator (ilustrat de Carmen Parii) la începutul pandemiei, când eram cu toţii blocaţi în case. 

Revoltat de ce se întâmplă în acele zile, Silvestru, un pisoi foarte informat, care citeşte ştiri pe telefoanele fraţilor lui umani, decide să plece în îndepărtata ţară Arbundia, unde apăruse prima dată virusul VIM-20, care infectase întreaga lume. 

Ce este un virus? Ce înseamnă să filozofezi? Cum ajungi într-o ţară de foarte departe? Ce este limba „arbundeză” şi cum ajunge un virus să devină cea mai temută vieţuitoare de pe Pământ, fără ca măcar să fie o vieţuitoare în sine? 

Iată câteva întrebări al căror răspuns copiii îl vor afla însoţindu-l pe Silvestru în aventura lui într-o ţară cu totul necunoscută. 

+10 ani

Iarna lui Isidor

Veronica D. Niculescu a publicat primul roman care-l are drept erou pe condorul Isidor în 2017. 

O vară cu Isidor” este povestea de prietenie dintre o fată de 13 ani şi un condor pleşuv de la grădina zoologică, de care lumea râde pentru că este urât. După o discuţie cu mama ei în faţa cuştii în care era ţinut bietul condor, Serena decide în secret că trebuie să-l elibereze. 

Aşa începe povestea lor de prietenie şi aventura comună pentru a-l învăţa pe Isidor să zboare - pentru că el, în cuşca în care trăise, nu avusese niciodată ocazia. Lipsit de încredere în sine, abia aflând ce sunt prietenia şi iubirea, Isidor descoperă pas cu pas lumea, cu sprijinul nepreţuit al Serenei. 

Iarna lui Isidor (cu ilustraţii de Radu Răileanu) este continuarea poveştii, după ce Isidor învaţă să zboare şi-şi câştigă pe deplin libertatea. Este singur de-acum, zboară pe cerul de deasupra Sinaiei şi trebuie să se descurce singur, iar iarna e aproape. 

Dor, frig, foame, casă. Aceasta este lista de probleme pe care trebuie să le rezolve Isidor, devenit autonom şi responsabil de propria-i soartă.

Dacă „O vară cu Isidor" prezenta fiecare eveniment din perspectiva ambilor eroi, Serena şi Isidor, în acest al doilea roman întâlnim doar vocea condorului. 

El ne povesteşte despre dorul său sfâşietor de Serena, pentru care scrie poezii, el ne arată ajutorul important pe care i-l dau bufniţa, corbul şi căţeloiul, noii lui prieteni, mai obişnuiţi cu sălbăticia. 

Veronica D. Niculescu este o scriitoare greu clasabilă. Autoare de cărţi pentru oameni mari şi pentru copii, ea scrie literatură şi filozofie deodată, este epică şi lirică în acelaşi timp, ca în extraordinara "Simfonia animalieră", recent publicată de Polirom în colecţia Fiction Ltd, şi ca în toate volumele ei de până acum.

Premiile Uniunii Scriitorilor se vor anunţa pe 2 iunie. 

Le urez succes scriitorilor nominalizaţi. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite