Istorie

articolul anterior articolul urmator

Actorul Victor Rebengiuc, despre Revoluţie şi Ion Iliescu: „A fost o mare păcăleală” / „Când l-am văzut zâmbind cu gura până la urechi, nu mi-a mai plăcut”

27
30 May 2021 12:50:06
Autor: George-Andrei Cristescu
Foto Inquam Photos / Mircea Manole
Foto Inquam Photos / Mircea Manole

Victor Rebengiuc este de părere că Revoluţia din 1989 „a fost o mare păcăleală”, pentru că nu au dispărut nici securiştii, nici comuniştii, dimpotrivă, ei au continuat să îşi facă politica de construire a unor averi personale mari. Actorul a vorbit la Insider Politic şi despre Ion Iliescu.

„Revoluţia a fost un lucru încântător, pe care l-am iubit şi în care speram foarte mult. Pentru că îmi regretam viaţa trăită până atunci. Speram să trăiesc în libertate, în bunăstare, să începem să construim o ţară frumoasă, adevărată, nouă, cu oameni inteligenţi, cu lucruri minunate în ea. De fapt, m-am păcălit. A fost o mare păcăleală”, a declarat actorul în vârstă de 88 de ani, invitat la ediţia de duminică a emisiunii „Insider Politic” de la Prima TV.
 
După trei decenii de la acele evenimente, el a spus: „Nu înţeleg ce-a putut să mă îndemne pe mine să cred va fi o mare răsturnare, că vor dispărea comuniştii şi securiştii”.
 
Nu îi lipseşte nimic din comunism, dar subliniază că Revoluţia a fost o păcăleală. „Au continuat comuniştii să îşi facă politica lor bună de construire a unor averi personale mari, care pot concura cu oricare alte averi personale din toată lumea”, a completat el.
 
Întoarcerea din drum a regelui Mihai, în 1990, a fost un episod „îngrozitor” din punctul de vedere al actorului Victor Rebengiuc, care a povestit în ediţia de duminică a „Insider Politic” de la Prima TV cum l-a cunoscut pe Ion Iliescu şi a dezvăluit din discuţiile avute cu fostul preşedinte.
 
„Mi-a fost o ruşine îngrozitoare şi o frustrare. Vine regele înapoi şi tu te apuci să îl tratezi ca pe un delicvent de cea mai joasă speţă?! Să îl opreşti pe stradă, cu pistoale, cu mitraliere, să îl întorci?! Cum vine asta? Nu mai ştiu cum îl cheamă pe ăla care era ministru de Interne atunci, acum e mare avocat... Doru-Viorel Ursu, care a venit în CPUN şi «L-am întors!» şi arăta portretul regelui. Ce să spun?! Îmi venea să îl mănânc atunci, să îl mănânc, nu altceva”, a povestit indignat Rebengiuc.
 
Despre fostul preşedinte Ion Iliescu, el a spus că era cunoscut în mediul artistic, pentru că mergea des la spectacole, şi că l-a cunoscut înainte de 1989 printr-o colegă de breaslă.
 
„Ea era măritată cu pupilul lui, nu îmi vine în minte numele, şi vedeam la el acasă nişte filme ruseşti interzise. Într-o seară, a venit şi Iliescu cu soţia acolo. Ştiam aşa, se zvonea că e băiat..., că nu se compară cu Ceauşescu, e altfel”.
 
Rebengiuc a continuat: „Când l-am văzut zâmbind cu gura până la urechi, nu mi-a mai plăcut”.
 
După mulţi ani, au apărut împreună în filmul „Medalia de onoare” (2019). Înainte de asta, la prima aniversare a lui Rebengiuc de după 1989, a primit un coş cu flori şi o scrisoare din partea lui Iliescu.
 
„Am avut spectacol de ziua mea. Când am venit acasă cu Mariana (Mihuţ, n.r.), era un coş mare de flori şi o scrisoare din partea lui Iliescu, care îmi spunea c-o fi, c-o păţi, să nu mai fie violenţe, ca să putem construi, că ne ştim de atâta vreme...”.
El a apreciat gestul, pentru că Ceauşescu nu trimitea vreodată flori unui om de cultură, după cum a spus Rebengiuc.
 
Ulterior, a fost invitat la Cotroceni, unde Iliescu a reiterat cele expuse în scrisoare, se întâmpla după Mineriadă, iar actorul i-a replicat: „Domne, eu nu am fost niciodată violent, nu am strigat niciodată jos cineva, am strigat sus altcineva şi, de aici, s-a terminat discuţia”.
 
Victor Rebengiuc a mai spus că, în 2000, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, l-a votat pe Iliescu, care rămăsese în cursă cu Vadim Tudor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

Ludwig
30.05.2021, 12:56:09

Memorabila faza cand Rebengiuc a venit la televiziune in 22 decembrie cu un sul de hartie igienica. Il oferea celor ce 45 de ani mancasera rahat si trebuiau sa se stearga la gura. Plus noiilor comunisti ce confiscasera revolutue..iliescu, roman, brucan, mazilu, gelu voican voiculescu, etc

+13 (15 voturi)
Prospero
30.05.2021, 13:18:48

Tu prin orientare, vei fi mereu de partea lui si a lui Pino, adica ala cu interesul mare care a servit-o fest pe Margo (chestie stiuta in cercurile dudelor, nu trag barbi) stii doar motivele si nu il vei sustine pe Tudor Gheorghe, tot din aceleasi motive. Eu sunt la mijloc si ii iau ca atare: Pino si asta sunt doi actori necesari, dar care nu-mi plac. Respect ce fac si cam atat. Sub ei mai poate fi doar Arsinel, care nici om nu e. Pentru mine asta de aici este personajul din Balanta, care se imbata cu toate notabilitatile locului, se ridica de la masa, deschide geamul si striga: baaa, enoriasilor, baaai! F_tu-va muma-n c_r, baaai!

-12 (16 voturi)
Nirolf
30.05.2021, 13:32:01

Exercitiu de igiena . Sulul de hartie igenica a fost oferit domnului tovaras A Marinescu crainicul preferat al tovarasului domn Ceausescu .

+12 (16 voturi)
Maximilian Musat
30.05.2021, 12:59:37

De multe ori m-am intrebat de ce nu s-a implicat in politica post-decembrista,se pare ca Victor Rebenciuc face parte dintre acei oameni ce zica ca in viata este bine sa te dedici lucrurilor pe care stii cel mai bine sa le faci ! ...prin comparatie cu cei ce ne-au condus care "se faceau ca lucreaza" numai sa fie votati,banul sa iasa,din retete culinare din functii de director de tatre pe viata ,chiar daca trebuia sa-i sustina pe cei pe care pana ieri ii numea comunist.

+7 (11 voturi)
moftronix4
30.05.2021, 13:32:31

La 1989 a avut loc în România o răzmeriță organizată și dirijata de Occident pentru re încălecarea României. Nu a fost revoluție pentru că nu a avut nici doctrina nici program iar la răzmerit procente din populația țării acirca 0,5 procente din populația țării. Prin consecințele sale care se vad după trecerea peste 30 de ani ..a fost o Contrarevoluție de restaurare capitalistă și de punerea la dispoziție pentru salvarea capitalismului occidental. In urma să dificilului copiilor, sacrificiu încurajat de presă, in Romania s a restaurat burghezo moșierimea. Care a împins tineretul la migrație masiva in Occident la spălat clisetez la caosunarit, la cerșit, la orostitutie.

-11 (17 voturi)

Vezi toate comentariile (27)

Modifică Setările