A mai existat un caz Assange: Umaru Dikko, politicianul nigerian extrădat într-o ladă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 31 decembrie 1983, guvernul ales din Nigeria a fost răsturnat printr-o lovitură de stat dată de către armata ţării. Noua guvernare militară a încarcerat câţiva miniştri ai fostului guvern sub acuzaţia de corupţie şi delapidare. Totuşi, fostul ministru al Transporturilor, Umaru Dikko, a fugit în Anglia, la Londra.

Armata susţinea că Dikko s-a folosit de poziţia lui pentru a se îmbogăţi printr-o serie de scandaluri. Dikko era văzut ca cel mai dorit infractor şi doreau să-l aducă înapoi în Nigeria pentru a-l judeca.

Pentru a realiza acest lucru, au plănuit să-l răpească de pe străzile Londrei. Serviciile secrete nigeriene şi agenţi sub acoperire cu ajutorul câtorva israelieni care se părea că sunt agenţi Mossad, l-au găsit pe Umaru Dikko într-o casă din vestul Londrei. După ce au pus casa sub supraveghere, agenţii au decis să dea lovitura pe 5 iulie 1984, relatează „The Independent”.

La câteva momente după ce Dikko a ieşit din casă, doi oameni au năvălit dintr-o dubă parcată în faţa casei. L-au prins pe Dikko şi l-au înghesuit în spatele dubei. Echipa dinăuntrul maşinii avea şi un doctor care i-a făcut o injecţie şi l-a lăsat inconştient. 

Răpitorii lui Dikko l-au băgat într-o ladă mare etichetată „bagaj diplomatic” şi destinată ministerului nigerian al Afacerilor Externe din capitala Lagos. L-au dus pe Dikko la aeroportul Stansted pentru a-l încărca într-un avion de transport. 

Secretarul lui Dikko a văzut pe fereastră răpirea şefului său şi a sunat la numărul de urgenţă. Răpirea s-a vrut a fi, iniţial, o acţiune criminală şi a fost transmisă către departamentul anti-terorism a Scotland Yard-ului. Prim-ministrul Regatului Unit, Margaret Thatcher, a fost informat de situaţie.

Prim-ministrul Regatului Unit

Reacţia autorităţilor britanice

Guvernul britanic a ordonat autorităţilor vamale din aeroporturi, porturi maritime şi graniţe să fie vigilente când inspectează transporturi nigeriene. Un ofiţer vamal de la aeroportul Stansted a fost extrem de vigilent. Deşi avionul nigerian mai avea câteva minute până să decoleze cu Dikko la bord, el a ordonat ca lada să fie deschisă. Agenţii secreţi nigerieni şi personalul diplomatic au protestat şi au susţinut că lada nu poate fi deschisă deoarece conţinutul său este protejat de imunitatea diplomatică.

Ofiţerul vamal a chemat poliţia anti-teroristă. Poliţiştii au izolat zona şi au evacuat personalul aeroportului. Autorităţile vamale au deschis lada în prezenţa poliţiei înarmate. Înăuntrul lăzii l-au descoperit pe Umaru Dikko, inconştient, alături de doctorul care i-a făcut injecţia. Doctorul îl însoţea pentru a împrospăta anestezia şi pentru a se asigura că Dikko nu va deceda pe durata transportului.

Poliţia înarmată a înconjurat avionul de transport nigerian chiar pe pistă, a arestat membrii echipajului şi i-a interzis decolarea. Au mai arestat şi oficialii nigerieni şi israelieni care transportaseră cutia până la aeroport şi chiar anumiţi membri ai Consulatului Nigerian din Londra. Guvernul nigerian şi cel israelian au negat orice implicare în această afacere.

Această răpire a dat naştere celei mai rele crize diplomatice dintre Nigeria şi Marea Britanie. Consulul nigerian a fost declarat „persona non grata” în Londra şi şeful liniei aeriene Nigeria Airways abia a reuşit să scape de arestare. Relaţiile diplomatice dintre Nigeria şi Marea Britanie au fost suspendate timp de doi ani. Controversa a slăbit şi lupta împotriva corupţiei din Nigeria pentru că Anglia a refuzat o cerere formală a Nigeriei de a-l extrăda pe Dikko şi pe alţi politicieni nigerieni.

Patru oameni, trei israelieni şi un nigerian, au fost condamnaţi la închisoare pentru răpirea lui Umaru Dikko  în timpul unui proces ţinut în Curtea Penală Centrală denumită şi Old Bailey. Toţi cei patru au fost eliberaţi şi s-au întors în ţările lor, imediat după ce şi-au executat sentinţa. Umaru Dikko a rămas în Marea Britanie timp de peste zece ani.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite