articolul anterior articolul urmator

26 iunie 1940 – Primul ultimatum sovietic pentru cedarea Basarabiei şi a Bucovinei

10
26 Jul 2013 15:48:05
Cristi Dumitru

10 Comentarii

Dumitru Rizoaica
26.07.2013, 21:24:59

Polemica din societatea romaneasca nu ar trebui sa fie pe modul cum conducatorii Statului roman au reactionat la ultimatum, ci pe ceea ce au decis "pilotii miopi" care se aflau la Timona Romaniei in 1918! Numai niste indivizi lipsiti de cel mai elementar simt al prevederii, puteau sa accepte Unirea Basarabiei cu Romania, fara a avea acordul Statului de care Basarabia apartinese peste 100 de ani! Si asta nu pentru ca apartinuse 100 de ani, ci pentru ca era vorba de una dintre marile Puteri ale Europei! Isi poate imagina cineva ca niste conducatori ai Olandei, ar fi putut sa fei atat de IRESPONSABILI, incat sa fi unit un teritoriu istoric al lor aflat de 100 de ani in componenta Germaniei, doar pentru faptul ca in 1918 Germania era la pamant??? Numai niste inconstienti nu-si puteau imagina ca dupa "cadere" urmeaza "ridicarea"! Evident ca numai inconstientii reproseaza "cedarea" fara lupta! Acelorasi inconstienti nici nu le trece prin cap sa reproseze "pilotilor miopi", modul in care si-au bagat urmasii in necazuri! Un conducator nu este bun doar pentru ca este ,ca orice boschetar, "patriot", ci trebuie sa vada in viitor peste "trei generatii"! Conducatorii de la 1918 n-au "vazut" mai departe de varful nasului!

-5 (7 voturi)
Cristian Liviu
26.07.2013, 21:52:14

E cam stiut ca romanii nu prea au avut la cirma conducatori destoinici . Se pune intrebarea daca rusii ar fi fost atit de amabili incit sa ne dea basarabia cadou printru-un tratat ? nu au returnat ei tezaurul lasat in pastrare legal , asta e alta prostie romasneasca ,dar ma abtin , credeti ca ar fi incheiat untratat cu romania ? doar toata lumea cunoste testamentul lui petru cel mare . Smintitii aia de germani au creat toate problemele in perioada aia de timp .

+3 (3 voturi)
Dumitru Rizoaica
26.07.2013, 23:17:07

Daca rusii nu "ar fi fost atat de amabili incat sa ne dea Basarabia cadou printr-un tratat", la ce ne-a folosit aducera atator nenorociri Romaniei? Nu era preferabil "fara" acea aventura care ne-a costat atat relatii proaste cu URSS, dar mai ales pierderea Bucovinei de Nord?

-3 (5 voturi)
Cristian Liviu
27.07.2013, 08:39:06

Si ce credeti ca ne lasau in pace . Nu va mai imbatati cu apa rece ,ne luau si bucovina de nord . toti stiau ca noi nu aveam armata puternica , statul era slab conducerea era ca si inexistenta , toti furau ,evreii bogati isi faceau de cap . sa va reamintesc cine a in ventat comunismul . tragedia s-a produs din cauza indolentei autoritatilor si a lui carol care au furat banii pentru inzestrarea armatei .daca armata era bine echipata cala nivelul celei nemtesti si cva aduc aminte ca incepusem sa producem avioane conmpetitive , armata asa mica cum era nu mai indrazneau nimeni sa ne atace .si chiar daca rusi ar fi incercat ceva lecau repede cucoada intre picioare ca noi fiind in aparare aveam avantaj de cel putin 2 3 -1 stie asta orce militar . Si nu trebuia sa rezistam mult ca ii atacau nemtii in curind . Apoi nu trebuia sa ne depasim hotarul istoric . cu armata putermica nu ar fi indraznit nici nemti sa ne atace , doar stiau ca in ww1 au avut mari probleme dupa ce romanii au primit arme de la francezi .i-ar cateii din jur ar fi stat cuminti . dar lacomia si indolenta romanilor au dus la distrugerea tarii .si dujmania dintre romani si unguri , amindoua popoarele au pierdut 50ani de comunism .daca eram prieteni macar de conjunctura rusi nu puneau piciorul aici .finlandezii cum au reusit sa faca faca si erau de 3 ori mai putini ca noi. Teritoriul se apara cu armele din pacate asa a fost dintodeauna .popoarele nu pot trai in pace din cauza descreeratilor de conducatori. dar totul se plateste dl meu intr-o zi rusii vor fi invadati de popoarele asiatice care capata din ce in ce mai multa putere . ucide si vei fi ucis e o lege a naturii.

+1 (3 voturi)
Dumitru Rizoaica
27.07.2013, 15:16:03

Da dle Cristian Liviu! Daca Romania nu alipea Basarabia in 1918, rusii ne lasau in pace! Sau oricum aceasta perspectiva era mai probabila in proportie de 99%! Cum au putut oare "conducatorii" de la 1918 sa creada ca Marea Rusie se poate impaca cu UMILINTA, ca o tara de 10-15 mai slaba ca ea, sa ii ia un teritoriu ce i-a apartinut peste 100 de ani? Intr-o situatie similara, credeti ca Romania s-ar fi impacat cu o asemenea UMILINTA???

+1 (3 voturi)