VIDEO Viaţa Regelui Mihai, în noul album istoric lansat la Gaudeamus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diana Mandache, vorbind despre volumul „Regele Mihai“ FOTO Eduard Enea
Diana Mandache, vorbind despre volumul „Regele Mihai“ FOTO Eduard Enea

Albumul istoric „Regele Mihai“ a fost lansat joi seara, la standul Editurii Litera de la Târgul de Carte Gaudeamus, în prezenţa autoarei Diana Mandache, a lui Stelian Tănase, Teodor Paleologou, Liviu Mihaiu şi Ioan Luca, precum şi a vizitatorilor târgului.

„Regele Mihai a fost dintotdeauna un simbol al istoriei regalităţii, încă de la naştere. A reprezentat şi un simbol al continuităţii dinastiei din perioada în care Ferdinand îl numise succesor. Orice carte despre Regalitate este un lucru extrem de important pentru istoriografia Regalităţii şi a istoriei contemporane a României“, şi-a explicat Diana Mandache alegerea de a aborda acest subiect. 

„Orice carte are povestea ei“, a completat istoricul. „Aceasta s-a născut din nevoia de a publica o perioadă care trebuie cunoscută de generaţiile care vin din urmă, dar şi de persoane care au avut  acces mai puţin la informaţie. Este vorba de un breviar istoric care cuprinde o interesantă poveste a vieţii Regelui Mihai, începând din 1921 până inclusiv în anii exilului.  Am considerat că această carte trebuie să cuprindă trei teme importante: educaţia şi anii formatori, ceremoniile, care sunt de mai multe categorii, şi timpul liber. Sunt prezentate imagini de la schi, gold, echitaţie, ca şi de la vânători regale. Toate acestea sunt însoţite de documente, în special din perioada exilului, care vin să completeze portretul monarhului României“, a mai spus Diana Mandache

Diana Mandache, despre lansarea albumului istoric „Regele Mihai“, la Târgul de Carte Gaudeamus

Stelian Tănase, invitat la lansare, a punctat uşurinţa cu care se citeşte acest volum şi ineditul fotografiilor pe care le reuneşte. „Credeam că n-am să mai văd vreo poză pe care n-am văzut-o niciodată cu Regele Mihai. Am găsit destule aici, ceea ce arată că cercetarea a fost serioasă. Am făcut mai multe filme, am scris mult despre monarhia românească şi totuşi am găsit multe lucruri noi în această carte şi poţi avea surprize la fiecare pagină. Aducerea unul astfel de volum în public face un bine pentru că fixează nişte informaţii. N-aş spune că aduce mari revelaţii istorice, care sunt slăbiciunea mea, dar aşază nişte lucruri ferm, cu o istorie normală, echilibrată, raţională în ceea ce priveşte figura regelui nostru“, a precizat Tănase. 

Mi se par extraordinar de frumoase pozele de la Bacalaureat, unde îl vedem îmbrăcat în frac, alături de colegii lui, cu Regele Carol, care stă în capul mesei şi inspectează ca totul să meargă cum trebuie. Teodor Paleologu

Teodor Paleologu a apreciat îndeosebi caracterul privat al fotografiilor publicate în acest album istoric. „E de mirare că nu a apărut încă un volum atât de complet privind personalitatea Regelui Mihai, deci umpleţi un gol pe care de multă vreme îl simţeam cu toţii. Chiar dacă nu aţi putut publica chiar toate evenimentele din viaţa sa, este interesant că sunt punctate momentele care îl surprind pe Regele Mihai în ipostaze private. Mi se par extraordinar de frumoase pozele de la Bacalaureat, unde îl vedem îmbrăcat în frac, alături de colegii lui, cu Regele Carol, care stă în capul mesei şi inspectează ca totul să meargă cum trebuie. Apoi sunt poze din exil foarte frumoase, poze de-acasă, fotografii cu el pozând pentru un bust sau Regele Mihai pe o imitaţie de cal în sala de sport. Sunt poze extrem de înduioşătoare. E o carte de suflet, aş spune“, a afirmat Paleologu. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite