Zece scriitori contemporani le citesc copiilor în cadrul atelierelor de lectură smARTkid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece scriitori contemporani vor citi pentru copii în cadrul atelierelor de lectură smARTkid care debutează pe 9 septembrie şi se încheie în noiembrie. Lecturile au loc în fiecare sâmbătă, de la ora 11.30.

Proiectul de educaţie prin cultură „Ateliere de lectură SmARTkid cu scriitori contemporani” este destinat copiilor cu vârste între 6 şi 12 ani. Cei zece scriitori care vor susţine ateliere de lectură alături de trainerii Asociaţiei 7 ARTE sunt: Ciprian Măceşaru, Carmen Tiderle, Andra Rotaru, Mihaela Cosescu, Dan Mircea Cipariu, Vladimir Drăghia, Ioana Nicolaie, Adela Chirică, Andrei Crăciun şi Lavinia Branişte.

Atelierele durează o oră şi 40 de minute, sunt interactive şi au o componentă de workshop (de arte vizuale şi abilităţi practice), care transformă lectură textelor literare într-o activitate plăcută, reconfortantă şi asumată de către copii.

În calitate de invitaţi, scriitorii le citesc copiilor, le răspund la întrebări, stimulează discuţiile libere şi ajută la desfăşurarea activităţilor, sub coordonarea trainerilor. Prezenţa scriitorilor contemporani are că scop, pe lângă promovarea lecturii şi a vânzării de carte, promovarea literaturii contemporane, demistificarea statutului scriitorului şi încurajarea lecturii în rândul şcolarilor mici, care trebuie să devină cititorii de mâine.

În cadrul atelierelor copiii iau contact cu 3 tipuri de texte: text literar contemporan, citit de un autor contemporan pentru încurajarea dialogului cu creatorii, un text inspirat de un adevăr istoric, Unirea de la 1918, care înscrie atelierele în zona proiectelor care serbează Centenarul României Moderne şi texte utilitare care promovează diversitatea, toleranţă, spiritul civic.

Toate atelierele au şi o componentă practică, respectiv o activitate de tip handcraft inspirată de textele citite.

„Asociaţia 7 ARTE crede că, dacă nu creştem cititori, nici nu vom avea cititori. Ei nu apar din senin, ci se formează datorită lecturilor de la vârste mici, datorită interacţiunilor plăcute care au loc în mediile în care se citeşte, datorită percepţiei pozitive faţă de lectură, privită că un lucru relaxant, amuzant, interesant, nu că obligaţie şcolară.  Mai mult, cititul este esenţial pentru procesul de învăţare. Copiii care înţeleg ceea ce citesc sunt cei care pot procesa şi reda coerent informaţiile lecturate”, explică Livia Lucan-Arjoca, coordonatorul proiectului şi Preşedinte al Asociaţiei 7 ARTE.

„Din păcate, este o realitate românească faptul că 42% dintre elevii români sunt analfabeţi funcţional, după cum au indicat datele unui studiu făcut public în 2016 de Centrul de Evaluare şi Analize Educaţionale. Mai exact, studiul susţinea că elevii în vartsa de 15 ani ştiu să scrie şi să citească, dar nu înţeleg ceea ce citesc”, a mai spus Livia Lucan-Arjoca. 

Proiectul „Ateliere de lectură SmARTkid cu scriitori contemporani” a fost declarat câştigător în sesiunea I de proiecte, 2017, categoria Educaţie prin cultură, de către Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Ateliere de lectură smARTkid cu scriitori contemporani completează educaţia formală, fără să o înlocuiască şi ajută copiii să îşi folosească abilităţile astfel încât să poată citi cursiv, înţelege, interpreta şi formula verbal sau în scris opinii pe o anumită temă sau despre lecturile citite.

Participarea la ateliere este gratuită. Înscrierile se fac la adresa: liviarosca@gmail.com şi sunt obligatorii pentru a ţine evidenţa participanţilor şi pentru a pregăti materialele necesare desfăşurării atelierului în condiţii optime.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite