Istorie

articolul anterior articolul urmator

AFDPR

16
21 Sep 2017 16:22:42
Radu Preda

Iniţialele sunt cunoscute: Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici (şi Deportaţi) din România. Recent, la Oradea, a avut loc a 24-a întâlnire a membrilor din toată ţara, moment potrivit de a vedea care mai este statutul martorilor istoriei recente.

Ei bine, cum nu oboseşte să o spună preşedintele AFDPR, dl Octav Bjoza, tratamentul pe care îl au foştii deţinuţi politici, deportaţii şi urmaşii acestora suporta corecturi pozitive consistente. În lipsa unei legislaţii coerente şi pe fundalul ignoranţei care suflă pe holurile birocraţiei locale, ultimii supravieţuitori ai abuzurilor statului comunist se confruntă cu situaţii umilitoare, incredibile. Pe lângă ignoranţă, care nu este fapt penal, o explicaţie a acestei situaţii revoltătoare rezidă în caracterul decent al celor în cauză.

Altminteri decât „revoluţionarii” – ce meserie obscenă şi cât de departe s-a mers cu minciuna! –, foştii deţinuţi politici şi deportaţi nu s-au legat de gardurile Guvernului, nu au pichetat sediile de partide şi nici nu au ameninţat cu gesturi extreme. Ei au tăcut şi au continuat timp de aproape trei decenii să facă acelaşi lucru, lună de lună, în medie de 3000 de suflete: să moară. Au fost alături de noi martorii îndureraţi ai transformării activiştilor de partid în democraţi şi ai securiştilor, foştii lor anchetatori, în stâlpi ai statului de drept.

După fiecare congres AFDPR mă întreb: ce facem cu acest impresionat patrimoniu de suferinţă după ce dispare şi ultimul deţinut politic sau deportat?

Generaţia supravieţuitorilor, de la Corneliu Coposu la Ion Diaconescu, care a intrat imediat în politica de după decembrie 1989, a dat o lecţie de maturitate politică fără precedent. În loc să îşi asigure tot felul de privilegii, ei au fost primii care au văzut, cu claritate, care sunt urgenţele societăţii româneşti postcomuniste. Au pledat de la bun început, într-o perioadă în care mulţi o considerau imposibilă, pentru integrarea României în Uniunea Europeană şi, evident, în NATO. Loialitatea lor nu este nici azi onorată suficient.

După fiecare congres AFDPR mă întreb: ce facem cu acest impresionat patrimoniu de suferinţă după ce dispare şi ultimul deţinut politic sau deportat? Chestiunea este fundamentală pentru modul în care înţelegem că, în esenţă, noi trăim azi o libertate plătită în avans. Au fost intelectuali şi ţărani, negustori şi clerici, studenţi şi bătrâni, profesori şi militari care, indiferent de culoarea lor politică, au dorit să salveze această ţară de la robie. Cei mai mulţi nu au apucat să vadă căderea comunismului. Dar noi toţi, fără excepţie, le datorăm şansa de acum. Ştim însă să o folosim deplin?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Radu Mircea
21.09.2017, 16:54:26

# Sa fiti sefu' IICCMNER , si sa va intrebati si sa ne intrebati : Cei de facut ????

-1 (1 vot)
Tagetes
21.09.2017, 17:21:07

" Dar noi toţi, fără excepţie, le datorăm şansa de acum." Sansa de acum !?... Sansa de a fi o colonie .Sansa oferita bisericii de a cununa religios pe ei cu ei si de a boteza copii de genul neutru. Sansa da a fi interzise in curand craciunul , pastele si semnul crucii. Sansa distrugerii natiei si familiei.Intrebare : daca majoritatea oamenilor care cred in religie sunt rai , cum vor fi daca vor profita de toate sansele de mai sus oferite cu darnicie de capitalisti?Ce-i drept profitam toti de democratie: oricine este liber de a vorbi prostii , coducatorii sunt liberi de a face prostii.

+2 (2 voturi)
Iulian Arion
21.09.2017, 17:44:15

"Cei mai mulţi nu au apucat să vadă căderea comunismului. Dar noi toţi, fără excepţie, le datorăm şansa de acum. Ştim însă să o folosim deplin?" Doar prin democratie participativa aveam sansele propasirii materiale si spirituale. Manifestul Democratiei Participative Noi cetatenii constienti de faptul ca suveranitatea statului ne apartine, Proclamam suprematia deciziei noastre prin votul majoritatii celor care se exprima. Rezultatul referendumului national devine text al Constitutiei Romaniei in termen de sase luni de la comunicarea acestuia. Nu se supun referendumului: - abolirea unui drept fundamental al omului stabilit in declaratia ONU din 1948; - introducerea pedepsei capitale; - incalcare principiului separatiei puterilor in stat. Suveranitatea cetatenilor nu este transferabila niciunei institutii, persoana sau grup. Prin referendum se transfera entitatilor statului obligatia, autoritatea de a pune in aplicare decizia poporului exprimata in cadrul referendumului. Statul functioneaza pe baza respectarii principiului separatiei puterilor in stat. Acestea sunt: puterea judiciara, puterea legislativa, puterea executiva. Puterile in stat au obligatia de a comunica, indeplini cu buna credinta mandatul incredintat de cetateni, de a conlucra la buna functionare a statului. Parlamentul este unicul for legiuitor. Doar puterea judiciara are dreptul de a judeca si hotari in interesul legii. Puterea executiva are obligatia de a administra pe baza legilor existente. Alegerea reprezentantilor locali si nationali se face prin votul cetatenilor. Votul este uninominal, in maxim doua tururi de scrutin. Castigator este declarat candidatul care obtine jumatate plus unul din voturile exprimate. Cetatenii au dreptul de a revoca reprezentantul ales, prin votul a cel putin jumatate plus unu al celor care l-au ales. Cei care nu au votat alegerea, nu au dreptul de a vota revocarea.

+2 (2 voturi)
Tagetes
21.09.2017, 19:14:44

"Doar prin democratie participativa aveam sansele propasirii materiale si spirituale." Iulian nu crezi ca "ce-i prea mult strica" ... excesul de democratie in Spania? Libertatile ca si democratia au sens daca sunt o consecinta a educatiei in spiritul moralei ... morala este vointa impusa de ratiune .Nu exista libertate si democratie totala pentru ca exista morala.Morala este o forma constienta de supunere in libertate.Nu democratie participativa ci ratiune. Avem nevoie de ratiune .Orice altceva duce spre haos.

+2 (2 voturi)
eu doar constat
21.09.2017, 19:29:28

Model de ipocrizie orice referire la acesti fosti detinuti politici din partea oricarei persoane, care n-a trecut prin calvarul lor. Mai ales referirea la doi fosti lideri taranisti - Corneliu Coposu si Ion Diaconescu mi se pare chiar cinica. PNTCD a fost partidul cu cei mai multi fosti detinuti ai comunismului, alesi intre 1992 si 2000 in Parlamentul Romaniei, iar "lupii tineri" din FSN, care au format Partidul Democrat, in frunte cu Petre Roman (azi mare liberal), Traian Basescu, Adrian Severin, Radu Berceanu etc., au facut tot ce le-a stat in putere sa-i elimine din viata politica. Cea mai mare greseala a acestor seniori ai democratiei romanesti a fost alianta facuta in 1996 cu democratii lui Petre Roman si Alianta Civica in CDR. Aliatii liderilor PNTCD i-au executat fara mila si i-au scoa ca pe o masea stricata. Iar acum ii auzi pe toti, in cap cu Basescu si altii, ca-i citeaza pe Coposu, Ratiu, Tepelea, Ticu Dumitrescu etc.. De Diaconescu, ma mir, ca isi mai aminteste cineva, pentru ca in timpul in care era Presedinte al Camerei Deputatilor, cei care il evoca acum nu-l scoteau din Dl Gaga. (Nu gâgă).

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările