Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Volumul „De comunişti am fugit, peste comunişti am dat“, lansat la Bookfest

0
28 May 2022 17:28:49
Autor: Ionela Roşu
Volumul "De comunişti am fugit, peste comunişti am dat" a apărut în colecţia Fapte, Idei, Documente
Volumul "De comunişti am fugit, peste comunişti am dat" a apărut în colecţia Fapte, Idei, Documente

După doi ani de pauză apăsătoare, în sfârşit, editurile dau întâlnire publicului, faţă în faţă, în cadrul ediţiei 2022 a Salonului Internaţional de Carte Bookfest. La standul editurii Vremea vor fi cele mai noi titluri publicate în colecţiile deja consacrate: Fapte Idei Documente, Planeta Bucureşti, Aristocărţi, Maria Montessori, Mic dar şic.

"Volumul de comunişti am fugit, de comunişti am dat", de Ionuţ Iamandi, va fi lansat vineri, 3 iunie, de la ora 15.00, la Cafeneaua literară din cadrul Bookfest. Volumul, publicat de editura Vremea, nu este nici ficţiune, nici memorialistică, ci adună documente din arhiva fostei Securităţi. "Autorul analizează fenomenul refugiaţilor, pornind de la un dosar de urmărire făcut de Securitate, descoperit la CNSAS. În al doilea rând, avem un autor bine pregătit, care face comparaţii, conexiuni istorice, paralele (unele literare, între Teodor Caravasile şi Moromete al lui Marin Preda, de pildă), al cărui studiu are şi un aparat critic impunător, cu toată sărăcia informaţiilor la subiect. Stilul, dinamic şi alert, este adecvat subtitlului „Povestea unui refugiat din Basarabia” (povestea, nu istoria sau drama!), cu accent pe viaţa unui om obişnuit, cu reacţii normale (sănătoase) la absurditatea unor/multor situaţii ale epocii. Chiar dacă personajul principal nu a fost nici repatriat, nici deportat, avem, în acest studiu introductiv, cel mai documentat text de până acum despre basarabenii refugiaţi", apreciază Liliana Corobca.

Dacă vă e dor de atmosfera boemă a perioadei culturale interbelice, Victoria Dragu-Dimitriu a aşternut pe hârtie Poveşti cu cenacluri vechi din Bucureşti. În colecţia Planeta Bucureşti a apărut şi vestita carte despre
Boema de altădată de Karnabatt.
 
Dacă sunteţi un admirator al oraşului Bucureşti, Descoperiţi casele lui cele mai frumoase şi istoria acestora cu ajutorul volumelor Palatul Elena Kretzulescu şi Poveşti cu tâlc despre Bucureşti, de Cezara Mucenic.
Simţiţi nevoia unei cărţi din care să aveţi ce învăţa? Maria Montessori vorbeşte părinţilor este de mare folos. Şi din Saga familiei Rothschild, de Tristan Gaston-Breton, puteţi trage învăţăminte despre cum se zidesc destinele marilor familii.
 
Vă frământă actualul context politico-militar al Europei? Vă aşteaptă pachetul de cărţi „Întunericul de la Răsărit”, cuprinzând trei titluri de neratat: De comunişti am fugit, peste comunişti am dat, Foametea organizată de URSS în Basarabia şi Homo Sovieticus.
 
Tânjiţi după o carte care să vă încălzească sufletul? Descoperiţi-l pe Regele Mihai prin ochii nepotului său, într-un album foto de excepţie, inspirat din viaţa de familie a suveranului. Bunicul meu Regele Mihai va fi prezentat sâmbătă, la orele 15:00, Scena AGORA, de însuşi Nicolae al României.
 
Vă fascinează viaţa privată a personalităţilor? Aveţi de unde alege. Poveşti din Bellu este plină de picanterii din viaţa unora dintre cei mai faimoşi „localnici” ai Cimitirului Bellu.
 
Sunteţi curioşi cum se desfăşura viaţa de familie cu două-trei sute de ani în urmă? Dar viaţa socială? Aveţi răspunsurile în două cărţi de marcă: De bono coniugali, de Violeta Barbu, şi Balurile în România modernă, de Adrian-Silvan Ionescu.
 
Iar dacă doriţi să interacţionaţi cu autorii editurii Vremea, sunteţi invitaţi la prezentările de carte din cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfest, conform programului:
 
Străzi din Bucureşti şi numele lor, de Aurel Ionescu

Miercuri 1 iunie, 16.30-16.55, Scena ARENA
 
O odisee a săniilor în strada Speranţei, de Ana Trestieni
Joi, 2 iunie, 13.30-13.55, Scena ARENA
 
Memorii de dincolo de mormânt, de Chateaubriand
Joi 2 iunie,18.30-18.55, Cafeneaua Literară
 
De comunişti am fugit, peste comunişti am dat, de Ionuţ Iamandi
Vineri, 3 iunie, 15.00-15.25, Cafeneaua Literară
 
Palatul Elena Kretzulescu şi Poveşti cu tâlc despre Bucureşti de Cezara Mucenic
Vineri, 3 iunie, 16.30-16.55, Cafeneaua Literară
 
Bunicul meu Regele Mihai, de Nicolae al României
Sâmbătă, 4 iunie, 15.00-15.25, Scena AGORA
 
Saga familiei Rothschild, de Tristan Gaston-Breton
Sâmbătă 4 iunie, 20.00-20.25, Scena ARCA
 
De bono coniugali, de Violeta Barbu
Duminică, 5 iunie, 16.30-16.55, Scena ARENA
 
Emoţie cuantică, de Gabriela Aronovici
Duminică, 5 iunie, 17.00-17.25, Scena ARCA
 
Perioada 1-5 iunie 2022/ Romexpo, Pavilion B2 /Standul A12
 
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările