Istorie

articolul anterior articolul urmator

Şeful Statului de atunci răspunde de victimele „Teroriştilor“ din decembrie 1989

34
21 Dec 2014 15:31:38
Ion Cristoiu

Valentin Hurduc, un tip cu care am făcut o emisiune TV (a scos înainte de 1989 publicaţia clandestină „Luneta“) mă aşteaptă în holul Bibliotecii pentru a-mi arăta, în „Jurnalul naţional“ de acum câţiva ani, un text care dezvăluie că în 21 decembrie 1989, la ora 13.00, s-a înregistrat primul mort al Revoluţiei.

Tipul mi-a adus ziarul şi m-a pus să citesc ştirea pentru a mă informa că el a fost lângă tânărul ucis. Şi-mi deapănă o poveste cu o petardă aruncată de un ofiţer de Miliţie, care ofiţer a scos pistolul şi a tras trei focuri cu gloanţe adevărate (tânărul de lângă interlocutorul meu culesese petarda de pe jos şi o aruncase înapoi în miliţieni), unul dintre ele omorându-l pe tânăr. Ofiţerul a luat cinci ani de închisoare după 1990, adaugă Valentin Hurduc.

– Bine, bine! îi replic, dar gestul ofiţerului e tembel, un gest individual, o crimă de drept comun. El nu se înscrie în reprimare, care se face la ordin. Tipul cade de acord cu mine. A venit de la Procuratură, unde a depus un Memoriu despre evenimentele din decembrie 1989.

Profit de asta pentru a-i expune şi lui teza mea despre adevărul întâmplărilor de acum 24 de ani. Ce s-a petrecut până după-amiaza lui 22 decembrie 1989 nu mă interesează. Nicolae Ceauşescu a plătit cu viaţa pentru asta. Geniul lui Atanasie Stănculescu plăteşte cu închisoarea, făcută la bătrâneţe.

Mă interesează, îi zic – coborând scările Bibliotecii – cei 1.000 de morţi de după 22 decembrie 1989. Contrar diversiunilor propagandistice, după fuga lui Ceauşescu (ba chiar şi înainte) n-a fost nici un haos.

Iliescu, noul şef, răspunde de cei 1.000 de morţi, chiar dacă el n-a comandat diversiunea cu teroriştii. Răspunde, pentru că în noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989 îşi asumase deja prerogativele de şef de stat. Şi din acest punct de vedere, răspundea şi de ordinea care trebuia să garanteze vieţile celor 1.000 de victime.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

34 Comentarii

paul radulescu
21.12.2014, 16:21:28

asa e ! la orice revolutie , razmerita , militarii stau toti cu ochii / urechile pe ultra-tehnologie si asculta orbeste orice zvon ! una doua inceteaza focul IAR NE IEI DE PROSTI ?!

+2 (2 voturi)
M Costi
21.12.2014, 16:22:37

Ei , asta era dle I. Cristoiu , pana la urma nu va intereseaza cu adevarat ....adevarul despre cine si cum a infaptuit crimele in decembrie '89 , nu , nici gand ! Va intereseaza in schimb cine era ...seful Statului ! Ati simtit ca ar fi ceva-ceva posibilitate de acuzare a dlui I. Iliescu si incercati....poate-poate. Va faceti a uita ca , legal , seful Statului era ....N. Ceausescu , pana la executia din 25 decembrie '89 . Si ca dupa executia lui Ceausescu au incetat toate luptele si toate crimele ! Cu "....cei 1000 de morti de dupa 22 decembrie 1989..." de care vorbiti , reluati texte si lozinci propagandistice , se vede ....scoala comunista de prpaganda pe care ati asimilat-o in vremea lui Ceausescu. Dupa 1990 au fost condamnati destui generali , ofiteri si militari de rand ai Armatei pentru crimele comise dar si civili care au gasit un bun prilej atunci de a se razbuna pe altii. P.S. Pentru crimele comise in Secuime , unde au murit fosti militieni si fosti activisti comunisti , cine se face vinovat , tot ...seful de atunci al Statului ?

-4 (6 voturi)
calu
21.12.2014, 16:50:55

De ce-i tii palma lu'Iliescu,cine esti tu?adica trebe sa fi batut in scafarlie sa nu-ti dai seama de faptul ca omorarea sotilor Ceausescu a fost facuta cu un scop anume ,acela de a le inchide gura cat mai repede pentru ca se aflau ...multe despre zisa revolutie,despre tradatori,despre diversiuni care au dus la uciderea a peste o mie de nevinovati.Eu cred ca legea care da drepturi milogilor revolutionari sa primeasca indemnizatii este in picioare pentru faptul ca multi dintre aceste capuse stiu adevar despre evenimentele d'atuncea si ca sa nu ciripeasca le tine gura inchisa cu ...pensii babane.Dar de mineriade ce parere ai?cine le multumea ortacilor pentru cotonogirea cu succes a bietilor cetateni din capitala,cumva....Ion Cristoiu?hai sa fim seriosi si sa avem curaj de a pune cartile pe fata.Daca dl.Cristoiu ,si nu numa'dansul,are tupeul de a spune un adevar despre cele intamplate trebuie neaparat alungat?d'aia stam cu gurile cascate de douscinci de ani pentru a afla adevarul ,dar din pacate nu suntem in stare sa-l dibuim din cauza unora care tin cu vinovatii.Nu crezi,stimate dom'Costi,ca asta-i un ...adevar?

+1 (3 voturi)
TransFor
21.12.2014, 18:01:31

"Teroristii" au apårut si la fel dispårut, omorand populatia pentru a justifica executarea cuplului prezidential. Atat si nimic mai mult. Iliescu vinovat de mlte, desigur la gramadå cu sleahta de atunci, o stiti voi.

0 (2 voturi)
Paun Al
21.12.2014, 18:08:50

Din pacate responsabilitatea lipseste din constiinta , din tabla de valori a d-lui Iliescu . D-l Iliescu este responsabil alaturi de conucerea superioara a PCR , de mortii si torturatii , inchisorilor comuniste- care nu au fost de acord cu dictatura , , de destinele frante la Canal , Pitesti , Aiud ......de ororile comunismului , de majoritatea mortilor din dec. 89 , de mineriade , de capitalismul de cumetrie , clientelar , si mafiot a carui baze le-a pus in Romania ... Numai ca daca el nu este responsabil ..de la natura ...nici poporul roman in majoritatea lui nu-l trage la raspundere . La asa popor ...asa conducator . Ce sens au discutiile intelectuale , "filosofice ' despre responsabilitatea d-lui Iliescu ... responsabilitate care nu exista ?

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (34)

Modifică Setările