Articolele lui Mihail Sebastian apărute în Cuvântul lui Nae Ionescu, publicate la Editura Vremea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihail Sebastian (1907- 1945)
Mihail Sebastian (1907- 1945)

O antologie de articole, semnată de Mihail Sebastian, în ziarul Cuvântul, între 1928 şi 1933,  ediţie îngrijită şi prefaţă de Miruna Lepuş, a apărut la Editura Vremea.

Antologia de articole, semnată de Mihail Sebastian în ziarul Cuvântul între 1928 şi 1933, a apărut la Editura Vremea. Ediţia este îngrijită şi prefaţă de Miruna Lepuş.

Din articolele lui Sebastian din Cuvântul se construieşte o imagine veridică a lumii interbelice, dar şi una atemporală a societăţii româneşti din secolele XX şi XXI – înlocuind nume şi ani, articolele sale sunt valabile şi astăzi, dovadă a talentului său scriitoricesc şi a capacităţii sale de a pătrunde esenţa lucrurilor.

"Pentru volumul de faţă, am selectat articole ce surprind viaţa culturală a epocii şi mai ales manifestările tinerei generaţii din care făcea parte Sebastian, precum şi articole politice semnificative pentru orientarea autorului, pentru a pune la dispoziţia publicului larg textele integrale şi a evita pe viitor citarea şi interpretarea partinică a unor pasaje rupte din context şi analizate neţinându-se seama de realităţile epocii în care au fost scrise. La fel ca ceilalţi congeneri ai săi, Sebastian este exponentul unei societăţi, al unor mentalităţi, al unui cadru istoric şi economic irepetabil; citirea textelor sale prin grile actuale este nu doar inutilă ci şi contraproductivă", spune Miruna Lepuş, care prefaţează volumul.

„Conceput întâi ca un fel de trust al vieţii noastre artistice şi literare (ceea ce pe noi, mai sceptici, ne făcea să râdem), «Criterion» a trecut din faza proiectelor fanteziste la faza mai serioasă a unui program clar, studiat şi plauzibil. De unde la început scopul acestei grupări părea a fi ca „tot românul să prospere şi România să fie bine”, după numai câteva consfătuiri, el a găsit o formulare mai strânsă şi un obiect mai real.

«Criterion» îşi propune să încadreze practic activitatea tinerilor scriitori, artişti, sculptori, pictori, muzicieni. Cum organizaţiile profesionale, câte există şi aşa cum există, s-au dovedit, fiecare în parte şi toate la un loc, ostile, leneşe şi ineficace, tinerii muncitori intelectuali, care au făcut până astăzi prea multe şi prea triste experienţe în sensul ăsta, înţeleg să-şi creeze un organ propriu de acţiune.”

Mihail Sebastian, 26 iunie 1932

articole editura vremea

„Nu glumesc deloc. Am găsit mijlocul sigur al refacerii noastre economice. Domnul Argetoianu să nu-şi mai facă inimă rea; nu e nevoie să fie redus bugetul ţării. Contribuabilii să nu dispere: impozitele nu trebuiesc majorate. Ba dimpotrivă. Vă promit o eventuală reducere a lor cu vreo 25 la sută. […]

E simplu. Există în ţara noastră o categorie cu totul specia­lă de inşi bogaţi. Sunt «îmbogăţiţii de guvern». […]  Să se facă un control vast şi amănunţit al acestor averi. […] Asupra acestei sume, statul aplică un impozit ce variază între 50 la sută şi 90 la sută. Confiscarea integrală a sumei, deşi mai simplă, trebuie păstrată numai pentru afacerile absolut penale. Pentru afacerile sucite, 50 la sută e destul, iar pentru cele «aproape oneste», 90 la sută e prea de ajuns. […] Evaluez cu modestie numărul «îmbogăţiţilor de guvern» la 50.000. Sunt fără îndoială în România 50.000 de oameni, care au trăit şi s-au îmbogăţit pe seama a 18 milioane. Revizuiţi-le averea şi criza economică a statului e rezolvată.” Mihail Sebastian, 16 septembrie 1931

Mihail Sebastian
Articole din „Cuvântul” lui Nae Ionescu
Colectia: Fapte, Idei, Documente
Articole din „Cuvântul” lui Nae Ionescu


 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite