Istorie

articolul anterior articolul urmator

Ana Pauker – „Stalin cu fustă”

13
3 Dec 2013 10:14:43
Autor: Historia ro
Imagine cu Ana Pauker
Imagine cu Ana Pauker

Ana Pauker, om politic comunist român, de origine evreică (Hanna Robinsohn, pe numele premarital), a fost în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial lideră a grupării „moscovite” ("Pauker") a Partidului Comunist Român, pentru ca în perioada 1947-1952 să fie vice-prim-ministru şi ministru de externe al României: prima femeie ministru de externe din lume.

  Însă în 1952 a fost îndepărtată de la putere şi din partid, alături de Vasile Luca şi Teohari Georgescu, pe motivul apartenenţei la un „grup antipartinic”.

Temuta tovarăşă Ana Pauker, care poartă răspunderea stalinizării României, a intrat în Partidul Comunist încă de la înfiinţarea lui, în 1921. Dar înainte de asta fusese parte a mişcării contestatare de stânga, la aproape 22 de ani, din 1915, odată cu aderarea la partida social-democrată condusă de Christian Rakovski şi urmase, în acelaşi timp, evoluţia spre ridicarea unei linii comuniste pure şi dure, după modelul leninist.

Pleacă în Elveţia pentru studii de medicină, însă nu se va întoarce doctoriţă, ci ca soţie a lui Marcel Pauker

Deşi era atrasă de lumea politicii, Ana Pauker se pregătea, totodată, fără prea mare tragere de inimă, ce-i drept, pentru o carieră medicală, însă asta se întâmpla doar la insistenţele tatălui său. Drept dovadă stau studiile de medicină începute în Elveţia şi neterminate vreodată. De aici nu se va întoarce doctoriţă, ci ca soţie a lui Marcel Pauker, singurul soţ oficial pe care l-a avut de-a lungul vieţii sale, de altfel, deloc sărace din punct de vedere sentimental.

Continuarea pe historia.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Camelian Propinatiu
3.12.2013, 12:39:00

In postromânism, istoricii nostri scriu bestselleruri, sunt eseisti, si nu avem inca un tratat serios despre Epoca Dej, instrument de lucru ce ne-ar scuti de reductionisme comode precum "tovarasa Ana Pauker, care poarta raspunderea stalinizarii României".

+4 (8 voturi)
We
3.12.2013, 15:00:54

Ar fi mult prea incomod pentru actuala conducere, care vrand nevrand isi trage seva din vechea oranduire, de origine evreiasca, dar sub produsul numit comunism. In acea perioada dupa cum spunea Petre Tutea, in ministerul de externe erau evrei cu nume adaptate, singurii romani, erau femeile de servici. Pe plan extern la acea vreme, delegatia romaniei era privita ca o a doua delegatie evreiasca. *Ca precizare, nu sunt antisemit! Desi adevarul in contextul actual, este privit ca amenintate, ca atitudine denaturata,xenofoba.

+11 (11 voturi)
.cat
3.12.2013, 15:28:00

Hai că-i bună, Hanna Robinsohn (Crusoe). RABINSOHN, mă. Și originea e evreiască, nu evreică. Dacă era vorba de persoană, atunci nu mai zici "om politic", la masculin, că iese fraza de "sună ca dracu" (Petre Roman). Probabil a fost scris la grabă, dar învățați odată să lucrați sub stres.

+2 (6 voturi)
Stan Toma
3.12.2013, 17:40:35

Si ce- a facut Ana asta domnule daca tot te-ai apucat sa scrii.Eu am citit inca din claasa intai ca „Ana are mere”.Ana asta avea mere?Sau Stalin avea ?Care este legatura?

-2 (6 voturi)
Haralamb Zdrāilā
3.12.2013, 21:35:34

Pe linga diletantismul si trivialitatea cu care abodati tema despre o personalitate complexa a istoriei recente, v-as intreba de ce nu faceti comparatia cu femeiuste din politica actuala (Cretu, Udrea, Pivniceru, sa) personaje de indoielnica calitate motivate doar de vanitate presonala, parvenitism si in special goana dupa bani.

-7 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările