Zilele Bibliotecii Naţionale a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evenimentele, organizate sub egida Zilelor Bibliotecii Naţionale a României, marchează împlinirea a trei decenii de libertate de gândire şi de iniţiativă, odată cu sfârşitul regimului comunist, în decembrie 1989. Ediţia a XXII-a a Zilelor Bibliotecii Naţionale a României este  desfăşurată în perioada 9-10 decembrie.

Zilele Bibliotecii Naţionale includ vernisajul expoziţiei Reportaj în România liberă: 13 ianuarie – 11 iunie 1990, care prezintă o selecţie din donaţia făcută recent Bibliotecii Naţionale de către binecunoscutul foto-reporter Emanuel Tânjală, precum şi evenimentul Un centenar al cărţii româneşti: 100 de ani de la înfiinţarea Editurii Cartea Românească (1919-2019), alături de concerte, de expoziţii, dezbateri şi întâlniri profesionale, lansări de carte şi, nu în ultimul rând, de inaugurarea mini-librăriei Bibliotecii Naţionale – BIBLIOstand. Participarea este liberă.

Programul evenimentelor

Luni, 9 decembrie

-13:00 – lansare BIBLIOstand (aripa Tribunalul Bucureşti – parter)

În ultima lună din Anul Cărţii – Programul Naţional România citeşte, Biblioteca Naţională inaugurează un punct de vânzare a publicaţiilor pe care le editează: albume şi cataloage ce pun în valoare documente de patrimoniu aflate în cabinetele Departamentului Colecţii Speciale, precum şi o serie de reviste de specialitate care prezintă proiecte, activităţi şi cercetări ale bibliotecarilor români, dar şi străini. Conceptul grafic al BIBLIOstandului este o muncă de echipă, reflectând importanţa pe care o au cărţile în păstrarea şi, deopotrivă, în transmiterea cunoaşterii acumulate de-a lungul istoriei. 

-14:00 – vernisajul expoziţiei Emanuel Tânjală– Reportaj în România liberă: 13 ianuarie – 11 iunie 1990 (Atrium –  parter)

Expoziţia Reportaj în România liberă: 13 ianuarie – 11 iunie 1990 cuprinde 100 de fotografii realizate în primele luni de după răsturnarea regimului comunist, de foto-jurnalistul Emanuel Tânjală, revenit special în România după un exil de aproape un deceniu. Aceste fotografii-document din urmă cu 30 de ani dovedesc o tulburătoare putere de evocare. Pentru cei care au trăit perioada, ele readuc în conştiinţă, uneori cu brutalitate, fragmente de realitate incomode, dureroase; pentru cei foarte tineri, ele invită la o reflecţie asupra unui trecut pe care nu l-au trăit, dar care conţine lecţii ce nu pot fi ignorate.

Expoziţia poate fi văzută în perioada 9 decembrie 2019 – 31 martie 2020. Intrarea este liberă. Curator: Adriana Dumitran – Cabinetul de fotografii, Colecţii Speciale.

-18:30 – După datini colindăm – Concert de colinde(Atrium – parter)

Cea de-a noua ediţie a Concertului de colinde cu scop caritabil „După datini colindăm!”, organizat de Asociaţia Studenţilor Teologi Ortodocşi (ASTO), din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, în colaborare cu Biblioteca Naţională a României, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, va avea ca invitaţi: Grupul Psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române – dirijor Protopsalt Arhid. Mihail Buca; Corul Canticum – dirijor Răzvan Rădos şi Tenorul Vlad Miriţă.

Marţi, 10 decembrie

Afis Biblioteca Nationala

-11:00 – Un centenar al cărţii româneşti – 100 de ani de la înfiinţarea Editurii Cartea Românească– dezbatere şi expoziţie (Palimpsest/Muzeul Cărţii – mezanin)

Realizat de Biblioteca Naţională în colaborare cu Uniunea Scriitorilor şi cu Grupul Editorial ART, evenimentul Un centenar al cărţii româneşti – 100 de ani de la înfiinţarea Editurii Cartea Românească celebrează cea mai veche editură de la noi, una dintre instituţiile care au contribuit, de-a lungul ultimului veac, la instruirea tinerilor, dar şi a adulţilor. 

La dezbatere participă scriitorii şi criticii literari: Ion Bogdan Lefter, Nora Iuga, Dan Cristea, Dan Gulea – autorul monografiei „Cartea Românească 100. Un simbol al culturii româneşti” (Bucureşti: Editura Cartea Românească– Grupul Editorial ART, 2019) şi Andrei Novac. Moderator: Călin Vlasie – coordonator al Editurii Cartea Românească, în cadrul Grupului Editorial ART.

Biblioteca Naţională propune, în acest context, expoziţia Sub aripa grifonului. Un secol de viaţă editorială românească.

- 16:30 - Valorile bibliotecarilor de ieri şi de azi – dezbatere (Sala de conferinţe ”Mircea Vulcănescu” – parter)

Dezbaterea cu tema Valorile bibliotecarilor de ieri şi de azi continuă seria Întâlnirile profesionale ale Bibliotecii Naţionale, având drept scop identificarea şi formularea, în mod explicit şi coerent, a setului de valori care definesc profesia de bibliotecar. Orice profesie este definită – în afară de standarde, de tehnici de lucru, proceduri, metodologii şi regulamente – de un set de valori împărtăşite de cei care o practică. Constituit din credinţele şi din idealurile membrilor săi, sistemul de valori al unui grup profesional ghidează acţiunile, comportamentele, opţiunile acestora. Într-o lume în care schimbarea generează continuu incertitudini şi angoase, un sistem de valori solid contribuie la (re)afirmarea identităţii profesiei ori de câte ori se modifică instrumentele pe care aceasta le utilizează şi modul în care este practicată.

Vor lua cuvântul: Carmen Mihaiu – Director General al Bibliotecii Naţionale a României; Ramona Ioana Mezei – Manager al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti; drd. Dragoş Adrian Neagu – Manager al Bibliotecii Judeţene „Panait Istrati”, Brăila; Laura Rudeanu – Documentarist, Casa Corpului Didactic din Bucureşti; lector univ. dr. Robert Coravu – Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite