Istorie

articolul anterior articolul urmator

Americanca bogată care a încercat să-l seducă pe Brâncuşi: «Era un omuleţ minunat cu barbă, cu ochi pătrunzători»

3
9 Jun 2019 18:58:55
Autor: Historia ro

Femeile din viaţa lui Brâncuşi au stat întotdeauna pe locul secund, după arta sa. Prietene, iubite sau mecena, toate i-au fost muze. Însă cu Peggy Guggenheim, colecţionară de artă şi filantroapă, a avut o legătură aparte. O alinta Peghiţă şi o cunoscuse în perioada interbelică, într-un vreme când artistul începuse să resimtă singurătatea şi bătrâneţea.

În această perioadă, în viaţa lui revine o veche cunoştinţă, Peggy Guggenheim. Era o americancă bogată, al cărei tată murise în dezastrul de pe Titanic, pe care Brâncuşi a cunoscut-o încă de la începutul anilor ’20. Peggy nu avea nicio idee despre artă, dar îi plăcea să fie înconjurată de artişti. Voia să-şi alcătuiască o vastă colecţie de artă modernă, care să fie nucleul unui viitor muzeu.
 
La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, Peggy a început să cumpere foarte multe lucrări. I-a cerut lui Brâncuşi să-i vândă şi „Pasărea în văzduh”, dar el nu a vrut să o vândă decât cu 4000 de dolari. Lui Peggy preţul i s-a părut mult prea ridicat, dar Brâncuşi nu a stat la discuţii şi i-a întors spatele. Încăpăţânată, bogata americancă s-a gândit să-l seducă. Brâncuşi nu a realizat intenţia femeii, sau nu a vrut să înţeleagă, bucurându-se să reînnoade prietenia cu ea, mai ales că, astfel, singurătatea era din nou uitată. Ea l-a vizitat regulat şi, adesea, erau văzuţi împreună la câte un restaurant de lux. Brâncuşi a devenit însă tot mai posesiv şi destul de bănuitor, iar Peggy, deşi îi purta totuşi o sinceră afecţiune, a continuat să-şi urmărească propriile interese, trebuind să facă faţă şi numeroaselor ei relaţii sociale şi de afaceri. Un timp s-a gândit să se căsătorească cu Brâncuşi şi, în acest fel, să-l moştenească, dar acest lucru s-a dovedit foarte complicat, Brâncuşi păstrându-şi totuşi principiul de a nu se căsători, iar ea a renunţat la idee.
 
Cu toată prietenia dintre ei, ea nu a reuşit să...citeşte continuarea pe historia.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Galeriu Crestinu
9.06.2019, 19:47:01

...daca era vreo americanca saraca......alta era treaba...... ...pacat ca lumea cata la fatza omului ....si nu la suflet.......

+1 (1 vot)
Adrian Foangă
9.06.2019, 20:41:27

Asta a cumparat pe nimica toata tablouri si sculpturi de la o multime de artisti. Era cunoscuta ca o iapa in lumea artei din Paris.

+2 (2 voturi)
Markus Roman
9.06.2019, 21:29:53

Vai de palaria ei! Comportament de iapa in calduri, ca sa umbli dupa un taran primitiv, betziv si afemeiet notoriu ca Brancusi.

+1 (1 vot)