Istorie

articolul anterior articolul urmator

În 1940, clasa politică a abandonat Basarabia, Bucovina, Cadrilaterul şi o parte din Ardeal, nu românii

14
18 Jun 2019 20:17:13
Lulea Marius Dorin

În 1940, România avea să cedeze fără un singur foc de armă teritorii importante: Basarabia, Cadrilaterul, Bucovina şi o bună parte din Ardeal. Totul avea să se petreacă în doar câteva luni, dar nu atât de mult presiunea marilor puteri ale continentului a constituit principalul motiv al colapsului, cât mai ales clasa politică interbelică, în frunte cu regele Carol al II-lea.

Anul 1940 era unul inevitabil. Cu doar un an înainte, pe 23 august 1939, Hitler şi Stalin se înţelegeau pentru împărţirea Europei pe sfere de interese. Principalele victime erau Polonia şi România, state prin care trecea linia de demarcaţia între cele două blocuri militare reprezentate de Germania nazistă şi Rusia stalinistă.

Politica expansivă a Germaniei începuse demult, iar înarmarea tuturor statelor din Europa aducea premizele unui conflict major. Clasa politică din România, ca de fiecare dată, a rămas în afara acestor evenimente istorice, preferând să nu fie nici măcar un simplu spectator, comportându-se ca şi cum nimic nu se întâmpla.

Carol al II-lea, împreună cu camarila regală de care s-a lăsat înconjurat, a slăbit puternic statul, aducându-l practic în colaps în anul 1940. Corupţia era la cote foarte înalte, interesele personale şi câştigurile imediate slăbeau ţara. Ultimatumurile date de URSS, Bulgaria şi Ungaria au venit doar să completeze acest lucru, într-un moment în care practic nu mai exista nimeni care să ofere o opoziţie politică.

În 1940, nu românii sunt cei care şi-au trădat fraţii. Aceste fapte şi negocieri politice internaţionale au fost ascunse opiniei publice până la momentul la care ele au fost săvârşite. Românilor li s-a adus la cunoştinţă îndeplinirea cerinţelor ca şi fapte deja realizate.

Românii au ieşit în stradă şi au alungat politicienii parşivi vinovaţi de acest lucru. Carol al II-lea a fost obligat să îşi părăsească ţara pe care o trădase şi de care îşi bătuse joc. Avea să sfârşească departe de ea, izolat de toată lumea.

Venirea mareşalului Ion Antonescu la putere a fost o consecinţă firească: România a intrat în alianţe şi pregătiri militare pentru recuperarea teritoriilor pierdute. Acesta era o figură militară, dar şi politică cunoscută în acele vremuri, cu autoritatea recunoscută, dar şi cu respectul cuvenit. În 1919, pe atunci locotenent, Antonescu avea să păşească în Budapesta cu armata română, pentru ca în 1920 să participe la negocierile ce au condus la recunoaşterea graniţelor României Mari.

Pus în izolare de către Carol al II-lea datorită susţinerii de care se baza în popor şi în rândul armatei, Antonescu avea să vină la putere în vremuri foarte grele, într-un moment de colaps total al statului.

În mai puţin de 1 an avea să restabilească autoritatea şi să pregătească armata pentru un conflict major.

Cedarea unei părţi din Ardeal (29 august 1940) în favoarea Ungariei şi a Cadrilaterului (7 septembrie 1940) în favoarea Bulgariei erau văzute de el la acel moment ca şi soluţii provizorii pentru o alianţă ce îi putea garanta în caz de victorie Basarabia şi Bucovina.

Antonescu se pregătea de război cu încrederea totală că Rusia stalinistă constituia la acel moment cel mai mare pericol care ameninţa România, Europa şi lumea întreagă. Temerile lui aveau să fie dovedite de realitatea de după al Doilea Război Mondial, când în România ocupaţia sovietică a făcut un adevărat genocid, ucigând toată elita intelectuală sau trimiţând-o după gratii prin procese fictive. Jumătate din Europa avea să fie ocupată şi să rămână blocată în timp faţă de lumea occidentală, iar conflictele deschise ulterior pe întreg globul aveau să menţină o stare generală de instabilitate şi război.

Ne uităm astăzi şi nu suntem departe de acele momente. Statul funcţionează din inerţia instituţional-comunistă, nu mai suntem în stare să construim nimic. Nu românii poartă această vină ci politicienii ce au preferat să îşi vândă ţara pentru câştiguri mărunte. Românii sunt cei care au făcut sute de mii de locuinţe, zeci de mii de fabrici, sute de nave comerciale, sute de hidrocentrale... Aceeaşi români, conform propagandei, nu ar fi fost în stare să facă nimic după 1989.

Dar nu ei sunt de vină, ci clasa politică fanariotă.

Nici un proiect major de infrastructură nu s-a făcut în aceşti 30 de ani. Mai mult decât atât, industria a fost colapsată, terenurile au fost cedate gratuit către companii străine, resursele naturale de la petrol, gaze şi până la păduri au fost date pe nimic. Am ajuns să retrocedăm posesii fictive ce au mai fost răscumpărate odată, în timp ce Polonia a refuzat să facă acest lucru şi să nu ofere gratuit sute de miliarde de euro. Au ajuns aceşti politicieni să se comporte ca nişte slugi în faţă unora străini de această ţară.

Avem 30 de ani de furt organizat în care nici minimul pentru subzistenţă nu s-a lăsat la dispoziţia poporului. Nicăieri în istoria noastră nu a existat un asemenea jaf şi probabil nicăieri în lumea noastră contemporană. În acest timp putem spune că nu am avut servicii de securitate naţionale, căci dacă am fi avut nu am fi ajuns în această situaţie. Colapsul statului este dovedit de plecarea din ţară a unui sfert din populaţia României... în această perioadă nici un stat fără război nu a avut un asemenea exod.

România are nevoie de un şoc ca să îşi revină, dar oare care va fi acela şi cât de dramatice vor fi consecinţele? În jur, lumea se schimbă, au loc negocieri politice şi militare, războaiele se poartă în alte modalităţi decât cele militare. Nu mai trebuie să ai o armată ca să domini, este suficient să cumperi partide politice aşa cum se face în Republica Moldova, sau să deţii unele cum este UDMR în România.

Vin vremuri grele şi pare că clasa politică autohtonă este în afara oricărui cerc internaţional de interese, iar interesul românilor nu mai este reprezentat de către nimeni.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Iulian Arion
18.06.2019, 20:44:24

Ca sa nu repetam dramele trecutului, trebuie sa ne cunoastem istoria. Sarcina istoricului este sa prezinte faptele si evenimentele in contextul in care s-au petrecut! Se numeste pricipiul rationalitatii locale. Daca veti citi vreun exemplar "Adevarul" de pe digibuc punct ro, veti vedea ca in 1937 se judeca in cati locuitori au UK si Franta, in raport cu Germania, Austria si Ungaria! De asemenea in raportul dintre numarul tunurilor, avioanelor si tancurilor. In toate acestea "puterile centrale" erau in inferioritate numerica! "Pilotii orbi" este titlul unui articol scris de Mircea Eliade prin 1937! Parlamentul Romaniei era dominat de parlamentari pe viata, dinastii politice inepte, lacome si mandre. Cedarea Transilvaniei si a cadrilaterului nu faceau parte din intelegerea Germaniei cu Uniunea Sovietica. Hitler a tunat si fulgerat, a tropait si sarit, a dat din maini si si-a prins capul intre maini cand a auzit ca i-au scapat prin Romania: -tezaurul polonez, -guvernul polonez, -mare parte din armata poloneza, Hitler l-a amenintat pe Carol II ca daca nu acepta cedarile, Romania va fi stearsa de pe harta. Toata Romania va fi impartita. Dupa ww2, La conferiunta de pace de la Paris, Guvernul comunist polonez a formulat cereri de plata catre Romania, in contul armamentului polonez capturat de germani si dat Romaniei in razboiul antisovietic. Iosif Visarionovici s-a opus, argumentand ca nu se cade sa plateasca poporul frate roman pentru deciziile fascistilor. Comunistii polonezi au tacut. Realitatea este ca Iosif ii indemnase pe polonezi, ca sa apara el in fata comunistilor romani drept aparator si "parintele popoarelor".

-1 (3 voturi)
Galeriu Crestinu
19.06.2019, 01:21:31

ISTORIA s-a repetat de data asta sub forma intrarii in UE...si NATO in 2007 cand fara nici un "referendum" Parlamentul a hotarat PIERDEREA INDEPENDENTEI ROMANIEI si trupe americane pe teritoriul ce va fi teatru de "exercitii" pentru care platim taxe de protectie inrobitoare de 4 miliarde Euro ...

-1 (3 voturi)
Vanatorul/d.c.
18.06.2019, 20:47:35

”În 1940 clasa politică a abandonat Basarabia, Bucovina, Cadrilaterul şi o parte din Ardeal - nu Românii” Pai daca erau si-atunci in clasa politica conducatoare mafioti, escroci, impostori, fripturisti, tradatori si lași precum in zilele noastre Iliescu, Dragnea, Ponta, Tariceanu, Crin Antonescu, Ioannis, Sica Mandolinu si altii așijderea lor, si fiecare cu camarila lui de lichele si lachei gata s-o vanda si ma-sa numai sa le fie lor bine, cine sa li se opuna dusmanilor externi si interni , cine sa lupte pentru pastrare demnitatii nationale si a integritatii teritoriale a Romaniei..? De fapt, ”fenomenul” e mai vechi, pentru inca din 1916 Octavian Goga spunea plin de naduf: "Ţară de secături, ţară minoră, căzută ruşinos la examenul de capacitate în faţa Europei… Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoţii improvizaţi astăzi în moralişti, miniştrii care s-au vândut o viaţă întreagă, deputaţii contrabandişti… Nu ne prăbuşim nici de numărul duşmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoşătoare de meningită morală." Sau haideti sa coboram si mai mult in timp, sa vedem ce spunea si M. Eminescu despre clasa politica: ”Și acum priviți cu spaimă fața noastră sceptic-rece, Vă mirați cum de minciuna astăzi nu vi se mai trece? Cînd vedem că toți aceia care vorbe mari aruncă Numai banul îl vînează și cîștigul fără muncă, Azi, cînd fraza lustruită nu mai poate înșela, Astăzi alții sunt de vină, domnii mei, nu este-așa? Prea v-ați arătat arama sfîșiind această țară, Prea făcurăți neamul nostru de rușine și ocară, Prea v-ați bătut joc de limbă, de străbuni și obicei, Ca să nu s-arate-odată ce sunteți - niște mișei! Da, cîștigul fără muncă, iată singura pornire; Virtutea? e-o nerozie; Geniul? o nefericire. *************************************************** Cum nu vii tu, Țepeș doamne, ca punînd mîna pe ei, Să-i împarți în două cete: în smintiți și în mișei, Și în două temniți large cu de-a sila să-i aduni, Să dai foc la pușcărie și la casa de nebuni!”

+1 (5 voturi)
Galeriu Crestinu
19.06.2019, 01:14:07

.....de aia l-au si omorat pe Eminescu....ca si azi daca s-ar mai naste odata...il omoara la Spitalul 9 al de Tariceanu, Ponta si vigilentul SRI...

+1 (1 vot)
Iulian Arion
18.06.2019, 21:01:50

Cand a fost rebeliunea legionara din ianuarie 1941, Antonescu l-a vizitat pe Hitler. himmler, goebbels sustineau miscarea legionara. Capii armatei il sustineau pe generalul Antonescu. himmler si goebbels au intervenit la Hitler pe motiv ca legiunea reprezinta ideologia lor. Hitler le-a raspuns ca el se bazeaza pe un stat nu pe ideologie. himmler si goebbels au intors-o ca la Ploiesti, spunand in stanga si-n drepta: ne bazam pe general, pe stat nu pe ideologie. Asta ca sa reiasa ca raspunsul lui Hitler a fost formulat de ei. Atitudinea lor, himmler si goebbels l-a iritat pe general. Nu numai ca generalul Antonescu a interzis vreo actiune a Gestapo sau a SS pe teritoriul Romaniei, dar a interzis si retinerea vreunui cetatean roman de catre vreo autoritate din Germania. Acet lucru a permis Printului Constantin Karagea, atasatului Romaniei la ambasada din Berlin, ca in perioada 1941-44, sa acorde 51 000 de pasapoarte de cetatean roman evreilor originari din Germania, Franta, Ungaria s.a tari ocupate, care ulterior au venit in Romania si au emigrat in Palestina, fondand statul Israel in 1948. Constantin Karadja,prinţ, membru de onoare al Academiei Române a fost un diplomat român (între 1931-1941, Consul General al României la Berlin şi între anii 1941-1944, directorul departamentului consular în Ministerul de Externe la Bucureşti) care a salvat de deportare şi exterminare peste 51.000 de persoane din Germania, Franţa, Ungaria şi Grecia acordându-le paşapoarte şi vize româneşti. Dosar 10472.

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările