Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Vechiul Testament şi omul secolului XXI

0
4 Apr 2012 21:52:00
Autor: Cristian Delcea
Legi omeneşti
Legi omeneşti

Biblia se va distribui, în Săptămâna Mare, cu ziarul „Adevărul“. Incursiunea biblică din preajma Sărbătorilor Pascale continuă.

Cele 39 de cărţi ale Vechiului Testament cuprind adesea porunci şi legi practice. Sunt legile fără de care poporul evreu n-ar fi rezistat 40 de ani în pustie. Cât de actuale mai sunt aceste legi şi ce s-a păstrat din ele? Cum a gândit Dumnezeu lumea şi cum arată ea astăzi? Dobânda, anul sabatic, mărturia mincinoasă, mita. Biblia vorbeşte cu claritate despre toate acestea.

Legi omeneşti sub inspiraţie divină

Deuteronomul 23, 19-20: „Să nu ceri nicio dobândă de la fratele tău: nici pentru argint, nici pentru merinde, pentru nimic care se împrumută cu dobândă. De la străin vei putea să iei dobândă, dar de la fratele tău să nu iei". Leviticul 25, 3-5: „Şase ani să-ţi semeni ogorul, şase ani să-ţi tai via şi să strângi roadele. Dar anul al şaptelea să fie un Sabat, o vreme de odihnă pentru pământ, un Sabat ţinut în cinstea Domnului: în anul acela să nu-ţi semeni ogorul şi să nu-ţi tai via".

Psalmul 15 - 4,5: „El nu-şi ia vorba înapoi, dacă face un jurământ în paguba lui. El ­nu-şi dă banii cu dobândă, şi nu ia mită împotriva celui nevinovat. Cel ce se poartă aşa, nu se clatină niciodată".

Teologul Constantin Pătuleanu spune că „toată Scriptura este de actualitate, dar trebuie făcută o delimitare între «Cele 10 porunci» şi legile poporului evreu, care sunt scrise de oameni sub inspiraţie divină".


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările