Cărţi

articolul anterior articolul urmator

VIDEO „Insula Humanitas“. Istoria celei mai cunoscute edituri româneşti în lumea în care trăim

5
13 Feb 2020 12:41:51
Autor: Valentin Goran, Alexandru Catalan, Ionuţ Gighileanu

În februarie 1990 Gabriel Liiceanu intra pentru prima dată în incinta birourilor Editurii Politice din Casa Scânteii. Astăzi, la distanţă de 30 de ani, continuă să facă acelaşi lucru.

Se uită peste cărţile expuse pe biroul său cu o atenţie nedisimulată, aşa cum un părinte îşi priveşte grijuliu copilul întors acasă după încheierea cursurilor. Vrea să se asigure că totul e sub control. Nu e complet mulţumit. „Culorile acestor coperte arătau mult mai bine înainte de a fi trimise în tipar. Mereu apare ceva, ori imaginea de pe calculator e uşor mincinoasă, ori tipografia nu insistă sufficient pe dozajul culorii”.

Şe întoarce şi ne scanează cu privirea. Profit de tăcerea sa şi-l întreb mai mult de curiozitate: „Ce nu vă place mai exact la aceste coperte?”. Intră în jocul meu şi-mi răspunde pe nerăsuflate: „oricât v-ar mira, să ştiţi că coperta e aceea care vinde o carte. E un lucru pe care am avut ocazia să-l verific în timp”.

Aşa a început interviul propus lui Gabriel Liiceanu cu ocazia împlinirii a trei decenii de la lansarea Editurii Humanitas. Totul a stat sub acest semn, pornind de la amenajarea biroului directorului editurii, pentru a putea realiza cum se cuvine interviul, trecând prin rememorarea zilelor sau anilor de debut ale instituţiei culturale atât de cunoscute azi şi sfârşind, cum altfel, cu ceea ce ar trebui să ne aşteaptă pe noi toţi după alţi 30, 50 sau chiar 100 de ani. Există şi o referire la cel care îi va lua locul, cândva, dar misterul încă planează asupra acestui aspect. Vă invităm să-l descoperiţi şi să vă bucuraţi de o nouă întâlnire cu Gabriel Liiceanu, omul care a schimbat din temelii nu doar bibliotecile din casele noastre, dar şi propriul mental!

.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Gheorghiu Violeta
13.02.2020, 18:48:05

Reusesc sa il vad pe Gabriel Liiceanu in acest articol dar nu sa si il aud, pentru ca la minutul 3 si la secunda 30, video se intrerupe si nu mai exista mod de a-i reabilita sunetul.Asta nu inseamna ca ceva imi poate schimba comentariul in ceea ce priveste Insula Humanitas si directorul ei.O viata dedicata divulgarii prin lectura a multor aspecte ale vietii noastre culturale, chiar si in timpuri vitregi,si care daca nu ramaneau publicate intrucat traite in direct(vezi intalnirea dintre G.Liiceanu cu Emil Cioran,cu mentorul sau C.Noica,cu M.Lovinescu,cu M.Sebastian,etc,etc)astazi nu le-am fi cunoscut.In acelasi timp amprenta sa personala lasata in narativa pe care nu o intalnim oriunde si pornita dintr-o prospectiva pragmatica asupra vietii este mai mult ca evidenta. Afirmatia Domniei sale ca astazi coperta vinde cartea, este o trista concluzie a ceea ce am devenit, putina esenta dar multa parte materiala. Iar daca reabilitati audio promit sa nu mai pun intrebari si sa ma multumesc in a asculta video cu multa placere.

Adrian Foangǎ
13.02.2020, 20:53:14

Liiceanu e considerat intelectual de mana a doua in Franta.

Camelian Propinatiu
13.02.2020, 20:09:19

Publicul a cerut mai mult istorie decât filosofie: o epocă Noica, o epocă Boia.

ovidiu preda
14.02.2020, 08:20:00

primul tun dat de minstrul plesu pentru amicul licheanu

ovidiu preda
14.02.2020, 08:22:57

asa-zisii baieti destepti din kultura, pentru buzunarele lor fireste

Modifică Setările