„Caietele restaurării 2013“ au fost lansate la Muzeul Ţăranului Român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La 50 de ani de la înfiinţarea primului laborator de chimie aplicată în domeniul restaurării, a fost lansată publicaţia "Caietele restaurării"
La 50 de ani de la înfiinţarea primului laborator de chimie aplicată în domeniul restaurării, a fost lansată publicaţia "Caietele restaurării"

Ediţia din 2013 a publicaţiei anuale "Caietele restaurării" a fost lansată  miercuri la o masa rotundă, la Clubul Ţăranului Român. Evenimentul a marcat aniversarea a 50 de ani de la înfiinţarea primului laborator de chimie aplicată în domeniul restaurării.

Editura ACS, al cărei catalog editorial va cuprinde volumul lansat, a dorit să marcheze cu această ocazie şi aniversarea a 50 de ani de la înfiinţarea primului laborator de chimie aplicată în domeniul restaurării, în cadrul Muzeului Naţional de Artă Contemporană (MNAR), printr-o masă rotundă care a reunit specialişti de prestigiu în domeniul conservării-restaurării prin investigaţii, cercetare şi intervenţii specifice:Oliviu Boldura,Dana Postolache, Ioan Darida,Tereza Sinigalia, Ioan Lupu, Gheorghe Niculescu, Theo Mureşan, Ioan Istudor. 

“Mă bucur că aţi venit într-un muzeu pentru lansarea acestei publicaţii”, a declarat în deschidere Virgil Ştefan Niţulescu, director al Muzeului Ţăranului Român, gazdă a evenimentului.

Avem nevoie de restauratori în muzee. După calculele mele, ca să dau un exemplu, singura restauratoare de textile din muzeul nostru ar trebui sa lucreze cam 150 de ani de acum înainte, fără pauză, ca să termine ceea ce are de făcut. Partea plină a paharului este că apar oameni tineri interesaţi de domeniu şi că încă există o generaţie de specialişti cu experienţă de la care să poată învăţa", a punctat Niţulescu.

Experienţa restauratorilor 

Publicaţia anuală „Caietele restaurării 2013” face parte din proiectele editoriale care îmbogăţesc portofoliul Asociaţiei Art Conservation Support, beneficiind de sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional, în cadrul sesiunii de finanţare I /2013  pentru proiecte editoriale. Proiectul editorial este realizat în parteneriat cu Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iaşi, Universitatea de Arte şi Design din Cluj-Napoca.

Articolele care acoperă paginile publicaţiei reunesc experienţa restauratorilor, chimiştilor, fizicienilor, istoricilor de artă, biologilor, aducând cititorului informaţii despre ultimele descoperiri, evoluţia unor şantiere de restaurare, rezultate ale unor investigaţii de specialitate obţinute prin studierea operelor de patrimoniu. Totodată, pentru a răspunde nevoii de informare a specialiştilor şi viitorilor specialişti cărora le este dedicată publicaţia, o parte dintre rubrici au caracter permanent. Acestea tratează aspecte ce se referă la înţelegerea legislaţiei şi principiilor de restaurare recunoscute la nivel internaţional, aspecte metodologice, evoluţia domeniului, reguli de bună practică, recenzii de carte. 

“Prin publicaţia noastră ne-am propus ca în fiecare număr să dedicăm o parte importantă unei componente artistice, care să fie tratata pornind de la tehnica de execuţie, până la studii de caz dezvoltate cu metodologii aplicate, în funcţie de problema ridicată”, a declarat Anca Dină, preşedinte al Asociaţiei Art Conervation Support. „Anul acesta, dintre toate elementele, ne-am oprit asupra conservării lemnului, un suport atât de valoros şi totuşi, atât de perisabil. Decoraţia pictată care cunoaşte ornamentul simplu şi reprezentări iconografice ample au dat valoare unor obiecte de lemn policrom, unor icoane pictate sau a unor monumente recunoscute în timp la nivel internaţional de către forurile competente, ca UNESCO, dar şi de către iubitorii de frumos”, a explicat Anca Dină.

lansare caietele restaurarii

Printre autorii articolelor reunite sub titlul „Caietele restaurării 2013”, pe lângă debutanţi şi tineri la început de carieră,  regăsim numele unor specialişti de prestigiu în domeniul conservării-restaurării prin investigaţii, cercetare şi intervenţii specifice: Dana Postolache, expert restaurator şi evaluator, cadru didactic în cadrul Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti şi al Universităţii  din Sibiu, coordonator al multor şantiere de restaurare; Oliviu Boldura, expert restaurator, membru al Comisiei Naţionale şi al Comisiei de Componente Artistice, profesor în cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, coordonator al numeroaselor şantiere de restaurare, în toată ţara; Ioan Darida, expert evaluator, specialist restaurator, cadru didactic al Universităţii din Piteşti şi al Universităţii din Sibiu, coordonator al numeroaselor şantiere de restaurare; Mihai Lupu, expert investigator, cadru didactic în cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, chimist şi şef de secţie până de curând în cadrul laboratorului de investigaţii al Muzeului Naţional de Artă al României;  Geo Niculescu, expert investigator, fizician şi coordonator al secţiei de cercetare în cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României,Tereza Sinigalia, cercetator gradul I, profesor şi coordonator doctorat în cadrul Universităţii de Arte “George Enescu” din Iaşi; Romeo Gheorghţă, specialist restaurator, cadru didactic al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti; Theo Mureşan, specialist restaurator, cadru didactic in Universitatea de Arte şi Design din Cluj Napoca, ş.a. 

Editorii şi-au propus, de asemenea, încurajarea tinerei generaţii în a-şi scrie şi publica studiile, ei fiind o veriga indispensabilă în ceea ce priveşte conservarea patrimoniului cultural.

Conservarea patrimoniului cultural

Potrivit scopului şi misiunii sale, Asociaţia Art Conservation Support contribuie la promovarea şi protejarea patrimoniului cultural mobil şi imobil; la susţinea activităţilor de conservare – restaurare a operelor de artă. Asociaţia se bazează pe experinţa de decenii a membrilor săi, specialişti şi experţi în domeniul conservării patrimoniului cultural.

De la înfiinţarea sa, în anul 2009, Asociaţia Art Conservation Support a contribuit prin proiectele sale la punerea în valoare şi conservarea patrimoniului cultural. Proiectele derulate până în prezent contribuie de asemenea la informarea publicului larg şi a specialiştilor, având multiple rezultate în timp.

Ma multe detalii puteţi găsi aici.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite