Istorie

articolul anterior articolul urmator

A fost sau nu cuman primul voievod al Ţării Româneşti?

1
4 Jul 2013 11:41:06
Autor: Historia ro
Reprezentare a unui nobil cuman, al[turi de o printesa cumana
Reprezentare a unui nobil cuman, al[turi de o printesa cumana

Mediul academic românesc, ca si cel al simplilor iubitori de istorie, a fost cuprins de discutiile aprinse, purtate datorită identificării lui Thocomerius -cu  Negru Voda, de către istoricul Neagu Djuvara

Un voivod de origine cumana la începuturile Tarii Românesti. Articolul de fata - a carui aparitie este legata, în mod nemijlocit, tocmai de acest context - îsi propune sa contribuie, cu modestie, la clarificarea unora dintre aspectele ce privesc "dosarul" cuman, relateaza historia.ro

"Dosarul cuman"

Într-o prima instanta, dorim sa ne precizam pozitia în raport cu oportunitatea aparitiei lucrarii amintite mai sus, dar si cu reactiile pertinente pe care le-a provocat. Pe de o parte, problematica aportului cuman la cristalizarea vechii aristocratii românesti este una de data veche, binecunoscuta istoricilor nostri, fara a reprezenta, în niciun caz, acel element de noutate absoluta pe care o aparitie editoriala bombastica - adevarat exercitiu de marketing al maestrilor de la Humanitas - a încercat sa ni-l serveasca.

Pe de alta parte, tocmai reactiile provocate de lansarea lucrarii dovedesc faptul ca subiectul în cauza era unul demult asteptat, cel putin în rândul marelui public, si aceasta pentru ca, indiferent de stadiul cunoasterii sale în mediul profesionist al istoricilor, a fost prea multa vreme musamalizat la nivelul istoriei oficiale.

Click aici pentru restul articolului

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Stefan
4.07.2013, 15:39:24

La ora asta nu mai are importanta daca vechii domnitori aveau origine romana, daca, slava, cumana, etc. Dar pentru cei care au cite ceva prin creier este important sa stie adevarul oricare ar fi el. Azi, oricum lucrurile nu se pot schimba. Poate pentru cei saraci cu duhul este important sa stie doar ca ne tragem din daci si romani, lor le ajunge.

Modifică Setările