Istorie

articolul anterior articolul urmator

Aniversarea Micii Uniri. Îşi aminteşte cineva?

5
24 Jan 2015 10:18:05
Manuel Stănescu

Întotdeauna am văzut România ca pe o ţară a dezechilibrelor, de orice fel. Să fie de vină combinaţia dintre determinismul istoric şi spiritul nostru latin, uşor nevrotic? Se prea poate. De exemplu, nu reuşim să relaţionăm firesc cu propriul nostru trecut.

Înainte de 1989, istoria era folosită în exces pentru legitimarea regimului comunist. Toată istoria noastră, de la statul centralizat al lui Burebista (greu de găsit o mai mare aberaţie) la voievozii medievali şi apoi la Vladimirescu, Bălcescu sau Cuza, pregătise terenul pentru „marele cârmaci”. 
Aşa cum ne stă în obicei, după Revoluţie am adoptat o poziţie diametral opusă, care s-a acutizat odată cu trecerea timpului. Mai rău, n-am renunţat la politizarea ei, mai ales când vine vorba de perioada celui de-al doilea război mondial. E aproape imposibil să ai o opinie, indiferent cât de bine argumentată, pe care cineva să nu o considere un paravan pentru tendinţe politice. În funcţie de acuzatori, eşti pe rând antonescian, monarhist, legionar sau mai ştiu eu ce. 
Într-o atare situaţie, mai bine te abţii. Iar istoria, în loc să rămână apanajul specialiştilor, rămâne o armă politică. 
După ce am mitizat istoria în exces, acum o aruncăm cu totul la coş, de parcă n-ar exista mituri fondatoare în întreaga Europă. Mai nou, am adoptat o nouă metodă. Dăm totul uitării. Pentru generaţiile de azi, care freacă tabletele şi telefoanele mobile, istoria e complet inutilă. La ce ne foloseşte? 24 ianuarie 1859 reprezintă temelia statului român modern. Aşa, şi? Ce legătură are cu noi?
Dacă ar avea obişnuinţa reflecţiei, ar înţelege că naţiunile care nu-şi cunosc trecutul, nu înţeleg nimic din prezent. Or, dacă prezentul reprezintă o necunoscută, cum poţi avea un viitor? 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Vanatorul/d.c.
24.01.2015, 11:16:34

La scoala, profesora de istorie: - Cine a fost Mihai Viteazul? - Amza Pellea, doamna..!

+3 (5 voturi)
AnonAdevar
26.01.2015, 02:22:26

La scoala in viitor : - Cine a fost Mihai Viteazul? - Un dac doamna !

0 (2 voturi)
paul radulescu
26.01.2015, 03:03:14

pai domnu Manuel , au nu vezi ca si alde talica ne iei cu mica unire , minimalizind , ca asa e mai la moda , actul de la 1859 ? ca alta data era unire si basta , dar acum e asa , ceva , o bagatela ... mica unire e parca din aceiasi familie cu romanica aferim !

+3 (3 voturi)
dracon
27.01.2015, 08:40:56

Este mica unire ca este facuta in Moldova ,ca daca este marea unire ,musai trebuie sa din Ardeaaaaal ! Ca si in politica actuala ,nu conteaza ca guvernul Boc a inceput o serie de investitii, conteaza cel care ,,rupe'' ata si acela este musai sa fie dottore.

+2 (2 voturi)
cooper sheldon
27.01.2015, 16:37:53

Inteleg ca acesta este un articol de blog si nu o lucrare stiintifica, dar nu stiu de ce formatorii de opinie au renuntat la bunul obicei de a-si argumenta afirmatiile. "Toata istoria noastra de la statul centralizat al lui Burebista (greu de gasit o mare aberatie) la voievozii medievali..." e aruncata cititorului fara a explica de ce e o aberatie, caci poate e, dar s-o acceptam pe nemestecate? N-am dat mare importanta acestui lucru pentru ca se scriu mii de pagini fara argumentatie in ziare, daca nu mi-ar fi atras atentia CVul autorului frumos pus in partea dreapta a paginii de internet, care ne spune ca a absolvit Facultatea de Istorie. Am constatat ca de multe ori nespecialistii sunt mult mai constiinciosi in privinta informatiilor si a surselor tocmai pentru a nu fi acuzati de amatorism, specialistii in schimb nu simt nevoia rigorii si a respectului fata de propria profesie convinsi fiind ca si-au castigat deja un loc in Pantheon.

+1 (1 vot)
Modifică Setările