Istorie

articolul anterior articolul urmator

Apostolii lui Stalin. Alexandru Moghioroş, câinele de vânătoare din ţarcul Puterii

7
18 Dec 2014 18:33:30
Autor: Laurenţiu Ungureanu, Radu Eremia
Alexandru Moghioroş FOTO: Fototeca online a comunismului românesc
Alexandru Moghioroş FOTO: Fototeca online a comunismului românesc

Alexandru Moghioroş a fost unul dintre cele mai devotate animale politice ale stalinismului românesc. A fost domesticit la curtea lui Gheorghiu-Dej şi a executat, supus şi energic, fiecare comandă a stăpânului politic. Recompensa: supravieţuirea.


12 mai 1936.
Mogyorós Sándor (devenit Alexandru Moghioroş) e scos din arestul de la Jilava şi dus la Craiova, la închisoarea Corpului 1 de Armată. Nu e singur: alături de el sunt Ana Pauker (născută Hanna Rabinsohn), Estera Radoşoveţkaia (devenită Stela Moghioroş), Şmil Marcovici şi Andrei Bernat (născut Andor Bernath). Comuniştii fuseseră arestaţi în iulie, anul precedent, alături de Liuba Chişinevschi şi de Alexandru Drăghici. Fusese cea mai importantă captură a Siguranţei din 1921 încoace.

Ilegaliştii sunt transportaţi la Craiova legaţi, în şir, cu lanţuri de mâini. Cei consideraţi mai periculoşi, printre care şi Alexandru Moghioroş, zis Tell, sunt aşezaţi în mijlocul şirului pentru a avea ambele mâini legate, arată istoricul Stelian Tănase în volumul „Clienţii lu’ Tanti Varvara“. Figura principală a procesului rămâne însă Ana Pauker, dar nici numele celorlalţi bolşevici de subterană nu erau anonime. Orişicât, toţi ceilalţi par să graviteze în jurul comunistei, pe care o apără în faţa acuzatorilor şi a furiei burgheze. Un soldat ar fi încercat s-o lovească pe femeia moscovită cu baioneta, dar Moghioroş parează lovitura, notează istoricul Robert Levy în volumul „Gloria şi decăderea Anei Pauker“.

Lăcătuşul Predulea şi frumuseţea doamnei Stela
Începe unul dintre cele mai importante procese de comunişti din epocă! Depoziţiile sunt halucinante, iar acuzarea e înfierbântată. Exemplu: la procesul ilegalistei Estera Radoşoveţcaia, martorul acuzării, Constantin Predulea, lăcătuş la Arsenalul Armatei, îi recunoaşte femeii calităţi neştiute şi puţin vizibile: „Păi, să vedeţi. Mergeam pe Calea Rahovei, în Bucureşti. Am văzut o damă bine, era şi frumoasă, ce-i drept, mi-a plăcut. Ca orice cavaler, i-am făcut propuneri. M-a refuzat categoric. Asta mi-a plăcut şi mai mult!“, spune bărbatul, potrivit volumului „Dosar Ana Pauker“, de Marius Mircu.

Comuniştii în zeghe fac tot ce le stă în putinţă pentru a incomoda acuzarea şi a încetini judecata. Luptă, cu armele lor minimale, cuvântul şi teatrul amator. Posteritatea va consemna eroismul lor mic şi îl va folosi propagandistic, deşi bravura nu era nimic mai mult decât o fărâmă a disperării în lanţuri. Ana Pauker acuză injustiţia de sorginte burgheză, iar audierile sunt deseori întrerupte de stările de leşin ale inculpatei Estera. În fiecare şedinţă, femeii i se face rău. De cele mai multe ori, e transportată în sala Consiliului pe targă, pentru că nu-i e permis consultul unui medic specialist, civil. E degeaba!

Acest articol este un ciot. Următorul episod al serialului „Apostolii lui Stalin“, articol ce prezintă biografia lui Alexandru Moghioroş , dar şi tuşe despre tovarăşul Vasile Vaida, poate fi citit în ediţia „Weekend Adevărul“ din 19-21 decembrie. Textul este publicat exclusiv în ediţia tipărită.
 

Click pe imagine pentru a o mări!

LISTA LUI STALIN

1. Ana Pauker
2. Vasile Luca
3. Gheorghe Gheorghiu-Dej
4. Ştefan Foriş
5. Emil Bodnăraş
6. Constantin Pârvulescu

7. Iosif Rangheţ
8. Andrei Ianuarievici Vîşinski
9. Petru Groza

10. Lucreţiu Pătrăşcanu
11. Avram Bunaciu
12. Constantin Doncea
13. Iosif Chişinevschi
14. Miron Constantinescu
15. Valter Roman
16. Chivu Stoica

17. Alexandru Moghioroş
18. Teohari Georgescu
19. Gheorghe Pintilie
20. Alexandru Drăghici
21. Alexandru Nicolschi
22. Dumitru Coliu
23. Gheorghe Apostol
24. Ion Gheorghe Maurer
25. Petre Borilă
26. Leonte Răutu
27. Mihail Roller
28. Iosif Ardeleanu
29. Sorin şi Ana Toma
30. Silviu Brucan
31. Alexandru Bârlădeanu
32. Serghei Nicolau
33. Mişu Dulgheru
34. Serghei Kavtaradze
35. Mihail Sadoveanu
36. Constantin Ion Parhon
37. George Călinescu
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

vbuntv
19.12.2014, 03:24:22

Mogyoros Sandor a fost un om inainte de toate. Puteti voi sa-l improscati post-mortem cu noroi si sa-i rastalmaciti memoria, ca degeaba o faceti.. Uitati-va mai bine la voi si la societatea in care traiti inainte de-ai judeca pe altii !

-5 (11 voturi)
dracon
19.12.2014, 09:08:55

Si Bela Kun era om,doar nu era maimuta.

+3 (5 voturi)
Utilizator Adevărul
19.12.2014, 10:27:52

Comentariu considerat abuziv.

Jean Maurer
19.12.2014, 06:56:29

Va veni o vreme cand generatiile post capitalism vor acuza cu aceeasi vehementa pe "nomenklaturistii democratiei", pe "baronii capitalismului" care au asuprit poporul in beneficiul propriu, care au furat si instrainat bogatiile acestei tari, care cu aceeasi aroganta au sustinut ca tot ce fac este pentru binele oamenilor. Societatea este dinamica si asa cum nu s-a oprit la comunism, nu se va opri nici la capitalism. Si va mai exista cu siguranta inca un proces de condamnare a istoriei, de data asta a istoriei care se scrie astazi.

+1 (3 voturi)
Utilizator Adevărul
19.12.2014, 16:58:18

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările