Istorie

articolul anterior articolul urmator

Al doilea secol românesc

34
24 May 2018 11:47:55
Radu Preda

Împlinirea primului secol de unitate statală a românilor nu oferă nici pe departe motive de festivism sau simbolistică băţoasă. Dimpotrivă. Este un moment de reculegere, recunoştinţă, analiză şi de viziune.

Reculegere la mormintele celor care, cunoscuţi şi necunoscuţi, români, austrieci, nemţi, maghiari, francezi, bulgari, turci sau de alte naţionalităţi, au murit pe câmpurile de luptă sau în spatele acţiunilor de beligeranţă, de pe teritoriul actualei Românii sau în imediata ei vecinătate. Aşa cum scrie la intrarea în micul cimitir militar din spatele cazinoului de la Sinaia, nu departe de o însângerată linie a frontului dintre Regatul României şi Imperiul Austro-Ungar, acolo îşi dorm somnul de veci soldaţi care „au luptat pentru patria lor”.

Recunoştinţă pentru cei din anii respectivi, militari şi politicieni, cler şi popor, dar şi pentru generaţiile care, de o parte şi de alta a Carpaţilor, nu au renunţat niciodată la visul unităţii, indiferent de forma pe care ar fi urmat să o aibă. Fără a citit contrafactual istoria, realizarea României mari este o împlinire multiseculară, nu doar rezultatul contextului sau al oportunităţilor dintr-un anumit moment. Conştientizarea acestui fapt îndeamnă la admiraţie şi gratitudine pentru darul preţios pe care, iată, l-am primit şi pe care suntem obligaţi să îl îngrijim.

Analiza presupune să vedem mai adânc şi cu obiectivitatea distanţei în timp ce a însemnat primul secol românesc de unitate, cine şi cum a contribuit la plămădirea lui, ce rol l-au avut credinţa şi cultura, care au fost forţele şi influenţele, visele şi dramele, proiectele şi zădărniciile. Strict statistic, dar nu numai, rămâne un subiect de reflecţie major constatarea că din cei o sută de ani, peste jumătate s-au consumat într-o succesiune de regimuri autoritare şi totalitare, de abuzuri şi crime. Un adevăr care ne interoghează în continuare.

Viziunea sau proiectul de ţară, cum se mai spune azi, ar trebui să plece tocmai de la acest gând. Unde am greşit? Ce trebuie să facem? Or, cât mai succint formulat, fără o clasă de mijloc, o prosperitate bazată pe iniţiativă şi concurenţă cinstită, o presă liberă, o educaţie solidă, o cultură a memoriei şi un stat de drept funcţional, fără garantarea libertăţilor fundamentale, începând cu cea religioasă, şi fără investiţia permanentă în capitalul uman din interior şi din afară, al doilea secol românesc nu poate repara greşelile şi nici fructifica izbânzile celui anterior.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

34 Comentarii

Lucifer
24.05.2018, 13:12:30

Chiar aşa, cum va arăta România peste 100 de ani? Cred că nici Dumnezeu nu ştie, nu-i aşa domnule Preda?....

0 (2 voturi)
Radu Mircea
24.05.2018, 14:08:18

# Radu Preda ''' fara garantarea libertatilor fundamentale , incepind cu cea religioasa ''' Va simtiti amenintata libertatea religioasa cind sunt cite doua silozuri ortodoxe pe o strada ??? Cind se ridica in Dealul Arsenalului cea mai monstruoasa constructie dupa Casa Poporului ??? Cind BOR a initiat , instigat si sustinut un referendum impotriva drepturilor unor copii ai domnului ??? * Ma rusinez ca natia mea nu are alt scop valabil si fezabil la implinirea centenarului unirii sale decit stabilirea in Constitutie ca ''' familia este constituita dintre un barbat si o femeie ''' . * '' copii ai domnului ''' Daca domnu' dvs. le-a facut pe toate in universul asta , indubitabil tot el i-a facut si pe gay , deci sunt copiii lui iar cei care se razbelesc impotriva lor sunt niste anticristi care calca in picioare porunca domnului : ''' Sa va aveti ca fratii ''' Poate unii frati sunt vitregi ... hi hi hi hi ....

0 (2 voturi)
g duscanu
24.05.2018, 15:10:00

Vrajeala asta cu 'proiectul de tara' este o notiune a trecutului. In romania trebuie sa se inceapa sa se priveasca spre viitor. Intai cei 500 de ani care o separa de prezent. Si apoi sutele de ani ce vor veni. E bizar ca popii tot o dau cu libertatea religioasa de parca nu ar exista libertate religioasa in timp ce beneficiaza de sume enorme donate si de la guvern si de la enoriasi, in timp ce la fiecare colt de strada se construieste o biserica, in timp ce numeroasele afaceri ale BOR nu platesc taxe, in timp ce BOR efectiv influenteaza oamenii sa voteze conform intereselor acestei institutii, in timp ce BOR se opune progresului pe plan social, si in final in timp ce BOR se opune fundamental informarii populatiei, a imbunatatirii sistemului de invatamant, si a calitatii educatiei. Ce tara mai e asta? O tara de habotnici cu portofelele deschise condusa de popi si icoane facatoare de minuni. Daca romanii, aia care mai pot, lasa asta sa se intample Romania se va inscrie pe termen lung pe o traiectorie de lumea a treia, la fel cum s-a intamplat in toate tarile in care structurile religioase se suprapun cu cele de guvernamant. Religia la putere este sinonima cu cel mai rea forma de incompetenta, aia care nu poate fi corectata.

+2 (2 voturi)
cetirestapiataticetire
24.05.2018, 15:59:25

g duscanu " Ce tara mai e asta?" O tara crestin Ortodoxa evident, adica anticomunista, antiatee, antieuropeana etc

-2 (2 voturi)
Radu Mircea
24.05.2018, 16:25:42

# adin Nu cumva si antiruseasca bre Gagarin ???

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (34)

Modifică Setările