Istorie

articolul anterior articolul urmator

138 de ani de la naşterea Reginei Maria, suverana cea mai iubită de Armata Română

5
29 Oct 2013 08:00:56
Autor: Historia ro
Personalitatea puternica a reginei Maria se afla într-un contrast pronuntat cu cea extrem de slaba a printului si apoi regelui Ferdinand
Personalitatea puternica a reginei Maria se afla într-un contrast pronuntat cu cea extrem de slaba a printului si apoi regelui Ferdinand

Marţi, 29 octombrie, se împlinesc 138 de ani de la naşterea Mariei Alexandra Victoria, aleasa spre a fi viitoarea regina a României la vârsta de 17 ani.

Maria Alexandra Victoria (n. 1875 - d. 1938), viitoarea regina Maria a Românilor, era o englezoaică de rasă şi provenea dintr-un mediu anglo-saxon foarte diferit şi de atmosfera publică balcanică, şi de cea franco-germană de la palat, în deosebi de austeritatea Casei regale prusace. 

Casatorita cu printul mostenitor Ferdinand în decembrie 1891, Maria a fost nevoita sa duca o permanenta lupta cu regele Carol, care o izola total la Peles si îi interzicea orice contact cu personalitati politice sau culturale românesti. 
 
„În tot timpul tineretii mele, cuvântul de ministru era sinonim cu capul rautatilor”,  avea sa scrie mai târziu regina. În numai câtiva ani de zile însa, dupa ce i-a nascut pe Carol (1893), Elisabeta (1894) si Marioara (1899), principesa Maria se va înfatisa lumii ca una din cele mai splendide femei din Europa.
 
Inteligenta si plina de vitalitate, Maria întruchipa totodata si idealul romantic al oricarui barbat, fiind sanatoasa, nobila în atitudini si foarte femeie. În anii de izolare a suferit cumplit din cauza convingerii ca a fost atrasa într-o "capcana", ca i s-a atribuit doar "misiunea" de a naste un mostenitor pentru Tronul lui Carol I, ca îsi va distruge tineretea si frumusetea într-un castel rece, spionata de servitoare si guvernante.
 
Bună calareaţă, binecuvântată de la natură cu gust şi cu o frumuseţe iesită din comun, Maria a fost repede adoptată de Armata, care în foarte scurt timp, mai ales dupa ce a fost numită comandant (proprietar) al Regimentului de cavalerie 4 Rosiori, a ajuns să o divinizeze. 
 
Respectul si supunerea pe care o aratau de timpuriu ofiterii acestei femei va conta enorm mai târziu: „Poate ca nu s-ar cadea sa spun tocmai eu aceasta, dar simt ca-mi fac datoria fata de neclintita lealitate ce mi-au aratat-o totdeauna. Ei alcatuiau o închegare de puteri pe care ma puteam bizui; erau credinciosi, plini de închinare si de devotament. Ma admirau pentru îndrazneala mea fara seaman când eram calare, pentru neoboseala si curajul meu, si totodata simteau în mine acea deplina si neînfricosata credinciosie, care deosebeste firea mea. Eram fericiti când eram laolalta, la ei gaseam o închinare si o slavire spontana pe care n-o aflam aiurea".
 
Continuarea pe historia.ro

 


 


Citeşte mai multe despre regina Maria:

18 iulie 2013: 75 de ani de la moartea Reginei Maria. Viaţa suveranei în imagini

Regina Maria a rămas în istorie asociată cu o anumită simbolistică regăsită în special în pictură, pirogravură, scrieri sau design de bijuterii. Indiferent de miriadele de cuvinte scrise, există o continuă fascinaţie din care iradiază dragostea Reginei pentru viaţă şi frumos, iar mottoul adesea folosit de ea,  per amorem ad lucem, este expresia întregii sale existenţe, care o aduce astăzi în amintirea noastră.

FOTO Prima imagine cu Regina Maria fumând. Doi clujeni expun, la Peleş, altfel de fotografii cu Regii României

Clujenii Ucu Bodiceanu şi Ancuţa-Lăcrămioara Chiş expun, până pe 20 mai, fotografii inedite cu membrii familiei regale fumând. O imagine cu tot aparte este cea cu Regina Maria, surprinsă fumând în tren. Se ştia că aceasta fumează (tabachiera ei este expusă în cadrul manifestării), însă nu exista nicio dovadă fotografică în acest sens.

Regina Maria, o regină simplă, dar scumpă. Suverana nu putea rezista bijuteriilor de lux şi hainelor fastuoase

Regina Maria avea doar 17 ani când a venit în România şi a trebuit să se descurce într-o lume a bărbaţilor, unde nu avea voie să facă mai nimic. Sentimentală din fire, regina a evadat de la tot ce însemna statutul de regina şi s-a refugiat în pasiunile sale. Pictura, grădinăritul, scrisul, călătoriile, călăria, au constituit activităţile care au preocupat-o pe Regina Maria de-a lungul timpului.

FOTO Gestul regal care a scandalizat Europa. Regina Maria şi amintirile iubirilor ei, adăpostite la Balcic

Cea mai controversată figură feminină a Casei Regale din România, Regina Maria, şi-a legat numele pe vecie de Dobrogea. Englezoaica veşnic îndrăgostită a scandalizat familiile regale prin aventurile ei, ca prinţesa Diana.

Faimoasele bijuterii ale Reginei Maria: safirul şi colierul Cartier

Colierul Cartier şi safirul au fost purtate de Regina Maria la ceremonialul încoronării, devenind din acel moment bijuteriile sale favorite. Valoarea lor artistică este întregită de cea istorică, ambele piese fiind purtate într-un important ceremonial regal european al secolului XX.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Zack Atila
29.10.2013, 08:45:15

Acum vreo 30 de ani pentru voi cel mai iubit suveran era Ceausescu acum este ....ea.. Bine ...am sa retin asta

-6 (6 voturi)
Iris IRIS
29.10.2013, 10:36:20

@Zack Atila : nu dragam, daca este vorba de judecata atunci sa va judec eu ! Am dreptul acesta : romanii in timpul lui Ceausescu erau obligati sa-i ridice osanale , pe cand acum daca mai sunt 10 la suta. Dar voi ? maghiarii ? va aduceti aminte cand l-ati tradat pe Carol si Zita prin Horty al vostru cel iubit ? Datorita voua si amaratilor de cehi Imperiul nu mai exista ! Ce ati facut cu Imre Nagy ? l-ati ridicat in slavi si dupa ce rusii l-au arestat , l-au adus la Morosvasrhely si inapoi la Budapesta l-ati scuipat la judecata si ati inceput sa-i cantati osanale lui Janos Kadar, omul care a tradat cauza maghiarilor si a lui Stefan cel Sfant ! Asa ca nu mai rade precum ciob de oale sparta pentruca daca le punem pe cantar nu stiu nu stiu daca voi, maghiarii nu i-ati intrecut pe romani. Stii ca numai trei coroane regale au cate un ghimpe din coroana lui Isus Christos in ele ? Stii ca si in coroana Sfantului Stefan se afla un ghimpe ? Si ? Ati dus-o in afara Budapestei ...v_a fost frica sa nu se intoarca Stefan cel Sfant si sa va judece ce ati facut voi cu formatiunea lui statala si in ce hal ati adus relatiile cu cei care ii erau vecini. Stefan cel Sfant a dorit binele maghiarilor la fel precul si MS Regina Maria.Si voua maghiarilor in perioada interbelica v-a fost bine. Mai bine taceai si filozof ramaneai.

0 (4 voturi)
nelloti nelloti
29.10.2013, 12:05:08

Atila, a pune in aceeasi propozitie un dictator nebun si una dintre cele mai mari regine ale Romaniei denota ca tu vrei sa te afli in treaba, asa de dragul vremurilor cand in Romania s-a inventat aflatul in treaba. Macar, asa de curiozitate, daca tot ai internet, citeste despre Regina Maria a Romaniei ca sa afli ca a fost una dintre marile personalitati ale Romaniei vremurilor respective, dar la fel de cunoscuta in toata lumea. A facut istorie, a schimbat istoria si ramane la fel de iubita, cunoscuta, si la loc de cinste in istoria Romaniei. Te rog, atunci cand vorbesti despre astfel de personalitati, ia-ti notite. Merci.

+2 (2 voturi)
Zack Atila
29.10.2013, 12:09:05

Partial asa este Dar tu i ti amintesti faptul ca familia Regala nu este Germana si este Prusaca Si ea nu a specificat asta in actul de nastere cind a venit la putere Ce inseamna asta? Spune lui tata... In aceaiasi vina retine ca Romanii au avut multi Regi inaintea voastra ... Invata Citeste Analizeaza The Annals of Jan Dlugosz , XV Cent.AD Stephan, Voivode of Moldavia, has died while among the Walachians, whose ancestors had been expelled from Italy, it is said they were the Volsci, and who, having cunningly squeezed out the former Ruthenian lords and settlers, as their numbers increased, adopted their faith and customs, thus making it easier for them to assume control” Note1: Dlugosz shows how the Walachians took over the Slavic Ruthenians and became their leaders without war. Hence Ukrain = Crai = Romanian “Crai” = Walachian city of Craiova = Crai Just a short note here Note2: The Valchians, as the Russian Primery Chronicle describes took over the Slavic tribes, learned their language and became their leaders. Russian Primary Chronicle (Laurentian Text), XI Cent. "For when the Vlaks attacked the Danubian Slavs, settled among them, and did them violence, the latter came and made their homes by the Vistula, and were then called Lyakhs. Of these Lyakhs some were called Polyanians,some Lutichians,some Mazovians, and still others were called Derevlians... Radimichians and the Viatichians sprang from the Lyakhs". Note: Lyakhs = Vlachs who probably became Poland

-1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
29.10.2013, 12:24:23

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările