Istorie

articolul anterior articolul urmator

76 de ani de la Pogromul legionar din Bucureşti

2
20 Jan 2017 18:20:03
Autor: Doinel Tronaru
Imagine din spectacolul Bucuresti 41 Tur-Retur     FOTOGRAFII: TES
Imagine din spectacolul Bucuresti 41 Tur-Retur     FOTOGRAFII: TES

Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România organizează ceremoniile religioase iudaice şi evenimentele inaugurale, ştiinţifice şi culturale dedicate Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului şi omagierii celor care au pierit şi care au suferit acum 76 de ani, pe 21-22 ianuarie 1941, în Pogromul din Bucureşti. Totodată, cu acest prilej, Teatrul Evreiesc de Stat va prezenta în acest weekend spectacolul Bucureşti 41 Tur-Retur.

Organizatori sunt Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic, Comunitatea Evreilor din Bucureşti, Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România, având ca parteneri Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România – ”Elie Wiesel” şi Teatrul Evreiesc de Stat.

Totodată, cu prilejul comemorării a 76 de ani de la Pogromul de la Bucureşti (21 – 23 ianuarie 1941), Teatrul Evreiesc de Stat va prezenta în acest weekend spectacolul Bucureşti 41 Tur-Retur.

Vor avea loc două reprezentanţii, pe 21 şi 22 ianuarie, începând cu ora 18.00. Spectacolul este unul itinerant: se va juca atât la Teatrul Evreiesc de Stat, cât si la Sinagoga Mare (str. Adamache), unde spectatorii vor fi conduşi de un ghid. Aici va avea loc şi un video-mapping. Scena finală se va desfăşura la sediul Teatrului Evreiesc de Stat.

Bucureşti 41 Tur-Retur va conduce spectatorii prin istoria Bucureştiului anului 1941, le va prilejui  întâlnirea cu personaje precum Nae Ionescu şi Contesa Waldeck, sau Rabinul Guttman şi Mihail Sebastian.

Spectacolul din data de 21 ianuarie este inclus în programul platformei transnaţionale Viitorul Memoriei, care are ca scop Comemorarea Holocaustului în România şi Moldova, prin artă şi media curatoriată. Platforma este iniţiată de Olga Ştefan şi de Asociaţia Quantic, şi este co-finanţat de AFCN. Mai multe detalii despre acest program puteţi afla de pe site-ul oficial sau de pe pagina de Facebook.

Biletele pentru cele două reprezentaţii pot fi achiziţionate online, din reţeaua mySTAGE, sau de la casa de bilete TES (str. Iuliu Barasch, nr. 15).

Programul manifestărilor comemorative organizate în luna ianuarie:

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Radu Alexe
21.01.2017, 12:38:51

http://www.geocities.ws/historicalromanianstudies/abator.htm Asta asa , ca o minima bibliografie . "Pogromul " asta e din ciclul manipularilor gen "23 august revolutie antifascista si antiimperialista " , revolutia maselor din 22 decembrie , etc . Baieti destepti , cu ocazia unor comemorari de inscenari se mai obtin niste fonduri , se arata mustrator cu degetul catre poporul roman , si zambeste "impacat " si cerberul Alexandru Florian .

Nicolae Lisievici
25.01.2017, 19:37:24

In primul rand e o tragedie si daca un singur om e omorat pe nedrept ! In al doilea rand, apar ca si dupa lovilutia din decembrie '89, o serie de intrebari si anume: 1. de ce sa se revolte un partid care e la guvernare impotriva guvernului sau? Ei aveau pe vice-primministru si multi alti ministrii in primul guvern Antonescu! 2. de ce au primit legionarii care au organizat rebeliunea uniforme noi, noute din URSS, arme si mai apoi, dupa razboi decoratii sovietice? 3. de ce i-au ridicat evreii plecati din Romania statuie lui Antonescu la Haifa? Daca chiar au fost prigoniti, deportati si omorati....atunci unde e sensul? Sau e ceva care nu ni se spune? Probabil suntem inca... prea prosti, vorba lui Brucan (Bruckner), alt "roman sadea"!

Modifică Setările