Istorie

articolul anterior articolul urmator

Atelierul Auto al Regelui Mihai, deschis publicului începând de vineri la Săvârşin

10
23 Jul 2021 08:29:48
Autor: Maria Ţaga
Domeniul Regal Săvârşin este deschis în lunile iulie, august şi septembrie, în fiecare zi de vineri, sâmbătă şi duminică, între ora 9.00 şi ora 18.00.
Domeniul Regal Săvârşin este deschis în lunile iulie, august şi septembrie, în fiecare zi de vineri, sâmbătă şi duminică, între ora 9.00 şi ora 18.00.

Atelierul Auto al Regelui Mihai I se deschide publicului, începând de vineri, iar vizitatorii Domeniului Regal Săvârşin pot vedea jeep-urile, uneltele şi piesele originale, păstrate în aceeaşi poziţie decisă de Regele Mihai.

„Începând de vineri, 23 iulie 2021, Atelierul Auto al Regelui Mihai I este deschis publicului. Vizitatorii Domeniului Regal Săvârşin pot vedea atelierul auto, situat în corpul de clădire original, din anii 1940, alături de Parcul Regal, Muzeul Automobilului, Magazinul de suveniruri şi Satul Regal”, a transmis Casa Regală

Atelierul Auto a fost amenajat în anul 1943, în clădirea aflată în stânga Garajului Regal (actualul Muzeu al Automobilului). El a fost reamenajat în locaţia originală.

În anii 1956 -1976, atelierul a funcţionat la Versoix, în Elveţia, la Villa Fantasia, casa pe care Regele Mihai şi Regina Ana au închiriat-o la începutul şederii lor în Elveţia. La Villa Fantasia nu exista o locaţie pentru atelier, aşadar Regina Ana a construit o magazie de lemn pentru a-şi ajuta soţul să organizeze atelierul de reparaţii auto personal.
În anii 1976-2004, atelierul a fost mutat într-un spaţiu generos şi potrivit cu atelierul, la Villa Serena din Versoix, care a fost proprietatea Regelui Mihai timp de 28 de ani.

Ulterior, Regele Mihai şi Regina Ana s-au mutat la Aubonne, o comună din Elveţia aflată în Cantonul Vaud. Reşedinţa nu permitea construirea unui atelier auto, aşadar Regele Mihai a închiriat un spaţiu în oraşul Morges, unde atelierul a funcţionat din 2004 până în 2017.

„După 74 de ani de pribegie, Jeep-urile şi întregul atelier au revenit la Săvârşin. Uneltele şi piesele originale au fost păstrate în aceeaşi poziţie în care au stat în diversele locaţii din exil, respectând cu fidelitate locul decis de Regele Mihai. Clădirea originală a atelierului de la Săvârşin a fost restaurată cu materiale naturale (lemn, cărămidă, ţiglă din secolul al XIX-lea, fier şi cupru) în luna iunie 2021, de către Fundaţia Colecţia Familiei Regale a României. Angajaţii fundaţiei au reconstituit atelierul în luna iulie 2021, iar în ziua de 24 iulie 2021, întregul ansamblu va fi inaugurat de Majestatea Sa Margareta şi de ASR Principele Radu”, a mai anunţatCasa Regală. 

Domeniul Regal Săvârşin este deschis în lunile iulie, august şi septembrie, în fiecare zi de vineri, sâmbătă şi duminică, între ora 9.00 şi ora 18.00.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

John McClane
23.07.2021, 09:29:38

Mos Misu nu avea nici o pregatire, doar chibita mecanicul cand schimba uleiul. Era tot atat specialist, pe cat era locotenent pilot Nicu Ceausescu, care a zburat la dubla pe supersonic. Asta cand nu sarea gardul la Bobocu ca sa se duca la fetite. Mos Misu era un alintat pe banii prostilor, care nu facea nimic, exceptand o poza unde dadea la gaini. Putea sa fie orice, caci mima orice, fara sa aiba nici o calificare. Nu isi murdarea el manutele de imbuibat cu ulei de motor. Dar dadea bine sa te pretinzi meserias in ocupatii eroice, masculine, ca sa nu te faca Danele de atunci fatalau. Stiu direct de la cine l-a invatat sa traga cu arma. Sunt urmasul aghiotantului sau. Stiu deci cu precizie cine a fost Misu, de la sursa. Nu din ziare si cronici magulitoare facute de curteni si preluate de istorici la mana a paispea. Cine vrea sa ma conteazica cu informatii mincinoase rasdistorsionate, sa umble!

-7 (19 voturi)
mihai radu
23.07.2021, 12:32:45

Cu toate că nu meriți replici fiindcă tot ce spui este marcat de ură,prima meserie practicată în exil de Rege a fost de pilot pe avioane de linie,nu a stat la mila nimănui,și-a câștigat existența făcând multe meserii și a trăit demn !

+9 (11 voturi)
m wakki
23.07.2021, 09:34:33

uite cu ce prostii se ocupa el, în loc să fie liderul rezistenței anticomuniste și să formeze guvern în exil după 1946

+2 (14 voturi)
Ludwig
23.07.2021, 12:03:20

.Putini stiu ca Regele mihai a condus guvernul roman in exil- Comitetul National Roman-CNR din care faceau parte Constantin Radescu-ultimul prim ministru, Constsantin Visoianu fost ministru de externe mort in 1994-ce a prins caderea comunismului. CNR a organizat manifestatia anticomunista din fata hotelului unde era cazat Ceasca in america prin anii 70...Pacat ca romanii au uitat sa se informeze https://ro.wikipedia.org/wiki/Comitetul_Na%C8%9Bional_Rom%C3%A2n_(1948)

+5 (7 voturi)
mihai radu
23.07.2021, 12:43:41

Când am ascultat la Europa Liberă transmisiunea în direct a manifestației am fost pur și simplu zguduit,era prima oară în viață când auzeam proteste contra regimului comunist,jos comunismul și jos Ceaușescu nu se scanda,se urla pur și simplu,erau niște strigăte de disperare !

+8 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările