Preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu, la Adevărul Live:  Avem un buget istoric pentru proiectele din 2018 VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liliana Ţuroiu, în studioul Adevărul Live  FOTOGRAFII: Eduard Enea si Mihai Cratofil
Liliana Ţuroiu, în studioul Adevărul Live  FOTOGRAFII: Eduard Enea si Mihai Cratofil

Centenarul Marii Uniri va fi  sărbătorit în România, dar cum va fi promovat în străinătate? Este capabil statul român să facă un tur de forţă în capitalele europene pentru a arăta cum s-a făcut Unirea şi care este mesajul Bucureştiului legat de evenimentul istoric de acum o sută de ani? La aceste

Cu cine vom colabora şi pe ce parteneri ne bazăm?  Liliana Ţuroiu, preşedintele Institutului Cultural Român, a fost invitată, la Adevarul Live, şi a răspuns la aceste întrebări într-o emisiune moderată de Ion M.Ioniţă, redactor-şef Historia.

Cele mai importante declaraţii

Îmi place să cred că vom avea o imagine extraordinară a artelor contemporane. În 2018, vor fi expoziţii care pun în evidenţă patrimoniul României în sălile Muzeului Louvre. 

Institutul Cultural Român a organizat, în 2017, evenimente culturale cu puternic impact intern şi internaţional, promovând artişti români contemporani, dar şi creaţii din patrimoniul naţional.

"Pentru mine şi ICR, este un moment şi al bilanţului, dar mai ales şi al reflecţiei şi al strategiei pentru proiectele de anul viitor. Avem cel mai mare buget pe care l-a avut ICR până acum,  42 de milioane de lei, o sumă cu aproape 30% mai mare decât cea din 2017".

Unul dintre succesele internaţionale importante a fost expoziţia Apariţii”, semnată de Geta Brătescu, la Bienala de Artă de la Veneţia.

image

Celebrul The Solomon R. Guggenheim Museum din New York a găzduit, cu susţinerea ICR New York, o noua prezentare a operelor lui Constantin Brâncuşi. Tot din zona artelor vizuale, s-au pus bazele organizării în România a unei expoziţii semnate de celebra artistă portugheză Joana Vasconcelos, care a reprezentat Portugalia la Bielana de la Veneţia în 2005.

Interpretarea, în concert, a operei „Oedipe” de George Enescu în luna septembrie, în deschiderea stagiunii London Philharmonic Orchestra, cu sprijinul nemijlocit al ICR, a ridicat în picioare rafinatul public londonez, care a aplaudat la scenă deschisă concertul condus de Vladimir Jurowsky, dirijorul Filarmonicii londoneze şi director artistic al Festivalului „George Enescu”. Alături i-au fost maestrul Iosif Ion Prunner, dirijorul Corului Filarmonicii „George Enescu” şi Voicu Popescu, dirijorul Corului de Copii Radio. În luna octombrie 2017, ICR a lansat, la Sinaia, proiectul Luna Enescu la ICR, în prezenţa unor oaspeţi de seamă din mediul cultural, academic, ştiinţific şi diplomatic.

Liliana Turoiu - FOTO Eduard Enea

La întâlnirea bianuală a Consiliului Internaţional al Creative Industries Federation (CIF), din luna octombrie 2017,  Institutul Cultural Român s-a afiliat la Creative Industries Federation. La scurt timp după acest succes, boardul CIF a validat prezenţa preşedintelui ICR, Liliana Ţuroiu, ca membru în structura de conducere a federaţiei. ICR intenţionează să organizeze la Bucureşti, în 2018, o conferinţă româno-britanică a industriilor creative.

Preşedintele ICR Liliana Ţuroiu a fost prezentă recent la Paris, cu prilejul Reuniunii Comitetului Mixt de Organizare pe Sezonul Franţa-România, conducerea institutului acordând o atenţie sporită acestui eveniment. Relaţia de strânsă colaborare cu partenerii francezi s-a reflectat, în cursul anului 2017, şi în România, unde E.S. Michèle Ramis a devenit un foarte bun prieten al Institutului Cultural Român, participând la unele dintre cele mai importante evenimente ale ICR: Mesageri Identitari, Festivalul Filmului Francofon, Luna Enescu la ICR. La rândul său, ICR a fost unul dintre partenerii seminarului internaţional "Identificarea, definirea şi eliminarea violenţelor împotriva femeilor", organizat de Ambasada Republicii Franceze.

Pentru 2018, programele pe care Institutul Cultural Român le propune coincid cu agenda prioritară a României:Programul Centenar, Sezonul Franţa – România, EUROPALIA, precum şi preluarea de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

România va participa în 2018, în calitate de ţară invitată, la cea de-a 77-a ediţie a Târgului de Carte de la Retiro. LaTârgul de Carte de la Leipzig,  care are loc anul viitor, ţara noastră va avea din nou, după 20 de ani, statutul de ţară invitată de onoare. Pentru participarea la acest eveniment conducerea ICR a reuşit o suplimentare consistentă a bugetului alocat traducerilor.

presedinte icr liliana turoiu

O importanţă deosebită este acordată relaţiilor bilaterale dintre Republica Moldova şi România. În 2018 vor avea loc acţiuni comune în vederea sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, care includ manifestări precum: Ziua Culturii Naţionale, Salonul Internaţional de Carte „BookFest” de la Chişinău, reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti, Organizarea – în cadrul „Lunii Enescu la ICR” – a unui concert la Chişinău, eveniment ce va avea loc cu prilejul Concursului Internaţional „George Enescu” din capitala Moldovei.

„ICR a realizat performanţe notabile în 2017. A fost un an al deschiderii şi al lansării de oportunităţi, un an ce a adus creşterea salariilor personalului ICR, al căror cuantum rămăsese la nivelul anului 2009. Am reuşit încadrarea personalului ICR în Familia Ocupaţională Diplomaţie, acolo unde consider că este locul acestei instituţii. De asemenea, a fost foarte importantă completarea echipelor ICR din străinătate, prin numirea directorilor şi directorilor-adjuncţi, ceea ce va duce implicit la dinamizarea activităţii Institutului Cultural Român în reprezentanţe”,a declarat preşedintele ICR.

„Ne aşteaptă provocări majore în continuare.În 2018 România va fi prezentă la unele dintre cele mai importante evenimente culturale europene şi mondiale. Sezonul Franţa – Româniava întări relaţia dintre cele două culturi, având în vedere reperele şi obiectivele pe care România şi Franţa le împărtăşesc în promovarea valorilor europene. De asemenea, 2018este anul Centenarului şi dorim să-l marcăm aşa cum se cuvine în contextul implicării ICR în marile proiecte internaţionale. O mare provocare este participarea României la Europalia, o continuare a exerciţiului preşedinţiei rotative a României la Consiliul Uniunii Europene, ceea ce înseamnă o prezenţă foarte puternică a ţării noastre în capitala Belgiei. Ne bucurăm de realizările din 2017, privim cu încredere spre 2018”,a subliniat preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite