Arbore se vrea Zeffirelli de România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Operei Naţionale Bucureşti intenţionează casarea decorurilor de patrimoniu, semnate de nume prestigioase, pentru a le înlocui cu creaţii proprii. După distrugerea decorurilor semnate de Franco Zeffirelli pentru „Cavalleria Rusticana“, o nouă „crimă“ culturală se pregăteşte la Opera Naţională Bucureşti (ONB).

Surse din interior semnalează că directorul actual, Cătălin Ionescu-Arbore, pregăteşte şi casarea celeilalte montări donate, la mijlocul anilor '90, de prestigioasa Covent Garden din Londra, „Liliacul" de Johann Strauss, semnată de John Cox, unul dintre cei mai renumiţi regizori de operă din lume (printre altele, director de producţie la Royal Opera).

Mai citiţi şi:

VIDEO Angela Gheorghiu: „Noi, artiştii, ne supunem altor legi“

Cum se ştie de multă vreme că Arbore intenţionează o nouă montare cu „Liliacul", prinde din ce în ce mai mult contur speculaţia că aceste scenografii sunt distruse pentru a fi înlocuite cu cele semnate de actualul director al ONB, scenograf la bază.

„Cătălin Ionescu-Arbore acţionează din ură"

La fiecare conferinţă de presă, în primii ani după ce a devenit director al Operei, Arbore promitea că „Liliacul" va fi înlocuit cu o producţie nouă: „Vreau să avem un nou «Liliacul» de Revelion!". După ce, doi ani la rând, au văzut „Văduva veselă", participanţii la Revelionul Operei au cerut reprezentaţia cu „Liliacul" de la Covent Garden, care s-a jucat la 31 decembrie 2009, în faţa a 1.000 de oameni, cu un succes fulminant. „Decorul de la «Liliacul» arată perfect, este impecabil", îşi aminteşte un participant.

„Arbore a vrut să distrugă aceste spectacole, fiindcă are o ură nebună pe fostul director, care a adus, în '98-'99, aceste lucrări de la Londra", ne-a declarat un apropiat al Operei, sub protecţia anonimatului. Primul act al atacului împotriva „Cavaleriei..." a fost făcut acum doi ani, printr-un turneu în Ungaria. „În actul de donaţie se stipula că Opera Bucureşti nu are voie să scoată aceste spectacole din ţară. Din prostie sau din rea intenţie, spectacolul s-a jucat, în 2008, la Festivalul de la Miskolcs.

Imediat, Arbore a profitat de ocazie şi a scos, conform rigorilor actului de donaţie, spectacolul de pe afiş. Cum ştim sigur că vrea să monteze «Liliacul» şi să caseze decorul de la Covent Garden, nu e greu de presupus că o nouă montare se intenţionează şi cu «Cavaleria...», dovadă că decorul lui Zeffirelli a fost făcut praf", explică sursa „Adevărul".

Confuzie la minister

„Niciun scenograf nu se simte bine în decorul altcuiva, preferă s-o ia de la zero", consideră şi expertul Gheorghe Bălăşoiu, profesor de scenografie la UNATC. Grav este că, pentru casarea decorurilor donate de Covent Garden, Arbore nu are nevoie de nicio aprobare specială de la Ministerul Culturii.

„Fiind o donaţie, aşadar nefiind un decor făcut în Operă şi trecut prin contabilitate, nu era necesară aprobarea noastră. Pe 20 iulie, am primit de la ONB o cerere de casare cu 500 de poziţii, care e-n analiză, şi probabil de-aici o oarecare confuzie în interiorul ONB", a explicat Mircea Staicu, secretarul general al Ministerului Culturii. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite