Uşor, uşor ne-am dat seama că marile puteri nu se sinchisesc prea mult de drepturile micilor popoare. Pentru a simţi dezamăgirea strămoşilor noştri, a celor care au dat totul pentru realizarea Marii Uniri din 1918, Adevărul vă oferă o nouă ediţie de colecţie, joi 25 mai.
Pe prima pagină ziarul prezenta pe larg un articol despre desfăşurarea negocierilor la Conferinţa de pace de la Paris. „Cum stăm la Conferinţa păcei“ se cheamă articolul, iar concluzia nu e încurajatoare: stăteam prost. O parte a Banatului e dată Serbiei, iar România nu a fost acceptată în Comisia care stabileşte despăgubirile pentru efortul şi distrugerile provocate de armatele germane şi austro-ungare în România. „E însă extrem de dureros, când excluşi din Comisia despăgubirilor, vedem nedreptatea lovindu-ne. Şi aunci ne întrebăm, nu se gândesc oare marii nostri aliaţi, cam ce sentimente se vor dezvolta în adâncul sufletului poporului românesc?“. Adevărat spus! Sună atât de ...contemporan.
Printre alte subiecte de interes din „„Adevěrul din 25 maiu 1919“ mai menţionăm două titluri: „Vizita suveranilor în Ardeal“ – un articol despre turneul regelui Ferdinand şi al reginei Maria prin oraşele noii provincii unite cu Regatul României şi „Ce vrea să cedeze Germania – Italia, Franţa şi Austria germană“ – un material în care este prezentată situaţia tensionată dintre Franţa şi Italia pe tema organizării teritoriilor germane din fostul Imperiu Austro-Ungar.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
2 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
România s-a ales cu mai mult decât visa,cel puţin în privinţa noilor teritorii.Să nu uităm,România la începutul războiului nu avea ca obiectiv nici Basarabia,nici Bucovina ci numai Transilvania.Cu Banatul problema era că putem să-l luăm pe tot până la Dunăre dar...regele Serbiei era căsătorit cu o prinţesă din casa regală a României.Aşa că s-a forţat nota spre Ungaria şi în final a fost trasată o graniţă cam anapoda,cu oraşe hungureşti în România şi oraşe româneşti în Hungaria(Debreţin,Jula,etc)
Stefanescu M , cu orasele " hunguresti "din Romania te înteleg , dar cu Debreţin oras romanesc din " Hungaria " pare o mare prostie...