Istorie

articolul anterior articolul urmator

VIDEO A murit Radu Florescu. Celebrul istoric, care a făcut din Dracula un brand în SUA, s-a stins la 89 de ani

7
19 May 2014 18:48:53
Autor: Simona Chiţan
Istoricul Radu Florescu (1925-2014), alături de fiul său, Radu FOTO: Mediafax
Istoricul Radu Florescu (1925-2014), alături de fiul său, Radu FOTO: Mediafax

7 Comentarii

mircea georgescu
19.05.2014, 20:29:56

@.Redactia Adevarul.A vrut sa fie un omagiu pentru Radu Florescu, dar scris in graba. Diploma Honorius Causa de la Eugen Simion, in niciun caz de la Iliescu. Respectati -va pe voi!

+1 (1 vot)
Traian Lalescu
19.05.2014, 21:16:54

Odihneasca'se in pace! A adus mari servicii Romanismului. In America , a fost ca un licurici stralucitor in noaptea hollywoodiana tembelizata.

+4 (4 voturi)
Csaba Szabo
19.05.2014, 22:44:27

Cel mai cunoscut secui: Dracula Nu am citit cartea Domnului Florescu, insa am citit in mare cartea lui Bram Stoker. Dupa cele citite de mine, Jonathan Harker in drumul sau spre Prundu Bargaului (jud.Bistrita) nu a trecut prin Romania de atunci (1897). El a pornit din Cluj (""We left in pretty good time, and came after nightfall to Klausenburgh") i/a placut mancarea ungureasca ("I asked the waiter, and he said it was called “paprika hendl,” and that, as it was a national dish, I should be able to get it anywhere along the Carpathians", a dormit in Bistrita. si de acolo a urcat spre pasul Tihuta. Descrierea lui Stoker despre Transilvania este urmatoarea: ""In the population of Transylvania there are four distinct nationalities: Saxons in the South, and mixed with them the Wallachs, who are the descendants of the Dacians; Magyars in the West, and Szekelys in the East and North. I am going among the latter, who claim to be descended from Attila and the Huns. This may be so, for when the Magyars conquered the country in the eleventh century they found the Huns settled in it. I read that every known superstition in the world is gathered into the horseshoe of the Carpathians, as if it were the centre of some sort of imaginative whirlpool; if so my stay may be very interesting." Contele Dracula - cel din roman - este secui. Un conte secui. In capitolul trei spune clar. "“We Szekelys have a right to be proud, for in our veins flows the blood of many brave races who fought as the lion fights, for lordship. Here, in the whirlpool of European races..." Deci cel mai cunoscut secui din lume, este contele secui Dracula. Desigur nu este o mare mandrie asta pentru secui, dar cand apar tot felul de speculatii vizavi de genealogia lui, totusi mi se pare binevenit ca cineva sa spuna lucrurile pe nume. In legatura cu "analiza istorica facuta de Dracula" as avea o singura obiectie: dupa ce Dracula - istoricul ad hoc - spune lui Jonathan Harker, ca triburile maghiare veneau din Islanda si dupa batalia de la Mohács ungurii si au recapatat independenta, devine clara pentru toata lumea, ca este vorba despre o istorie fictiva. Oricum este interesant, ce cunostinte avea despre istoria maghiarilor, folosind chiar expresia de HONFOGLALÁS (" that the Honfoglalas was completed") si batalia de la Mohács. Trebuie sa marturisesc, ca nu am citit cartea toata, dar din cele citite, de departe nu am gasit nici un cuvant despre Vlad Tepes. Deci dupa cunostintele mele, Dracula a fost un conte secui, actiunea se petrece pe linia Cluj-Bistrita-Prundu Bargaului. Deci nici vorba de Vlad Tepes, si castelul Bran, si parc draculist din Sighisoara. Nu mai putin adevarat este insa si faptul, ca prin prof. Florescu Romania a pierdut un om, care a facut o reclama turistica buna pentru Romania. Odihneasca se in pace!

-3 (3 voturi)
Mircea Dan Irimescu
20.05.2014, 01:51:19

Csabi dragam va dau un sfat : cautati sa cititi si ce a scris regretatul istoric Radu Florescu si apoi mai chibzuiti. Bram Stocker nu a fost un cercetator al istoriei ci un scriitor, am putea spune, de fictiune. Plasarea personajului sau in Transilvania a fost conjuncturala : cititi textul de la adresa urmatoare si veti afla de ce - http://adevarul.ro/news/societate/bram-stoker-vrut-initial-sa-l-faca-dracula-austriac-1_50abdcf57c42d5a66381886b/index.html Este cunoscut faptul ca in cartea lui Bram Stocker apar tot felul de inexactitati care, insa au fost trecute cu vederea deoarece o lucrare beletristica nu necesita neaparat o rigoare stiintifica. Adica istoricii nu s-au grabit sa demonteze fictiunea ci au tratat-o cu indulgenta daca nu chiar cu ignoranta. Am scris aceasta, asa, ca sa ma dau si eu destept!

+2 (2 voturi)
Csaba Szabo
20.05.2014, 15:32:50

mircea dan irimescu Despre "cazul Dracula" gasesti informatii foarte controversate. Eu m am referit la ceea ce este in carte, cu speranta, ca poate si acei multi o sa citeasca primele capitole, care sunt "funi Dracula", dar nu stiu nimic nici despre Prundu Garbaului, nici despre Transilvania, nici despre actorul Lugosi Béla (Bela Lugosi) fara de care acest personaj n ar fi avut o cariera hollywoodiana. Conform criticilor maghiari, intalnirea lui Stoker cu orientalistul maghiar (evreu) Vámbéry Ármin l a determinat sa creeze acest personaj, si chiar denumirea de vampir ar proveni din Vambery. Ceea ce nu cred ca este adevarat, deoarece au mai aparut si alte carti inainte de Dracula, care aveam in centrul atentiei vampiri. Ca Stoker a vrut sa l faca austriac pe conte, ma rog. Oricum, ar fi bine sa pomenim cateodata si de faptul, ca actiunea se petrece pe axa Cluj-Bistrita-Prundu Bargaului, si ca acest conte este un secui. Pacat, ca secuii nu se folosesc de acest lucru. Oricum, intr un articol asa mare despre Florescu si Dracula, pe langa Vlad Tepes, Nixon, Edward Kennedy, Ceausescu, Iliescu, Constantinescu, Geoana si multi altii, ar fi bine sa se pomeneasca - intr un singur rand - ca in Dracula lui Stoker, Dracula este un conte secui, si actiunea se desfasoara pe axa Cluj-Bistrita-Prundu Bargaului, si ca actorul care l a facut celebru pe acest personaj, a fost Lugosi Béla (http://ro.wikipedia.org/wiki/B%C3%A9la_Lugosi) Restul, cu "analiza" informatiilor din carte sau alte speculatii - sunt binevenite, ca fac reclama turistica Romaniei.