Istorie

articolul anterior articolul urmator

30

11
9 May 2019 18:08:46
Radu Preda

La momente diferite, începând din vară şi până în ultimele zile ale lui decembrie, anul acesta majoritatea ţărilor esteuropene marchează trei decenii de la ieşirea, de regulă paşnică, din experimentul comunist.

În ceea ce ne priveşte, nu doar că am fost printre ultimii şi că au fost ucişi în chip mişelesc oameni, victimele după căderea lui Ceauşescu fiind mai numeroase decât înainte de celebra fugă aeriană de pe acoperişul Comitetului Central, dar şi violenţele de după aceea, mineriadele, cauţionează începutul de eră istorică. În raport cu democraţia şi libertatea post-totalitară persistă încă dubiul, neîncrederea, chiar ostilitatea, hrănită inclusiv din nostalgii deloc nevinovate ideologic.

În oglindă cu cei 40 de ani petrecuţi în drumul din Egipt către pământul făgăduinţei de poporul lui Israel, nici cei 30 de până acum nu sunt decât tot o formă de pedagogie, de încercare, mereu reluată, de schimbare a mentalităţilor în vederea unui viitor cu adevărat mai bun, limpezit, curăţat de amestecurile toxice pe care orice dictatură sau robie le lasă oricum în urmă. „Greaua moştenire“ nu este nici metaforă şi nici scuză, ci un dat nemijlocit, probat inclusiv la nivel emoţional.

Înţelegem mai bine ce s-a petrecut în teroare analizând efectele pe termen scurt şi lung ale acesteia. Tranzitologia este, la propriu, o ştiinţă a pasajului, a interstiţiului, din păcate prea puţin cultivată la noi.

Iată de ce post-comunismul este, deloc inexplicabil, parte a comunismului, aşa cum instaurarea violentă a acestuia din urmă a avut drept obsesie perioada anterioară de care se dorea complet detaşat. Studierea dictaturii proletariatului nu se poate opri în pragul simbolic al încetării rolului ei politic. Dimpotrivă. Înţelegem mai bine ce s-a petrecut în teroare analizând efectele pe termen scurt şi lung ale acesteia. Tranzitologia este, la propriu, o ştiinţă a pasajului, a interstiţiului, din păcate prea puţin cultivată la noi.

Dacă centenarul din 2018 ne-a forţat să ne punem problema identităţii, a statalităţii, a ceea ce am fost, suntem şi vrem să devenim, iată că 30 de ani de la căderea comunismului, în 2019, ar trebui să ne oblige să reflectăm la toate cele petrecute, la procesele care au avut loc, la suprapunerea, de regulă agresivă, a noului peste vechi şi la intruziunea trecutului în planurile de viitor. Pe scurt, sorocul calendaristic oferă un motiv suficient să ne întrebăm ce facem în următorii zece ani.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Iulian Arion
9.05.2019, 18:29:09

Ce ar trebui sa facem in urmatorii 10 ani: - abolirea pensiilor speciale incepand cu cele mai mari, acordate judecatorilor. Acesti pensionari pronuntau sentintele cele mai dure vinovatilor de delicte de opinie, constiinta, drepturi si libertati cetatenesti. Toate pensiile speciale au fost acordate sub santajul razboiului civil cu care amenintau ofiterii securitatii daca nu li se amnistiaza crimele. Pensiile speciale sunt un furt si trebuie recuperati toti banii! - trecerea la democratia participativa in baza actulei constitutii, art 2 si a referendumului 300. Faptul ca parlamentarii inclusiv femeile si asa zisele minoritati etnice au conspirat si au uzurpat suveranitatea cetatenilor legitimeaza incarcerarea acestora, deposedarea extinsa de averi si confiscarea fondului personal de pensii. Trebuie inceput cu actualii membri ai CCR.

+3 (3 voturi)
Iulian Arion
9.05.2019, 18:32:26

Publicarea on line a tuturor arhivelor securitatii, armatei, partidului comunist roman pentru evitarea denaturarii realitatii istorice (fapte si evenimente petrecute in contextul dat) de catre asa-zisii "formatori de opinie". Experienta istorica a ultimilor 30 de ani, arata ca fara omorarea ofiterilor securitatii societatea nu progreseaza

+3 (3 voturi)
prosciuto
9.05.2019, 20:26:33

As vrea sa intreb daca aveti tigle la acoperis pe casa?

-2 (2 voturi)
Iulian Arion
9.05.2019, 18:38:50

Ce ar mai trebui facut simultan cu cele scrise anterior: - abolirea tuturor privilegiilor de casta, - legiferarea sub sanctiune penala ca orice organizatie neguvernamentala (partid, sindicat, club, asociatie etc) formata din cel putin doi membrii sa functioneze pe principiile democratiei participative (durata mandatului de maxim 5 ani, maxim doua mandate pe functie, alegerile on line, orice persoana aleasa sa fie revocabila tot prin vot, sanctiunile si recompensele stabilite prin votul tuturor, toata activitatea financiara publicata on line si aprobata on line inainte de a fi efectuata). - verificarea averii oricarui individ cercetat penal. Confiscarea averilor ilicite.

+2 (2 voturi)
prosciuto
9.05.2019, 20:23:07

Radu Preda "În raport cu democraţia şi libertatea post-totalitară persistă încă dubiul, neîncrederea, chiar ostilitatea, hrănită inclusiv din nostalgii deloc nevinovate ideologic." Pai sunt doua chestii de baza: Comunismul a fost practicat de oameni. Din cauza asta exista Comunism rus, Comunism chinez si Comunism roman. Democratia si libertatea post - totalitara sunt mai rele decat Comunismul. Sau in detaliu: un regim politic este expunerea practica a omeniei oamenilor tarii. Care odata lasati liberi in democratie savarsesc cele mai oribile atrocitati. Deci sa vii sa arati ca Comunismul e de vina, e cam eronat. Si apoi sa te miri: Ptiu!, a disparut comunismu si chestiile sunt la fel de grave! Pai normal ca sunt la fel de grave din moment ce oamenii sunt exact aceiasi. Doar ca acum au frau liber sa-si satisfaca toate atrocitatile pentru ca sunt ocrotiti de democratie. In opinia mea v-as da un sfat: Renuntati sa mai atacati Comunismul pe criterii politice. Pentru ca politic Comunismul este preluat din Biblie: adica primii crestini au trait sub organizare comunista. Deci este infailibil. A nu intelege aceasta chestie elementara inseamna mari lacune. ANTICRESTINISMUL COMUNISMULUI TREBUIE ATACAT! CA ANTICRESTINISMUL E DE BAZA SI IN DEMOCRATIA POSTCOMUNISTA! DE AIA NU SE SESIZEAZA NICIO SCHIMBARE DUPA 30 ANI!

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările