Un poem de Rudyard Kipling, pictat pe un perete din Universitatea Manchester, a fost înlocuit de studenţi cu unul de Maya Angelou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câţiva studenţi de la Universitatea Manchester au înlocuit un poem scris de Rudyard Kipling, pictat pe un perete din clădire, cu unul scris de Maya Angelou. Motivul invocat de aceştia a fost că scriitorul britanic „a dezumanizat oamenii de culoare”, informează The Guardian.

Poemul lui Kipling a fost înlocuit de către asociaţia studenţilor cu „Încă mă ridic”, scris în 1978, de Maya Angelou, poetă şi activistă pentru drepturile omului care a decedat în 2014. 

Conform cotidianului britanic, o reprezentantă a asociaţiei, Sara Khan, a explicat într-o postare pe Facebook că, atunci când poemul lui Kipling a fost pictat pe un perete, studenţilor nu li s-ar fi cerut părerea.

 „Noi...credem că Kipling este un simbol opus libertăţii...şi drepturilor omului- lucrurile pe care noi, ca asociaţie studenţească, le susţinem”, a scris Khan. 

Născut în Mumbai în 1865, Kipling a fost primul scriitor de limbă engleză care a primit premiul Nobel pentru literatură, în 1907, fiind cel mai tânăr căruia i-a fost acordat. Operele sale au fost criticate pentru expunerea simpatiilor colonialiste. În 1942, George Orwell scria despre Kipling că este „insensibil din punct de vedere moral şi dezgustător din punct de vedere estetic”. 

Poemul său, „Povara omului modern”, scris în 1899, încurajează SUA să preia controlul asupra Filipine. Sara Khan a mai spus că decizia de a înlocui poemul reprezintă „o afirmare a reclamării istoriei de către aceia care au fost oprimaţi de cei precum Kipling vreme de atâtea secole, şi care continuă şi astăzi să fie oprimaţi”.

Janet Montefiore, profesor la Universitatea Kent şi editor al ”Kipling Journal” a declarat pentru aceeaşi publicaţie, că studenţii ar fi trebuit, într-adevăr, să fie consultaţi înainte ca poemul să fie scris, dat fiind că este „peretele lor”, dar că decizia de a picta peste el a fost „puţin exagerată”. 

„Bineînţeles că era rasist. Bineînţeles că era un imperalist, dar nu e tot ce a fost şi mi se pare un păcat să spunem doar asta”, a declarat Montefiore. Aceasta a adăugat că Kipling a fost „un povestitor magic” şi că perspectiva sa este o parte a istoriei. „Nu vreţi să ne prefacem că nu s-a întâmplat. Dickens a spus lucruri oribile despre oamenii de culoare de la revolta din Jamaica. Asta înseamnă că nu îl mai citiţi pe Dickens?” 

Mişcări similare au mai avut loc şi în alte universităţi din Marea Britanie, mai scrie The Guardian. În 2015, studenţii de la Universitatea Oxford au demarat o campanie pentru înlăturarea statuii imperialistului Cecil Rhodes. De asemenea, anul trecut, în Bristol, o altă campanie studenţească avea drept scop redenumirea clădirii memoriale Overton Willis al III-lea care provenea dintr-o familie care avea afaceri cu tutun şi care a profitat de pe urma sclaviei. 

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite