Un nou volum semnat de Vasile Ernu - „Sînt un om de stînga“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Ernu este un scriitor, eseist, comentator politic şi editor român FOTO Constantin Pistea
Vasile Ernu este un scriitor, eseist, comentator politic şi editor român FOTO Constantin Pistea

Cartea lui Vasile Ernu, „Sînt un om de stînga“, a fost lansată în această perioadă la Editura Cartier şi are o prefaţă semnată de G. M. Tamás.

Volumul „Sînt un om de stînga“, a lui Vasile Ernu este o selecţie a celor mai importante texte ale autorului apărute în ultimii ani în presa scrisă şi online din ţară şi străinătate. Cartea este o cronică a vremurilor noastre şi cuprinde texte ce vizează cele mai importante evenimente, polemici, fenomene politice, sociale şi culturale prin care a trecut şi trece România şi zona est europeană.

Când vorbeşte despre „Sînt un om de stînga“, G. M. Tamás îi dă dreptate lui Nietzsche, în a cărui formulare, stânga viza: creştinismul, democraţia şi socialismul. Stânga este duşmanul orînduirii agonistice, a ordinei libertăţii pentru cei puternici, energici şi talentaţi, libertate care poate fi susţinută numai de sclavie, o situaţie decrisă de termenul „cultură“, mai adaugă G. M. Tamás.

Vasile Ernu s-a este născut în URSS în 1971. A absolvit Facultatea de Filosofie, din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, în 1996. A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă+societate. A activat în cadrul Fundaţiei Idea şi Tranzit şi al editurilor Idea şi Polirom. În ultimii ani a ţinut rubrici de opinie în România LiberăHotNews, Timpul şi Adevărul, precum şi rubrici permanente la revistele Noua Literatură, Suplimentul de Cultură şi Observator Cultural. Este unul din fondatorii şi coordonatorii proiectului CriticAtac.

Vasile Ernu a debutat cu volumul „Născut în URSS“ (Polirom, 2006). Cartea a fost nominalizată la Premiul de debut al revistei Cuvîntul, Premiul pentru Roman şi Memorialistică al revistei Observator cultural şi Premiul Opera Prima al Fundaţiei Anonimul. Volumul a fost distins cu Premiul pentru debut al României literare şi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România.

În 2009 publică la Editura Polirom volumul „Ultimii eretici ai Imperiului“. Volumul a fost nominalizat la Premiul pentru Eseu al revistei Observator cultural (2009) şi a primit Premiul Tiuk! 2009.

În 2010 publică la Editura Polirom, împreună cu Bogdan-Alexandru Stănescu, volumul „Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc“.

În 2012 îi apare la Editura Cartier volumul „Intelighenţia rusă“.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite