VIDEO „In memoriam George Constantin”,  expoziţie dedicată marelui actor în cadrul Festivalului Naţional de Teatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Constantin (1933-1994)
George Constantin (1933-1994)

„Magistre fara seaman, slava! – In memoriam George Constantin” – se intitulează expoziţia dedicată acestui mare nume al teatrului românesc, de la a cărui dispariţie au trecut deja 20 de ani. Vernisajul a avut loc ieri, la sala Epika din Grand Cinema & More – Băneasa.

Vernisajul expoziţiei dedicate lui George Constantin s-a desfăşurat miercuri in continuarea recitalului de poezie si muzica romaneasca „Vorbe, vorbe, vorbe…” sustinut de actorul Ion Caramitru, in care acesta a fost acompaniat de muzicianul Adrian Naidin (violoncel).

Expozitia „Magistre fara seaman, slava! – In memoriam George Constantin” va fi deschisa publicului in perioada 28 octombrie – 2 noiembrie.

S-au împlinit, in aceasta primavara, douazeci de ani de când marele actor George Constantin nu mai este printre noi. Pentru intreaga lume a teatrului romanesc el ramane unul dintre reperele istoriei teatrului. Un actor de mare forta, inzestrat cu har, cu nemasurat talent, cu o sensibilitate aparte, un amestec fascinant de fragilitate si putere.

Un mare Prospero

George Constantin a interpretat de-a lungul carierei sale 59 de roluri pe scena, 59 de roluri in film, 34 de roluri in televiziune si peste 500 de roluri in teatru radiofonic. Drumul strabatut de acest mare artist in existenta sa umana si profesionala inseamna o impletire de povesti si de intalniri: cu texte dramatice valoroase, cu roluri complexe, cu dramaturgi de geniu, cu parteneri straluciti, cu colegi-prieteni si, bineinteles, cu unii dintre cei mai mari regizori ai nostri. Din toate aceste „intamplari” artistice s-au nascut creatii fabuloase, pe care teatrul romanesc se sprijina.
Actorul George Constantin a lucrat cu regizori precum Vlad Mugur (alaturi de care a debutat in 1954), Sanda Manu (spectacole precum Pygmalion de Bernard Shaw, Crima si pedeapsa de Gabriel Arout dupa romanul lui F. M. Dostoievski), Andrei Serban (spectacolul Iona de Marin Sorescu), Radu Penciulescu (Tango de Slavomir Mrozek sau Regele Lear de William Shakespeare), cu Dan Micu Fratii Karamazov si Jocul vietii si al mortii in desertul de cenusa.

Liviu Ciulei spunea despre colaborarea pe care a avut-o cu George Constantin la Furtuna de William Shakespeare, la Teatrul „Bulandra”:

„Colaborarea a fost minunata, desi timida din partea amandurora, in efortul de a ne intalni drumurile, de a ne raspunde unul altuia la intrebari, la exigenta fiecaruia. La premiera, am avut amandoi aceeasi reactie: la aplauze ne curgeau lacrimile. George Constantin a fost un mare Prospero”.

Rolurile lucrate cu Lucian Pintilie pentru Reconstituirea sau O vara de neuitat ramin repere pentru seductia dintre regizor si actor, pentru arta actorului urias care este George Constantin.

Festivalul National de Teatru isi face o datorie de onoare sa readuca, concret, acest nume fara egal al teatrului romanesc in memoria publicului, organizand  la Sala Epika din Grand Cinema & More situat in complexul Baneasa Shopping City, expozitia Magistre fara seaman, slava! – In memoriam George Constantin.

Vernisajul expozitiei a fost  urmat de lansarea DVD-ului „Mari actori romani - George Constantin“. Un film realizat de Fundatia „George Constantin“, cu interviuri realizate de Anca Berlogea, in regia lui Alexandru Darie. Producator: Mihai Constantin. 
 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite