Voi închina o cupă de şampanie...

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am ajuns la a treia ediţie a Premiului literar „Augustin Frăţilă”, care constă în 10.000 de euro şi se acordă în fiecare an pentru cel mai bun roman apărut în anul precedent. În România, dar chiar şi într-o ţară bogată din Vest, 10.000 de euro reprezintă o sumă greu de ignorat.

Aşa se explică de ce premiul a suscitat interes şi a creat agitaţie în jurul lui. De la susţinerea entuziastă la contestarea vehementă, n-a lipsit niciuna dintre reacţiile omeneşti pe care le provoacă orice iniţiativă mai puţin obişnuită.

Premiul este finanţat, pentru a treia oară consecutiv, de compania Philip Morris Trading – partener din 2012. Anul acesta organizarea revine Uniunii Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, care are drept parteneri Editura ALL unde Augustin Frăţilă ( (1953-2010) a fost redactor-şef, şi firma Aqua Carpatica. Uniunea Editorilor din România a preluat Premiul literar „Augustin Frăţilă’ de la Asociaţia Casa de cultură, o asociaţie non-guvernamentală care rămâne la rândul ei partener. Iată romanele premiate anterior: „Cronicile genocidului” de Radu Aldulescu pentru 2012  şi „Matei Brunul” de Lucian Dan Teodorovici pentru 2011.

Fac parte din juriul care acordă acest important premiu (sunt chiar preşedintele juriului, cine mai e ca mine?), alături de valoroşii critici literari Daniel Cristea-Enache şi Tudorel Urian. Juriul are atribuţia de a nominaliza maximum 5 dintre romanele înscrise în concurs.

În ziua de 17 octombrie 2014 eu şi ceilalţi doi membri ai juriului am definitivat lista romanelor nominalizate pentru cea de-a III-a ediţie a Premiului. Înaintea acestei ultime şedinţe au mai fost multe întâlniri, telefoane şi schimburi de e-mail-uri. Nu ne-a fost uşor să alegem 5 din 65 de romane înscrise în concurs. Dar, slavă Domnului, am avut ce alege, întrucât 15-16 romane au fost considerate de noi toţi valoroase şi demne de luat în considerare.

Şedinţa s-a desfăşurat cu uşile închise: ne-am contrazis, dar nu ne-am certat şi nu ne-am încăierat şi până la urmă am ajuns la un acord, prin vot secret. Nimeni dintre noi nu ştie ce opţiuni a avut celălalt, astfel încât orice încercare a vreunui autor de a ne descoase este sortită eşecului.

Iată romanele nominalizate (în ordine alfabetică, după numele autorilor):

● Ruxandra Cesereanu, Un singur cer deasupra lor, Iaşi, Ed. Polirom, col. „Fiction – Ltd”, 2013.

● Liliana Corobca, Kinderland, Bucureşti, Ed. Cartea Românească, 2013.

● Bujor Nedelcovici, Jurnalul unul cântăreţ de jazz, Bucureşti, Ed. Allfa, 2013.

● Dan Stanca, Boala şi visul, Bucureşti, Ed. Tracus Arte, 2013.

● Matei Vişniec, Negustorul de începuturi de roman, roman caleidoscopic, Bucureşti, Ed. Cartea Românească, 2013.

Urmează să-şi spună cuvântul – alegând 1 din cele 5 romane nominalizate – bloggerii desemnaţi în acest scop. Dar noi, membrii juriului, de profesie critici literari, avem conştiinţa împăcată ştiind că oricare roman va fi declarat câştigător va merita premiul. Le urăm succes celor care preiau ştafeta de la noi încredinţându-i că, şi de data aceasta, contăm pe bunul-gust şi corectitudinea lor.

Pe 27 noiembrie va avea loc, într-o atmosferă sărbătorească, decernarea premiului. Voi închina atunci o cupă de şampanie pentru autorul declarat câştigător, indiferent cine va fi el.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite