VIDEO România s-a dus la Târgul de Carte de la Frankfurt cu 29 de edituri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgul de Carte de la Frankfurt este printre cele mai importante evenimente de gen din Europa  FOTO: AP
Târgul de Carte de la Frankfurt este printre cele mai importante evenimente de gen din Europa  FOTO: AP

România va fi reprezentată la ediţia din acest an a Târgului de Carte de la Frankfurt, cel mai important eveniment de profil la nivel european, de 29 de edituri şi scriitori ale căror volume au fost traduse în limba germană, precum Liliana Corobca şi Cosmin Perţa.

Standul naţional la ediţia din acest an a Târgului Internaţional de Carte de la Frankfurt, care se desfăşoară în perioada 8 - 12 octombrie, este organizat de Ministerul Culturii.

Scriitorii invitaţi de Ministerul Culturii sunt Liliana Corobca şi Cosmin Perţa. De asemenea, Ministerul Culturii organizeză o lectură din volumele "Stammbaum" şi "Familienlokal", care reprezintă selecţii din poeziile lui Cristian Popescu (1959 - 1995), traduse în limba germană de Ernest Wichner pentru editura Hochroth, din Berlin. Pe perioada târgului, standul României va găzdui şi evenimente ale Asociaţiei pentru Performanţă şi Cultură, precum şi ale editurii Pop din Munchen, informează Ministerul Culturii.

Moderarea şi traducerea în cadrul evenimentelor vor fi asigurate de Anca Fronescu, Ernest Wichner şi Jan Cornelius.

Editurile care au trimis titluri pentru a fi expuse la standul României sunt: Cartea Românească, Casa Radio, Corint, Curtea Veche, Gama, Gramar, HAC!, Hasefer, Humanitas, Humanitas Fiction, House of Guides, Institutul Cultural Român, Institutul European, Max Blecher, Editura Militară, Monitorul Oficial, Nemira, Niculescu, Orizonturi, Polirom, RAO, Teopiticot, Tracus Arte, Trei, Universitaria, Universitatea din Bucureşti, Universitatea de Vest, Vivaldi, Vremea.

Astfel, joi, de la ora 16.00, se va desfăşura evenimentul "Warm up cu cele mai frumoase cărţi din România", în cadrul căruia va avea loc prezentarea volumelor selectate în concursul naţional de design pentru carte "Cele mai frumoase cărţi din România", precum şi a unor cărţi ilustrate româneşti.

Totodată, sâmbătă, Cosmin Perţa îşi prezintă volumul "Teofil şi câinele de lemn", apărut la Editura Herg Benet. Moderarea şi traducerea la acest eveniment sunt asigurate de Jan Cornelius.

La Târgul de Frankfurt va fi lansată şi cartea de proză "Eine sentimentale Chronik" de Adriana Cârcu, apărut la editura WaRo şi tradus în germană de Walter Roth, dar şi romanul "Kinderland" de Liliana Corobca, apărut în limba germană în traducerea lui Ernest Wichner. De asemenea, la Frankfurt, vor fi lansate volumele "Stammbaum" şi "Familienlokal", reprezentând selecţii din poeziile lui Cristian Popescu, traduse în germană de către Ernest Wichner, pentru editura Hochroth din Berlin.

În plus, sâmbătă şi duminică, la Frankfurt, va avea loc evenimentul "Interferenţe literare româno-germane". În cadrul acestuia, editura Pop invită publicul la sărbătorirea împreună a trei dintre autorii care au împlinit sau împlinesc în acest an vârste rotunde. Vor avea loc lecturi şi dezbateri cu prezentarea cărţilor recent apărute aparţinând lui Dieter Schlesak, Klaus Martens şi Horst Samson. La eveniment vor participa şi autorii Rainer Wedler şi Barbara Zeizinger, precum şi editorul Traian Pop.

Târgul de Carte de la Frankfurt este cel mai mare eveniment de profil din Europa. Cu mii de expozanţi din peste o sută de ţări, târgul propune în fiecare an un program dens şi variat, adresat atât editorilor, cât şi industriilor complementare.

La ediţia din acest an, aproximativ 15 manageri ai unor organisme publice europene din domeniul cărţilor vor semna o declaraţie comună, pe 9 octombrie, la iniţiativa Centrului Naţional al Cărţii (CNL) din Franţa. Această primă declaraţie comună europeană în domeniul cărţilor are obiectivul de a garanta drepturile de autor şi de a le proteja pe cele ale cititorilor.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite