VIDEO „Focus“, o carte despre importanţa atenţiei, semnată de autorul bestsellerului „Inteligenţa emoţională“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Goleman este considerat părintele inteligenţei emoţionale, datorită cărţii de mare succes „Inteligenţa emoţională“, scrisă în 1995 FOTO entreprenor24.se
Daniel Goleman este considerat părintele inteligenţei emoţionale, datorită cărţii de mare succes „Inteligenţa emoţională“, scrisă în 1995 FOTO entreprenor24.se

O nouă carte a psihologului american Daniel Goleman, autorul bestsellerului „Inteligenţa emoţională“, a fost lansată de curând la Editura Curtea Veche. „Focus. Motivaţia ascunsă a performanţei“ vorbeşte despre deficitul de concentrare cu care ne confruntăm din cauza motivelor diverse, de la mulţimea mijloacelor digitale de comunicare care ne acaparează atenţia, până la grijile şi frământările interioare.

Volumul „Focus“, atent documentat şi indexat bibliografic, reuneşte rezultatele mai multor studii din domeniul psihologiei sociale şi a comportamentului uman, dublate de exemple din viaţa de zi cu zi, ceea ce face din această carte dedicată atenţiei o lectură bogată în informaţii şi accesibilă. 

Calitatea atenţiei pe care o îndreptăm în prezent spre relaţiile interumane devine tot mai slabă, spune Daniel Goleman, pornind de la exemplul copiilor care „cresc într-o nouă realitate, una în care sunt pe aceeaşi frecvenţă de undă mai degrabă cu echipamentele moderne şi mai puţin cu oamenii, lucru fără precedent în istoria umanităţii.“ 

cartea focus daniel goleman

Faptul că petrecem mai mult timp pe reţelele sociale decât comunicând cu ceilalţi în mod real creează dificultăţi în a lega relaţii interumane. „Angajarea în lumea digitală vine cu un preţ, plătit prin sacrificarea timpului petrecut cu oameni în carne şi oase – mediul în care învăţăm să citim semnele nonverbale“, punctează psihologul american. Astfel, devenim stângaci în comunicarea propriu-zisă care „are nevoie de o atenţie articulată – un focus reciproc. Nevoia noastră de a depune efort pentru a avea astfel de clipe în care ne arătăm latura umană nu a fost niciodată mai mare, având în vedere multitudinea de tentaţii care ne distrag atenţia şi prin care noi toţi navigăm zilnic“, completează autorul. 

Tot în cartea „Focus“ sunt explicate cele două tipuri de atenţie: de-jos-în-sus şi de-sus-în-jos. Prima este involuntară, strâns legată de impuls şi de emoţii şi operează mai ales prin reţele de asociere. Cel de-al doilea tip de atenţie se declanşează mai încet şi este sediul autocontrolului, care poate să reducă la tăcere pulsiunile conduse emoţional.

Mintea care hoinăreşte, o pradă uşoară pentru marketeri 

Atunci când atenţia nu ne este îndreptată spre un scop precis, mintea rătăceşte printre tentaţii multiple, putând fi cu uşurinţă influenţată. Acesta e un moment propice pentru oamenii de marketing, care mizează pe forţa impulsului în luarea deciziei de cumpărare, să acţioneze, prin mesajele promoţionale, asupra atenţiei impulsive. „Un val uriaş de reclame publicitare ne stimulează, în direcţia circuitelor de-jos-în-sus, să ne dorim o mulţime de bunuri şi să cheltuim azi fără să ne pese care va fi preţul plătit ulterior“, se arată în carte. 

Aşa se explică şi dependenţele pe care le căpătăm, fie că este vorba despre un aliment sau despre timpul petrecut pe reţelele sociale: „Tirania impulsului depăşeşte în cazul multora tot ce ne putem imagina despre supracheltuială şi supraîmprumut, ducând la supraconsum alimentar şi alte obiceiuri compulsive, începând de la plăcerea bolnăvicioasă de a consuma în neştire acadele până la pierderea de timp preţios stând cu ochii pironiţi pe un ecran digital“, mai spune Goleman. 

Una dintre conferinţele TED susţinute de Daniel Goleman:

Autor de bestseller internaţional

Daniel Goleman este un renumit psiholog, autor şi jurnalist american. S-a născut la Stockton, California, pe 7 martie 1946, a studiat la Universitatea Berkeley din California şi la Harvard, urmând ca mai târziu să predea la Harvard şi să scrie articole pentru revista „Psychology Today“. A lucrat mai mulţi ani ca jurnalist pentru „The New York Times“, scriind articole despre creier şi ştiinţe comportamentale. 

Este cofondator al Consorţiului pentru Cercetări privind Inteligenţa Emoţională în Organizaţii, instituţie a cărei menire este aceea de a cataliza cercetările referitoare la rolul inteligenţei emoţionale în creşterea eficienţei la locul de muncă. 

Volumul „Inteligenţa emoţională“, scris de Daniel Goleman în 1995 (apărută în limba română în 2008, la Editura Curtea Veche), s-a vândut în peste 5 milioane de exemplare, fiind tradus în 40 de limbi. 

Alte cărţi publicate de Daniel Goleman: „Inteligenţa emoţională în leadership“, „Inteligenţa socială. Noua ştiinţă a relaţiilor umane“, „Inteligenţa ecologică“, „Emoţiile distructive. Cum le putem depăşi?“, „Emoţii vindecătoare. Dialoguri cu Dalai Lama despre raţiune, emoţii şi sănătate“

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite