A murit „indignatul” Stéphane Frédéric Hessel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Francez născut în Germania, erou al Rezistentţei, deportat la Buchenwald, condamnat la moarte prin spânzurare, membru al comisiei care a redactat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, ambasador al Frantei la ONU, evreu propalestinian, Hessel şi-a uluit contemporanii până în ultimul moment. Militantul francez Stéphane Frédéric Hessel, cunoscut pentru volumul său "Indignaţi-vă",  a murit ieri la vârsta la 95 de ani.

Stéphane Hessel s-a născut la Berlin în timpul Primului Război Mondial, la 20 octombrie 1917. Părinţii săi erau Helen Grund, o jurnalistă de modă, venind dintr-o familie prusiană, şi Franz Hessel, eseist şi traducător german, descinzând dintr-o familie de evrei polonezi.

În 1944 este închis în lagărul de la Buchenwald. În 1948, ca diplomat la ONU, participă la redactarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului. În 1977 este numit ambasador al Franţei la ONU. În 2004 semnează apelul colectiv al celor mai vechi luptători din Rezistenţă cu prilejul celei de-a şaizecea aniversări a Programului Consiliului naţional al Rezistenţei din 15 martie 1944. Pe 20 octombrie 2010 publică la Editura Indigène, în Franţa, cartea "Indignaţi-vă!".

Rugat de doi jurnalişti să scrie un text prin care să actualizeze principiile, valorile şi idealurile Rezistenţei, Stéphane Hessel a redactat un text de câteva zeci de pagini, în care arată cât de mult s-au îndepărtat oamenii de la idealurile Rezistenţei, motiv pentru care îi cheamă la apel, îndemnându-i să aibă atitudine. Recunoscut ca un luptător împotriva abuzurilor, Stéphane Hessel condamnă şi intervenţiile Israelului în Gaza.

coperta indignati-va

Publicată pe 20 octombrie 2010, la Editura Indigène, chiar în ziua în care a autorul a împlinit 93 de ani, cartea „Indignaţi-vă" a devenit rapid best-seller, cunoscând un succes răsunător în Franţa şi peste hotare: în primele trei luni s-au vândut în Franţa peste 300 000 de exemplare, apoi 950 000 de exemplare în 10 săptămâni, fiind tradusă în mai multe limbi străine.

Volumul "Indignaţi-vă" a apărut la Editura Nemira în 2011, din care vă prezentăm un fragment din cuvântul înainte:

E greu de spus dacă succesul acestui manifest politic era predictibil. Un milion şi jumătate de exemplare vândute în şaptesprezece ţări! E poate mai degrabă succesul unui om, decât al textului său, căci nu cred că o altă „biografie“, mai cuminte, ar fi născut o asemenea reacţie în conştiinţele cititorilor europeni.

Istoria textului începe cu puţin înainte de alegerile prezidenţiale din mai 2007. Atunci, candidatul Nicolas Sarkozy făcea o haltă pe platoul montan des Glières, loc cu mare încărcătură în memoria luptătorilor din al Doilea Război Mondial.

Aici promite veteranilor Rezistenţei că, dacă va fi ales preşedinte, va reveni în fiecare an. Noul preşedinte se va întoarce în glorie anul următor, apoi din ce în ce mai discret. „Pelerinajul“ din 2008 a avut parte de o mediatizare deosebită şi a determinat ca în mai 2009, la iniţiativa Citoyens Résistants d’Hier et d’Aujourd’hui, să se organizeze o mare manifestaţie care să reamintească francezilor valorile republicane ale solidarităţii şi fraternităţii, ale convieţuirii şi justiţiei sociale, valori conţinute în programul Consiliului Naţional al Rezistenţei, redactat în 15 martie 1944.

Atunci, în 2009, Stéphane Hessel a vorbit adunării, iar discursul său s-a constituit, mai târziu, în bomba amorsată numită Indignaţi-vă!".

Editura Nemira a mai publicat volumul „Să facem pace! Pentru un progres al spiritului", de Dalai Lama, Stéphane Hessel.

Demo­craţia sunt oamenii, nu privilegiaţii, ci oamenii în general. Dacă observăm peste tot diferenţe uriaşe între cei mai săraci şi cei mai bogaţi, de­mocraţia trebuie să acţioneze, să reacţioneze, să-i ajute pe primii să beneficieze de drepturile şi de libertăţile lor. Iată la ce e bună politica, iar noi îi putem redescoperi temeiul spiritual. Vrem să avem guverne interesate nu doar de mândria naţională, ci şi de a învăţa să colaboreze.

Avem nevoie de cooperare interguvernamentală şi de multilateralitate, pentru că acum ştim ce se întâm­plă pretutindeni. Un om este împuşcat în sudul Egiptului: ştim imediat ce putem face. Avem nevoie de un lider democratic pentru lumea în­treagă, în acord cu această exercitare laică a spiri­tului în favoarea nonviolenţei, a compasiunii. Democraţie laică, da, dar ea nu exclude un plan superior, şi anume spiritualitatea toleranţei“, spunea  Stéphane Hessel, în acest volum.

Distincţii şi recompense

În 1999, Stéphane Hessel primeşte Ordinul Naţional pentru Merit în rang de Mare Cruce. În 2004 primeşte Premiul Nord-Sud al Consiliului Europei. În 2006 este ridicat la gradul de mare ofiţer al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare (Légion d’honneur). În 2008, cartea de discuţii Citoyen sans frontières obţine premiul Jean-Zay. În 10 decembrie 2008, la ce-a de a 60-a aniversare a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, Hessel primeşte Premiul UNESCO/Bilbao pentru promovarea unei culturi a drepturilor omului. La 31 ianuarie 2010, Stéphane Hessel este preşedintele de onoare al celui de-al 21-lea concurs de pedoarie la Memorialul de la Caen.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite