Valentin Uritescu ne îndeamnă, la Bookfest: „Să ai grijă de cel bun din tine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorul Valentin Uritescu âşi va la
Actorul Valentin Uritescu âşi va la

Astăzi, de la ora 18.00, actorul Valentin Uritescu (74 de ani) va fi prezent la standul Editurii Humanitas, pentru a-şi lansa volumul „Să ai grijă de cel bun din tine". Alături de scriitor, vor vorbi Radu Paraschivescu şi Lidia Bodea

Paginile de amintiri ale lui Valentin Uritescu, din volumul "Să ai grijă de tine", miros a prospeţime şi candoare. Uritescu nu e cochet sau complezent cu sine şi nu-şi fardează trecutul. El nu vrea să se vândă altfel decât e în realitate.

Şi tocmai aici se află o bună parte din farmecul cărţii lui, care nu e doar o întoarcere în timp, ci şi o declaraţie de francheţe. Faptul nu e greu de explicat. Valentin Uritescu este în primul rând actor, ceea ce înseamnă că-şi duce o parte din viaţă ieşind din pielea unui personaj pentru a intra în pielea altuia. Or, volumul acesta de confesiuni îl pune în lumină pe Valentin Uritescu aşa cum trăieşte el în afara scenei şi a ecranului. Cu bucurii şi temeri, cu nădejdi şi frustrări, cu şovăieli şi complicităţi.

Actorul se dezbracă de roluri şi de personaje ca să se înfăţişeze cititorului sub raza autenticului deplin. Fără culori de camuflaj, fără alibiuri, fără justificări.

Valentin Uritescu scrie aşa cum se poartă: natural, departe de arabescuri didacticiste, cu un „ce“ hâtru în vorbă şi cu un licăr în pupile.

A mai scris cartea "Aşa sunt eu, prost"

image

Valentin Uritescu (n. 4 iunie 1941, comuna Vinerea, judeţul Alba) absolvă Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti în 1963, la clasa profesorului Constantin Moruzan.

Îşi începe cariera de actor la Teatrul "Maria Filotti" din Brăila, unde joacă de la absolvire până în 1968. Ulterior se angajează la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. În perioada 1981–1991 joacă la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra din Bucureşti, după care se transferă la Teatrul Naţional I.L. Caragiale. Ca actor de teatru, colaborează cu o serie de regizori importanţi: Andrei Şerban, Silviu Purcărete, Alexandru Dabija, Cătălina Buzoianu, Sanda Manu, Alexandru Tocilescu, Felix Alexa.

Lucru valabil şi pentru cariera lui cinematografică, marcată de întâlnirile cu Dan Piţa, Laurenţiu Damian, Mircea Daneliuc, Andrei Blaier, Sergiu Nicolaescu, Şerban Marinescu şi Cornel Diaconu.

Este răsplătit cu mai multe premii: în teatru, cu Premiul Special al Juriului la Festivalul Tineretului (1978) pentru rolul Giles Overreach din Răfuiala de Philip Massinger; în film, cu premii de interpretare pentru rolurile din Noi, cei din linia întâi, Rămânerea, Domnişoara Aurica, Turnul din Pisa şi A unsprezecea poruncă.

Este autorul volumului de fragmente autobiografice "Aşa sunt eu, prost", apărut la Editura Humanitas în anul 2011.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite