Istorie

articolul anterior articolul urmator

Adonis sau despre abisul Istoriei

6
5 Nov 2017 12:00:36
Alexandru Cristian
Marele poet sirian Adonis
Marele poet sirian Adonis

Civilizaţiile nu mor ele se transformă sau se adaptează. Civilizaţia islamului s-a transformat într-o civilizaţie rigidă, închistată fără o portiţă de scăpare pentru sufletul neliniştit al omului. Marii oameni de cultură scriu pagini despre metafizica şi filosofia istoriei. Poeţii descriu în câteva cuvinte esenţele unei civilizaţii.

Istoria arabă este un război perpetuu.Ali Ahmad Sa’īd - Adonis

Ali Ahmad Sa’īd este considerat drept cel mai mare poet al lumii arabe din zilele noastre. S-a născut în anul 1930, într-un sat de lângă Latakia, oraş martor al violenţelor prezente în sângerosul conflict din Siria. Poetul sirian este descris de critică ca unul dintre cei mai îndrăzneţi şi provocatori poeţi arabi ai zilelor noastre, Ali Ahmad Sa’īd este cunoscut ca Adonis sau Adunis.

Din anul 1980 trăieşte în Franţa şi se luptă pentru schimbarea gândirii lumii arabe şi pentru renaşterea culturii arabe, o cultură arabă sufocată de un fanatism religios rar întâlnit în istorie. Despre Primăvara Arabă, Adonis afirmă că nu a existat nici o revoluţie... ci un cumplit război fratricid între arabi şi că oamenii au schimbat o tiranie politică cu una politico-religioasă.

Recursul la religie cu scop pur ideologic a transformat Primăvara Arabă într-un real infern, afirmă Adonis. Eşecul total al Primăverii Arabe s-a observat în distrugerea fizică şi psihică a popoarelor islamice din Orientul Mijlociu, susţine plin de tristeţe Adonis. Primăvara Arabă a reprezentat o sumă de interese economice şi strategice, omul şi aspiraţiile sale au fost aruncate într-un colţ al istoriei, ni se confesează marele poet.

Autor al unor cărţi de reflecţie despre lumea islamică Adonis afirmă că istoria arabilor este tribală cu puternice influenţe medievale. Gândirea arabă este prizoniera unui spirit tribal şi al unui dogmatism greu de depăşit, ne arată Adonis. Viziunea asupra lumii este una islamică şi religioasă. Adonis observă că islamul a distrus capacitatea omului de a crea, de a gândi, de a visa. Nu mai există scriitori mari arabi în prezent datorită prevalenţei gândirii dogmatice şi ultra-ortodoxe a religiei islamice.

Islamul şi violenţa (publicată la Editura Humanitas în anul 2016) este o carte de interogări asupra rolului culturii şi civilizaţiei islamice. Psihanalista Houria Abdelouahed poartă un dialog amical cu unul dintre titanii literaturii arabe.

Adonis recunoaşte valoarea deosebită a textului Coranului, o valoare literară şi stilistică unică în lumea islamică. Nici un poet sau scriitor arab nu a imitat forma şi stilul textului coranic. În Islam, violenţa devine sacră, afirmă Adonis referitor la lungile războaie purtate de-a lungul anilor între adepţii profetului Mahomed, dar şi a moştenitorilor acestora. În definitiv istoria arabilor este o bătălie pentru primatul istoric şi recunoaştere, şiiţii sau sunniţii la cârma califatului pământean. Un conflict ce macină Islamul de aproape 15 secole.

Jihad-ul este un război împotriva necredincioşilor. Adept al filosofiei occidentale, Adonis afirmă că în Jihad găsim Eros şi Thantos. Iubirea/Pasiunea pentru religie şi dorinţa de a strivi orice manifestare împotriva islamului. Islamul a strivit tot ce este artă, natură şi feminitate. Femeia este depreciată datorită absenţei naturii în dogmatica islamică, cugetă Adonis la rolul femeilor în lumea islamică.

Referitor la fenomenul negativ al islamului şi al geopoliticii acestuia, Statul Islamic, Adonis afirmă că acesta este reîncarnarea violenţei medievale. Statul Islamic înseamnă sfârşitul islamului, afirmă Adonis. Acesta explică această afirmaţie prin dorinţa fanatică şi chiar morbidă a unor islamici de a distruge tot în jurul lor. Această dorinţa le va atrage sfârşitul şi ştergerea de pe harta istoriei. Islamul fundamentalist va pieri şi va rămâne o cultură ecletică, elevată şi tolerantă, speră Adonis.

Revoltător este pentru Adonis statutul femeilor în lumea islamică. În islam, femeia a devenit mai degrabă un obiect decât o fiinţă, spune Adonis. Dacă poeţii cântă femeia, teologii o obligă să poarte văl, o cugetare extrem de reală a marelui poet. Pentru Adonis islamul este o religie pur masculină, o religie în care femeia are rol decât de a fi însoţitoare a bărbatului şi de-al asculta întru tot şi toate. O aberaţie a naturii şi a istoriei este comportamentul clericilor islamici referitor la statutul femeii. Adonis crede că această trăsătură subliniază puternica ancorare în trecut a religiei islamice.

Islamul şi violenţa este o carte unică prin curajul de descrie adevărurile şi neputinţele paradigmei islamice. Adonis reflectă la înnoirea acestei paradigme, altfel islamul va deveni anacronic şi va fi condamnat să iasă din istorie exact aşa cum a intrat, într-un mod neaşteptat şi neanunţat.

Abisul Istoriei este pentru Adonis scufundarea în adevărul necosmetizat al erorilor gândirii islamice şi al istoriei acesteia.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Octavian Remus Mocanu
6.11.2017, 09:31:27

Textul e o suma de generalizari prostutze, dar reflecta pe de alta parte o fatzeta a realitatii totusi. Cand autorul (sau poetul pe care il citeaza) afirmca ca: "istoria arabilor este tribală cu puternice influenţe medievale. Gândirea arabă este prizoniera unui spirit tribal şi al unui dogmatism greu de depăşit ... viziunea asupra lumii este una islamică şi religioasă." trebuie sa observam amuzati ca daca inlocuiesti "arabi" prin "romani" sau "est-europeni" si "islamic" prin "crestin", obtii niste adevaruri perfect echivalente. Nu e nici o revelatie sa spui ca arabii, ca si est-europenii, sunt ramasi in urma in raport cu Europa de vest. La fel cu afirmatia ca "islamul a strivit tot ce este artă, natură şi feminitate. Femeia este depreciată datorită absenţei naturii în dogmatica islamică, cugetă Adonis la rolul femeilor în lumea islamică" Inlocuisti "islamul" cu "iudaismul" si obtii un alt adevar echivalent: si iudaismul este sterp artistic vorbind, si iudaismul denigreaza si discrimineaza femeia. Nimic remarcabil aici! Critica lui Adunis imi aduce aminte de un alt literat arabofon, anume Serif Subasi, autorul cartii "Sabia si virgula", care e o buna introducere in chestiunea delicata a reformei limbii arabe, si a influentei nefaste a religiei in aceasta privinta. Subiectul e oarecum depasit, tinand cont de succesul dialectului egiptean in toata lumea araba, gratie raspandirii tv prin satelit, insa problemele societatilor de traditie islamica sunt mai ample decat poate rezolva acest fapt recent.

0 (2 voturi)
Sorin Ionascu
6.11.2017, 15:40:24

ORM: In mare parte ai dreptate, totusi romanii si restul popoarelor din SE Europei, chiar daca (inca) se mai cramponeaza de crestinism si de ortodoxie, nu au coborat la nivelul la care au ajuns multe populatii islamice de azi si nici nu exprima atata violenta a convingerilor. In spatiul european speram la o transformare mai putin violenta, in schimb lumea islamica va fi - cel mai probabil - zguduita de multe convulsii pana cand va putea ajunge, daca o va face vreodata, la acel islamism tolerant si luminat pe care il vede poetul.

Octavian Remus Mocanu
6.11.2017, 19:52:57

Evident, existe diferentze asa cum exista si similitudini. Comparatiile generalizatoare sunt inevitabil injuste, atat atunci cand se refera la Romania sau Estul Europei, ca si atunci cand se repeta la colosul care este Lumea Araba. In aceasta lume exista tari relativ moderne, precum Tunisia sau Libanul (si pana mai ieri chiar Siria), si unele primitive gen Arabia saudita (care totusi iata, si ea se misca cu o viteza ametzitoare inspre modernitate) si tarile Golfului Persic. Ghici pe care dintre ele Occidentul le ruineaza, ataca si ocupa ptr a promova islamisti! :)

Sorin Ionascu
6.11.2017, 15:42:20

"femeia are rol decât de a fi însoţitoare a bărbatului.... O aberaţie a naturii şi a istoriei" O aberatie gramaticala. Mai treceti pe la scoala, domnilor, ca va faceti de rusine!

cooper sheldon
6.11.2017, 19:13:04

Si nici nu poate fi altfel. E nevoie de o transformare a societatii, au nevoie de un Descartes, ceea ce e tardiv. E ca si cum ne-am pune noi in est sa descoperim arta renascentista. Ar face mai bine sa ia de pe raft ceea ce este; rezistenta la progres mi se pare in cele din urma sortita esecului, e doar o chestiune de timp.

Vezi toate comentariile (6)