8 martie: cine a creat Ziua Femeii şi care sunt evenimentele care au condus la această decizie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua de 8 martie reprezintă o recunoaştere a drepturilor femeilor, ca urmare a mişcărilor sociale de acum 110 ani ale lucrătoarelor din industria textilă din New York.

Prima zi internaţională a femeii a fost desemnată pe 28 februarie 1909, de Partidul Socialist din Statele Unite drept o amintire a grevei din 1908 de la New York.  Un an mai târziu, în 1910, Internaţionala Socialistă, reunită la Copenhaga, a decis instituirea unei zile internaţionale a femeii, scopul fiind acelaşi: de recunoaşterea mişcărilor sindicale din Statele Unite din 1908. Iniţial, nu s-a stabilit data exactă la care va fi sărbătorită Ziua Femeii. Aşa că, în Europa, a fost sărbătorită pentru prima oară pe 19 martie, în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia.

Ziua de 8 martie a fost stabilită în 1913. Din acelaşi an, în Rusia, Ziua Femeii era sărbătorită în ultima duminică din februarie conform calendarului pe stil vechi, iar din 2017 această zi a coincis cu 8 martie raportat la calendarul pe stil nou. Tot în 1917, în a opta zi a lunii martie are loc greva femeilor de la Uzina Putilov din Petrograd care cereau încheierea războiului şi înlăturarea Ţarului, marcând practic începuturile Revoluţiei Bolşevice. Din 1921, 8 martie devine sărbătoare oficială în Uniunea Sovietică, în memoria evenimentelor care au precedat Marea Revoluţie din Octombrie.

Citeşte continuarea pe newmoney.ro

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite