Istorie

articolul anterior articolul urmator

23 august 1939 - Pactul Ribbentrop-Molotov cu consecinţe chiar şi astăzi: graniţa de pe Prut

8
23 Aug 2018 12:10:13
Lulea Marius Dorin
23 august 1939 - Ziua în care s-a semnat pactul Ribbentrop - Molotov ce viza dezmembrarea României.
23 august 1939 - Ziua în care s-a semnat pactul Ribbentrop - Molotov ce viza dezmembrarea României.

Pe 23 august 1939, Germania Nazistă (Ribbentrop) şi Rusia Bolşevică (Molotov) aveau să semneze un tratat de neagresiune, dar care cuprindea şi o anexă secretă ce viza, printre altele, şi dezmembrarea României.

De altfel, nu era pentru prima dată în istorie când alţii luau decizii ce îi vizau pe români fără a ţine cont de ceea ce românii îşi doreau. Să nu uităm că, în 1812, Imperiul Otoman avea să cedeze Imperiului Ţarist ceea ce nu deţinea de fapt: jumătate din Moldova lui Ştefan cel Mare, ceea ce astăzi numim Basarabia.

Un an mai târziu, în 1940, profitând de contextul internaţional dificil, dar şi de marea slăbiciune a României: clasa politică, Imperiul Sovietic avea să dea un ultimatum de cedare a Basarabiei urmat de invazia acestui teritoriu.

Românii nu s-au împăcat niciodată cu această decizie politică şi un an mai târziu se lansa celebrul ordin al mareşalului Ion Victor Antonescu: „Ostaşi, vă ordon: Treceţi Prutul!“. Sute de mii de români aveau să îşi dea viaţa pentru Basarabia, un sacrificiu făcut de înaintaşii noştri care niciodată nu trebuie uitat, cu o bătălie ce trebuie dusă şi acum şi care niciodată nu trebuie abandonată.

Dacă atunci factorii externi au dus la acest rapt, astăzi, în calea anulării consecinţelor pactului Ribbentrop-Molotov stă incapacitatea clasei politice de pe cele două maluri de Prut de a trece pentru interesele personale de moment şi de a aduce acasă pe cei aproape patru milioane de români dintre Prut şi Nistru.

Astăzi, nu Rusia mai stă ameninţătoare şi blochează acest proiect, ci lipsa viziunii şi a unui plan de ţară iniţiat de Bucureşti şi grupurile mafiote oligarhice organizate politic la Chişinău care vând, prin rotaţie, o iluzie a unui stat independent, suveran şi capabil să asigure securitatea şi bunăstarea cetăţenilor săi. În fapt, nici unul din atributele de mai sus nu este îndeplinit, dar sutele de milioane de euro trimise de moldoveni acasă sunt împărţiţi frăţeşte între politicieni lipsiţi total de scrupule.

Un stat eşuat cu peste un sfert din populaţie plecată, cu bunici şi copii abandonaţi în sărăcie. Cine se plânge în România şi de România să treacă graniţa dincolo de Prut şi atunci va vedea ce înseamnă să trăieşti în fiecare zi o dramă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Lucifer
23.08.2018, 12:20:16

Referitor la Basarabia, NIMENI nu a sprijinit România ca să se unească cu Moldova. Ba dimpotrivă, Germania a pus piedici sistematice(deşi ei i s-a permis unirea cu Germania de Est...) fiind, în problema Estului, pe mână cu Rusia. Doar SUA+UK+NATO ne pot ajuta să facem unirea, ceilalţi se opun, inclusiv "Europa noastră".

+1 (1 vot)
Coco
23.08.2018, 13:42:19

Eu as vrea sa sustina RM sa se uneasca cu Romania. Atata timp cat numai 15-20% dintre moldoveni simt romaneste si doresc cu adevarat Reunirea nu are rost sa invinuim "Europa noastra". Romania are probleme cu comunistii ei d-apoi sa mai primeasca o infuzie de vreo 30% din populatia RM? Apoi minoritatile de vreo 15% si-au pierdut pana si limba, toate vorbesc rusa. Mancurtii si ei 15% cu toate ca stiu ca-s romani se tem de pierderea privilegiilor iar nehotaratii nehotarati raman.Cu toate aceste dezavantaje pe termen scurt, Unirea va aduce pe termen lung beneficii. Pentru romanii din dreapta Prutului instrainarea Basarabiei va fi tot timpul o rana care se redeschide mai ales atunci cand apar indivizi ce apara limba moldovineasca fara a sti o boaba din ea sau care se afiseaza cu Stefan cel Mare cand ar putea sa se laude cu varegii daca li-i rusine cu Gengis-han.

+3 (3 voturi)
Lucifer
23.08.2018, 13:49:16

Cooco: moldovenii ar fi putut uşor influenţaţi dacă o mare putere(Germania, Franţa, etc) le-ar fi sugerat asta. Numai că "marile puteri" europene au zis invers, pentru a nu-şi strica relaţiile cu Rusia. Aşa au făcut şi cu Georgia şi Ucraina pe care le-au trădat cu neruşinare.

+2 (2 voturi)
Coco
23.08.2018, 14:21:18

Luci: Incurcate-s caile Domnului.

stere1
23.08.2018, 12:27:13

Marturie atentat la maresalul Antonescu, august 1944: https://www.youtube.com/watch?v=A2JfYGKO7Rc

Vezi toate comentariile (8)