Istorie

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Satul românesc în moarte clinică. Pictorul Ştefan Câlţia, despre colectivizare: Voiau să transforme populaţia credincioasă într-o gloată

7
11 Sep 2014 09:53:01
Autor: Anca Vancu
Ştefan Câlţia a copilărit în satul Şona (judeţul Braşov), unul dintre printre primele victime ale colectivizării FOTO: Eduard Enea
Ştefan Câlţia a copilărit în satul Şona (judeţul Braşov), unul dintre printre primele victime ale colectivizării FOTO: Eduard Enea

Pictorul Ştefan Câlţia, martor direct al planului regimului comunist de cooperativizare a agriculturii, a vorbit, la Adevărul Live, despre colectivizare, despre efectele dezastruoase pe care acest proces l-a avut asupra satului românesc şi despre zecile de mii de ţărani arestaţi, deportaţi sau executaţi de comunişti.

Martie 1949. Liderii regimului comunist fac public planul de colectivizare. Asta înseamnă că ţăranii sunt obligaţi să intre în gospodăriile colective, sub presiunea activiştilor de partid, să treacă în proprietatea statului toate exploataţiile agricole şi fermele model cu întregul lor inventar. Tot pământul ţăranilor şi al moşierilor cu uneltele şi utilajele agricole precum şi animalele din gospodărie sunt confiscate. Iar cei care se împotrivesc - pentru că nu vor să renunţe la munca lor de-o viaţă - sunt arestaţi, deportaţi sau împuşcaţi.

Aprilie 1962. Gheorghe Gheorghiu Dej anunţă cu emfază încheierea colectivizării forţate, ca „victorie definitivă a socialismului în România“: În Republica Populară Română, socialismul a învins definitiv la oraşe şi sate. Această victorie ridică pe o treaptă mai înaltă alianţa muncitorească - ţărănească şi unitatea moral-politică a întregului popor“.

Mergeţi la ţăranul aşa-zis ţăran. N-are cum să fie un ţăran care să nu aibă câteva păsări, câteva găini, raţe. Trebuie să ne gândim ca în această perioadă ţăranul să plătească. Nu plăteşte, executarea! Gheorghe Gheorghiu-Dej, la plenara CC al PMR din 15-16 mai 1950

pictorului Ştefan Câlţia, care a copilărit în satul Şona (judeţul Braşov) şi care a privit neputincios cum comuniştii le-au furat pământurile părinţilor şi vecinilor săi.

Ştefan Câlţia a vorbit, la Adevărul Live, în cea de-a noua emisiune din campania „Dreptul la memorie. Muzeul Comunismului din România” (realizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi Adevărul) despre acest război împotriva ţărănimii şi despre efectele dezastruase pe care colectivizarea le-a avut asupra satului românesc.

„Oamenii erau racolaţi din sat. Era uşor, în fiecare sat exista un beţiv, un târâie-brânză. Voiau să transforme o populaţie care mergea duminica la biserică într-o gloată“, povesteşte Ştefan Câlţia .

„Spaima mare a fost instalată de un 1 Mai. Oamenii se adunau, nu era sărbătoare muncitorească, stăteau la poveşti. A venit un camion cu muncitori care au zis că vin să ajute la treburi în sat. Noi ne-am bucurat atunci. Erau de la Securitate, de fapt, au luat vreo douăzeci de ţărani şi i-au pus să semneze. Apoi s-au întors şi au tăiat stejarii unde ne adunam. Trebuia totul curăţat pentru a nu mai avea unde să se adune“, şi-a amintit pictorul Ştefan Câlţia.


Pictorul Ştefan Câlţia, în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Vizionează interviul video integral acordat de pictorul Ştefan Câlţia la Adevărul Live

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Tagetes
11.09.2014, 16:00:46

Domnule pictor au mai trait si altii la tara in perioada colectivizarii.....era o perioada grea dupa razboi si dupa fericirea regala din perioada interbelica.....tata, Dumnezeu sa-l odihneasca, a facut vreo 6 luni de puscarie pentru ca , impreuna cu paznicul de la primarie intr-o noapta, bauti fiind si-au rup hartiile de incriere in colectiv.... prin anii 70 , dupa mecanizarea agriculturii, l-am intrebat odata daca nu-i pare rau de pamnaturile date la colectiv...mi-a raspuns foarte simplu si clar :" mai copile, mai bine ca acum no fost niciodata, colectivul ne-o luat o povara de pe umeri"....povara aia a fost pusa inapoi dupa revolutie....cu 6 lei litru de motorina, pamanturile sunt in mare parte vraiste... cu noile legi europene vom fi romani pe pamanturile strainilor....a fost grea colectivizarea, pentru unii trista, dar n-a fost mai grea nici mai nedreapta decat exploatarea si instrainarea capitalista.

-3 (3 voturi)
Francisco Goya
11.09.2014, 16:33:06

Sigur, colectivizarea a fost un mare pas inainte. Au rupt coloana vertebrala a natiei, din cauza asta ne taram ca viermii, dar se traia "bine" pe vremea aia. Si nu aveam nicio povara pe umeri. Ca si acum de altfel.

0 (2 voturi)
Iordache
11.09.2014, 18:42:24

Are dreptate Francisco Goya, colectivizarea a rupt coloana vertebrală a naţiei. Un ţăran cu pământ era un om cu demnitate, deci puternic. Comuniştii au luat pământul cu forţa, iar cine s-a opus până la capăt a sfârşit în puşcării. Ceilalţi, rămaşi fără pământ, s-au dat pe brazdă şi avem azi o frumoasă masă de votanţi momiţi cu kg de zahăr şi sticla de ulei. Şi mai e un aspect: omul cu pământ îl dispreţuia pe cel care fură sau care nu munceşte. De aceea, azi un mafiot e votat în special în zonele unde satul a fost distrus prin colectivizare. Unde oamenii mai au cultul muncii, impostorul e dispreţuit.

0 (2 voturi)
Tagetes
11.09.2014, 18:57:01

@lusephus...ai trait cumva la tara, ai pus mana in viata ta pe o sapa sau pe o coasa ...stii ce-s alea? mai baiatule eu am muncit de la 10 ani si stiu cum se chinuia tata inainte de colectivizare sa secere cu secera sau cu coasa...eu punem snopii de grau pe legatura si-i legam....dupa colectivizare toti copiii am plecat la scoli ....Romania si comunismul a facut din noi oameni demni ....noi am construit tara pe care voi ati distrus-o sau ati vandut-o....

rolari
11.09.2014, 17:23:05

Baliverne, ... mai bine ati comenta cum cresc dovlecii pe Marte - sigur ati fi mai aproape de adevar! Mi-e sila de cei care combat din auzite sau din exceptii - in primul rand la munte nu s-au prea facut C.A.P-uri. Apoi recent batranii se bucurau ca au si ei o pensie din zilele de la colectiv - altfel n-ar fi avut bani nici de o lumanare. S-au grabit sa-si ia pamantul inapoi, au distrus-furat irigatii si acum le merge greu - costurile sunt greu de suportat - noroc ca arendasii ii ajuta, destul de bine. Matusa mea ia 2 tone de grau si-i ajunge sa-si creasca orataniile in curte. Ba mai si vinde. N'a fost rea colectivizarea - la mine-n sat a fost chiar foarte bine - oamenii s-au inteles, s-au apreciat si ajutat. Tot asa si in institutia in care am lucrat - nu se vedea ca traim in comunism. Eram anual de exemplu la mare! Cu toatea cele zise nu am acceptat sa fiu membrache nici atunci dar nici acum ! Nu au calitaile unuia care se vrea corect si exigent. Asa ca privesc detasat de pe margine si-mi merge bine.

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările